Kentte unlu mamulleri satan bir işyeri işleten ve çörek siparişini götürmek üzere Bahçeci Hoca Bulvarı'ndaki bir markete giren Gökçe Dayıoğlu isimli bir vatandaş, yanında getirdiği ve kızının okul taksiti olan 17 bin 500 TL parayı düşürdü. Bir süre sonra parayı düşürdüğünü fark eden Dayıoğlu paniğe kapıldı. Bu sırada ise yolda düşürülen parayı henüz ismi öğrenilemeyen bir Suriyeli sığınmacı buldu. Parayı aramak için çörek siparişi götürdüğü markete giden Gökçe Dayıoğlu, market sahibine bir miktar para düşürdüğünü söyledi. Bunun üzerine market sahibi bir Suriyeli’nin para bulduğunu ve sahibini aradığını belirtti. Suriyeli sığınmacı ile Gökçe Dayıoğlu’nun yüzleşmesi sonrası yolda düşürülen paranın gerçek sahibinin Gökçe Dayıoğlu olduğunu tespit eden Suriyeli, paranın bir kuruşuna bile dokunmadan sahibine teslim etti. Yapılan bu hareket ise örnek davranışlar arasında kendine yer buldu.

“SURİYELİLERE KARŞI ÖN YARGIMI KIRDIM”
Yaşadıklarını gazetemize anlatan Dayıoğlu, şunları kaydetti: “Marketi aradığımda 'Bir Suriyeli para buldu' dediler ama ne kadar olduğunu söylemediler. Telefon numarası bırakmışlar, numaradan Suriyeliyi aradılar ve parayı onlara teslim etmedi ta ki ben gidinceye kadar. Gittim, paranın ne kadar olduğunu, ne kadar 50'lik ve 100'lük olduğuna kadar sorduktan sonra verdi ve ben çok kötü bir şekilde ağlıyordum ön yargım yüzünden. Suriyelilere karşı beslediğimiz, yani hepsini bir tuttuk herhalde diye düşünüyorum ve şimdi de gerçekten büyük bir pişmanlığını yaşıyorum. Yine de şunu a diyorum Allah'ım savaşı bitirsin memleketlerine göndersin çünkü onlar da hak etmiyor böyle bir yaşantıyı. Hepsini aynı kefeye koyuyoruz, biri kötüyse hepsini kötü sanıyoruz. Bu düşüncemden dolayı da çok utandım gerçekten. Çok da teşekkür ediyorum kendisine Allah razı olsun az bir para değildi 17 bin 500 lira alıp götürebilirdi de.”

“ALLAH RAZI OLSUN”
Ağlayınca Suriyelinin kendisini teskin etmeye çalıştığını belirten Dayıoğlu, "Bana, 'Hayır ağlama. Haram değil bu senin, helal. Dönüp dolaşıp sana gelecektir' dedi. Eğer oraya gittiğinde bulamasaymış polise gidip teslim edecekmiş parayı. Çok teşekkür ediyorum çocuğum okul parasıydı az bir para değil insan 100 lirası bile düştüğü zaman dönüp arkasına kaç kere bakıyor değil ki 17 bin 500 lira. Ben gitti diye tahmin ediyordum ama sonra Suriyeli bulduğunda, kendisinin o güzel tepkilerini gördükten sonra gerçekten hepimiz adına çok üzüldüm. Direk Suriyelileri körü sıfatına koyduğumuz için üzüldüm" diye konuştu.

“SURİYELİ İRTİBAT NUMARASI BIRAKTI”
Market çalışanı Hüseyin Suna ise, cumartesi günü bir Suriyelinin yanında arkadaşı ile markete gelerek marketin önünde bir miktar para bulduğunu belirtip sahibinin çıkması durumunda kendisiyle irtibata geçilmesi için telefon numarası bırakıp ayrıldığını söyledi. Suna, Gökçe Dayıoğlu'nun daha sonra kendisini arayıp paranın kayı olduğunu söylemesi üzerine Suriyeliyi aradıklarını ve markete gelerek parayı Dayıoğlu'na teslim ettiğini belirtti.

GÜVENLİK KAMERASI KAYDETTİ
Gökçe Dayıoğlu'nun ve Suriyelinin arkadaşı ile birlikte markete gelmesi de iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi. Görüntülerde markete ilk önce Suriyeli markete geliyor ve rafın arkasına geçiyor. Bir süre sonra Gökçe Dayıoğlu markete geliyor ve Suriyelinin yanına gidiyor.  Dayıoğlu ve Suriyeliler daha sonra marketten birlikte ayrılıyor.

Öte yandan Gökçe Dayıoğlu'nun o an heyecanla ismini dahi sormayı unuttuğu Suriyelinin kim olduğu ise merak konusu oldu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz