Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanmıştı. Sonuçlarını öğrenen 2 milyona yakın üniversite adayı için şimdi tercih heyecanı başladı. Adaylar, 7-14 Ağustos arasında lisans, önlisans, açıköğretim ve uzaktan öğretim programları da dahil olmak üzere, toplam 1 milyon 68 bin 327 kontenjan için tercihte bulunacak. Üniversite tercihleri ise geçtiğimiz gün başladı ve 14 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Adaylar ise YKS sınavındaki Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarına göre tercih yapacak. Önlisans programlarını 2018-TYT’den 150 ve üzeri puan alanlar, lisans programlarını ise AYT’den 180 ve üzerinde puan alanlar tercih edebilecek. 2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun son hali ise 2 Ağustos’ta açıklanmıştı. ÖSYM, adayları verileri değerlendirirken sistemin değiştiğini unutmamaları konusunda uyardı. Üniversite tercih sonuçları ise, 31 Ağustos’ta açıklanacak. Bir bölümü kazanan adaylar, 3-7 Eylül’de üniversite kayıtlarını gerçekleştirecek. YKS tercihleri noktasında Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, üniversite hayali kuran öğrencilerin tercih sürecinde rehberlik etmek amacıyla ‘Sınav Tercih ve Danışma Merkezi’ni bu yıl da Dulkadiroğlu Kıraathanesi’nde öğrencilerin hizmetine sundu. Sınav Tercih ve Danışma Merkezi’nde öğrencilere yön veren Kahramanmaraş Rehberlik Araştırma Merkezi’nden Rehberlik Öğretmeni İbrahim Yıldız, tercihlerde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

MUTLAKA UZMAN DESTEĞİ ALIN”

İlk kez yapılması nedeniyle öğrencilere mutlaka uzman desteği almaları önerisinde bulunan Yıldız, “YKS tercihleri 7 Ağustos itibarıyla başladı, İnşallah bir değişiklik ya da uzatma olmazsa Ağustos ayının 14’üne kadar sürecek. Yine sistemin değişikliği ve ilk kez yapılmış olması nedeniyle bu tercih dönemi biraz olacak galiba. Arkadaşlarımıza biz yine her zaman ki yaptığımızı tavsiye ediyoruz, mutlaka bir uzman desteği almalarını öneriyoruz. Tabiri caizse mutlaka bir öğretmenlerin yada rehber öğretmenlerinden destek almaları gerekiyor. Çünkü puan türlerinde değişiklikler oldu. MF1, MF2, MF3 vardı, eşit ağırlık 1-2-3, sözel 1-2-3 vardı. Şimdi hepsi tek puan türüne döndü. O yüzden mutlaka uzmandan yardım alsınlar” dedi.

PUANA GÖRE DEĞİL SIRALAMAYA GÖRE TERCİH YAPIN”

Puanlarından çok sıralamalarına göre tercih yapmaları önerisinde bulunan Yıldız, sözlerine şu şekilde devam etti, “Biz öğrencilere daha çok puanlarından ziyade sıralamalarına göre tercih yapsınlar. Sıralama daha önemli ve daha iyi sonuçlar verir. Biz de yine burada ÖSYM’nin kendi sitesinden ve tercih sihirbazlarından faydalanıyoruz. Oradaki verdiklerin sıralamalara ve tahminlere göre tercih yapmaya çalışıyoruz. Bu sene biraz daha geçen seneye göre sıralamalarından 30-40 bin daha yukarılardan başlayıp 30-40 bin aşağıya doğru geniş bir yelpazede tercih yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

24 TERCİH HAKKINI DA DOLDURUN”

Öğrencilere 24 tercih hakkını da kullanmaları gerektiğini anlatan Yıldız, “Puanlar düşük diye halk arasında bir tabir var. Tabi ki puanlar her sene değişir, çıkan söylentiler vardır, bu sene puanlar düşmüş, bu sene puanlar artmış diye, öyle bir şey yok aslında. Onlar kendiliğinden çıkan, aslı olmayan söylentiler. Sonuçta bu sınav sıralama sınavıdır, sıralamaya göre alır. O yüzden puanlar düşmüş mü, düşmemiş mi den ziyade sıralamalarına bakmaları daha önemli. Öğrenciler bu sene 24 tercih yapacaklar, tabi ki 24 tercihin 24’ünü de doldurmalarını öneriyoruz ve sıralamalarını da istedikleri bölümden istemedikleri bölüme doğru sıralasınlar. Tabi ki de sıralama yaparken puanı yüksek olandan puanı düşük olana doğru da tercih yapmaları önemli” şeklinde konuştu.

ÖNCE MESLEKLERİNİZİ SEÇİN”

Öğrencilerin Tablo 3 ve Tablo 4’e dikkat etmeleri gereken noktaları dile getiren Yıldız, “Örneğin Tablo 3 var, Tablo 3 iki yıllıkların olduğu bir alan, yüzlerce, binlerce bölüm var orada, o yüzden iki yıllık tercih yapacakları zaman arkadaşlar mutlaka ilk olarak hangi bölümde okuyacaklarını ve hangi ilde okumak istediklerine bakmaları lazım. Yoksa işleri çok zor. Tablo 4 ise 4 yıllık bölümlerin olduğu tablodur. Orada da şöyle bir durum var, yine arkadaşlar önce mesleklerini seçsinler, hangi meslek kendileri için cazip geliyor, o mesleğe göre durumu değerlendirsinler” dedi.

PUANLARINDAN ÇOK DAHA İYİ YERLERİ İSTİYORLAR”

“Öğrenciler genellikle puanlarından çok çok daha iyi yerleri istiyorlar, öyle bir beklentileri var” diyen Yıldız, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Ama maalesef gerçek şu ki biz elimizde ne kadar puan varsa ya da ne hangi sıralamadaysa ona göre tercih yapmalarını öneriyoruz. Çok değişik söylentiler var onlara aldırmasınlar, uzmanlardan kesinlikle destek alsınlar. YÖK’ün verisine göre, geçen yıllarda adaylar 24 tercih hakkının 14’ünü kullanıyor. Bu yıl hepsini bilinçli kullanmalarını öneriyorum. Ancak istemedikleri bölümleri kesinlikle yazmasınlar. Pişman olabilirler. İstemediği bir okulu kazanırsa sonraki yıl sınava girdiğinde ortaöğretim başarı puanı yarı yarıya düşecek ve sene kaybı olacak.”

BARAJLARI UNUTMAYIN!

Başarı sırası barajları bu yıl da uygulanacak. İşte o barajlar:

TIP: 40 BİN

En büyük başarı sırası barajı tıp fakültelerinde. AYT’de ‘Sayısal’da en az 40 bin isteniyor.

MÜHENDİSLİK: 240 BİN

Mühendislik fakültelerinde su ürünleri, ziraat ve orman fakülteleri dışındakiler için en düşük başarı sırası 240 bin.

HUKUK: 150 BİN

En çok rağbet gören bölümlerin başında olan hukuk fakültelerinde baraj, 150 bin. AYT’de eşit ağırlık puan türünde 150 bin başarı sırası gerekiyor.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ: 240 BİN

Eğitim fakültesi 240 bin sıralamasının üstünde olan öğrencilere kapısını açıyor.

MİMARLIK: 200 BİN

Mimarlık için 200 bin sıralamasında olmak şart.

YKS KILAVUZUNDAN 7 BÖLÜM ÇIKARILDI

YENİ kılavuzda, yedi bölümün çıkarıldığı ve üç bölümün eklendiği görüldü. Böylece kontenjanlarda da küçük bir düşüş yaşandı. 3 Temmuz’daki kılavuzda toplam kontenjan özel yetenek sınavıyla alan bölümler hariç 1 milyon 37 bin 847 iken yenisinde 1 milyon 37 bin 592 oldu. Çıkarılan bölümlerden dolayı 318 kontenjan azalırken, eklenenlerden dolayı 63 arttı. Azalan kontenjanların 184’ü önlisans, 134’ü de lisans. Artış olan kontenjanın 41’i önlisans, 22’si de lisansa ait. Çıkarılan ve eklenen bölümler ise şöyle:

ÇIKARILANLAR

İKİ YILLIK: İstanbul Bilgi Üniversitesi Uçak Teknolojisi (tam veya % 75 burslu), Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Teknolojisi (İÖ), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk Gelişimi (İngiliz burslu), Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İlk ve Acil Yardım.

DÖRT YILLIK: Beykent Üniversitesi Tarih (yüzde 25 indirimli), Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği (İÖ), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği (KKTC uyruklu öğrenciler için)

EKLENENLER

İKİ YILLIK: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Hukuk Büro Yönetimi Sekreterliği

DÖRT YILLIK: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği (KKTC uyruklu adaylar için), Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği

TERCİH YAPACAK ADAY SAYILARI

1 milyon 763 bin 657: TYT’de 150 barajını geçen aday sayısı

912 bin 284: AYT Sözel’de 180 barajını geçen

745 bin 485: AYT Eşit Ağırlık’ta 180 barajını aşan

434 bin 358: AYT Sayısal’da 180 ve üstü alan

66 bin 898: AYT Dil’de 180’i geçen aday

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz