2014 yılında Büyükşehir yasası ile Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine giren Mercan Mahallesi sakinleri yaklaşık 20 yıldır yollarının asfalt olması için uğraşıyor. İlk kez 1996 yılında Refah-Yol hükümeti tarafından yaptırılan ve asfalt olmayan yol, 2004 yılında AK parti döneminde tekrar yatırım programına alındı. Bir kısmı stabilize yapılan yol, 2017 yılı yatırım programına tekrar alındı. 2017 yılında mahalleye giren iki yolun stabilize olan yerleri greyderler tarafından kazındı. Mahalle sakinleri ise “yeter ki yol” yapılsın diye tapulu arazilerinin bir kısmını hibe etti. Mahallenin içerisine Onikişubat Belediyesi tarafından kilit parke taşları ile yol yapılırken, 3,5 KM uzunluğundaki yol ise hala toprak olarak duruyor. Mahallede bulanan ve temiz hava nedeniyle burada kalan 2 hasta ise yolların çamur olması nedeniyle tekrar şehir merkezine gitmek zorunda kalıyor. Yollarının olmaması nedeniyle isyan eden mahalle sakinleri toplanarak Manşet Gazetesine konuştu. 2017 yılında 4 kere BİMER’e yazdığını öne süren mahalle sakini İsmet Kamalak duruma isyan etti.

BİZ BU MEMLEKETİN VATANDAŞI DEĞİL MİYİZ?

Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın da doğduğu Mercan Mahallesinde yaşanan yol sorununa değinen eski muhtar İsmet Kamalak: “Ben 2002’de buraya geldim ve bu köyün muhtarı oldum. O zamanlarda bu yola bir çalışma yaptılar. Bugün, yarın asfalt yapacağız diye diye bizi oyaladılar. O günden bugüne kadar yağmur yağdığı zaman, kış olduğu zaman araba çıkmıyor. Bu köyde diyaliz hastası da var. Yağmurda çamurda biz yeri geldiği zaman şehire gidiyoruz. Köye gelen bir kişi bir daha bu köye gelmek istemiyor. Belediye başkanımıza biz defalarca dedik ama hala bir sonuç çıkmadı. Biz bu memleketin insanı değil miyiz? Biz bu memleketin vatandaşı değil miyiz? Bu yol neden yapılmıyor! Biz bu yolla nereye kadar gideceğiz? Kahramanmaraş merkezle buranın arası 25 kilometre. Batıda daha böyle bir köy olup ta yolu yapan bir köy varsa biz buna da razıyız” dedi

BABAMIZ DEVLET BİR ÇÖZÜM BULSUNLAR

Mahalle sakini Yaşar Kamalak ise şöyle konuştu: “Ben burada hayvancılık yapıyorum. Yük kamyonlarım ile hayvan taşıyorum ama şimdi yaşlandım taşıyamaz oldum. Geçen yıl buraya araç düştü zar zor vatandaşların çabasıyla motor geldi kurtardı aracı. Yolumuz göz önünde. Kime ne diyeceğiz ki, bizim babamız bu devlet. Bizim halimiz bu. Bende üstelik kalp hastasıyım. Bazı günlerde aniden rahatsızlaşıyorum. Bir çözüm bulunması gerek buna”

BİR UMUT BEKLİYORUZ

20 yıldan bu yana yol yaptırmak için uğraştıklarını belirten Hacı Mehmet Kamalak: “Biz 20 yıldır bu yolu istiyoruz. Ben 20 yıldır bu yolda gidip gelmekten bıktım. Bir gün bir araba burada kalmış onun arabası şurada kalmış diyerek 20 yıldır bu yolla uğraşıyoruz. Biz ne yapacağımızı şaşırdık. Ben şuan 75 yaşına geldim ve çok yaşlandım. Bu yaşımda da bir yere gider halim kalmadı. Ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Hükümete gidiyoruz dilekçe veriyoruz, onlar da işte yapacağız işte yapmayacağız diyorlar. Aslında bizi kandırıp duruyorlar. Bizde büyüklerimizden, yetkililerimizden umut bekliyoruz ama öyle bir umut yok. Burası aslında uğraştıkları zaman 1 hafta da bitecek bir iş ama kimse bunu yapmaya yanaşmıyor”

ARABA ÇIKMIYOR

Mahalle sakini Durdu Mehmet Akçam ise şöyle konuştu: “Ben kanser hastasıyım. Emekli olduktan sonra ben bu köye gelerek ev yaptım buranın havası iyi olduğu için. Ama şimdi her an müdahaleye ihtiyacım olduğu zamanlar oluyor. Kış ayları olduğu zaman bizim buraya araba çıkmıyor. Yolumuz toprak yol. Toprak yolda kış günü kar oluyor, mahsur kalıyoruz. Ambulans çağırsak ambulans bile gelemiyor. Ben kendi arabamla gidecek olsam arabamla bile gidemiyorum. Yetkililerimize ne kadar çözüm bulma konusunda uyarsak ta çözüm bulamıyorlar. Biz bu memleketin insanları değil miyiz? Neden yardım etmiyorlar. Bizim sorunlarımıza yetkililer bir türlü yardımcı olmuyor. Biz yardım istiyoruz”

Öte yandan durumu öğrenmek ve bilgi almak için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Onur Erdi’yi telefonla arayan muhabirimize herhangi bir dönüş sağlamadı.

Haber- Foto: Mustafa Kılınç/ Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz