Ticaret Bakanlığının "Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Bundan böyle Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde, Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanmak zorunlu olacak. Etikette, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de bulunması gerekecek. Ayrıca, etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunlu tutuldu. Kullanılacak etiketlerin tarife ve fiyat listeleri tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak. Yönetmelik ise 2 haftaya kadar yürürlüğe girecek.

YALNIZCA HÜKÜMETİMİZ DEĞİL, HERKES SORUMLULUK ALMALI”
Konuyu Manşet Gazetesi’ne değerlendiren KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, “Evet, iyi bir karar iyi bir gelişme ama geç kalınmış bir karar. Fakat zaten vatandaşımızın çoğu bu durumun bilincinde yani yerli malının ithal malının zaten bilincinde. Ancak böyle yaparak sanki sinekleri öldürmeye çalışıyoruz. Bu bataklığı kurutmadığımız sürece sinekleri bitiremeyiz işin özü bu. Onun için bir bakanlık değil bir hükümetimiz değil herkes sorumluluk almalı” şeklinde konuştu.

MİLLİ DAVRANMADIĞIMIZ SÜRECE BİZ BU KRİZİ AŞAMAYIZ”
“Bizim insanımız kendine gelmediği sürece, bu krize benimde katkım olsun demediği sürece milli davranmadığı sürece biz bu krizi aşamayız” diyen Kuybu, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bakanlık etiketi mecbur tutmayla insanlarımızın tavrı ve algısı değişecek. Bu krizin bu halde olmasının yüzde 51 sebebi yine insanımız. Neden insanımız? Çünkü olmayan parayı harcıyorlar. 2 bin lira kazanan 3 bin lira harcıyor. İnsanlarımız borçla hayatını idame ettiriyordu ancak kriz olunca tıkandı. Kim yaptı bunu? Milletimiz yaptı. Bakıyoruz binlerce icralık dosya var. Dosyaların yüzde 80’i fuzuli. Tatile gitmek için kredi çekiyorlar, insanlarımızın sorumlu olması lazım, yani her şeyin çözümü insanlarımız. Bizim insanlarımız bilmiyor mu raflardaki yerli yabancı malzemeyi biliyorlar. Dondurmanın anavatanı olmasına rağmen Türkiye’de dondurmanın yüzde 5’i yerli olarak tüketiliyor. 70’e yakın ülkede bu dondurma satılıyor biz yüzde 5’ini tüketiyoruz yüzde 95’i ise ne olduğunu bilmediğimiz sağlıklı mı sağlıksız mı bilmediğimiz dondurma tüketiliyor. İllaki çıkan kanundur yasadır bunlarında etkisi oluyor ama çok az.”

FEDAKÂRLIK EDELİM VE BU KRİZ SAVAŞINDAN GALİP ÇIKALIM”
Fedakârlık edilmesi gerektiğinin altını çizen Kuybu, bu krizden hep beraber çıkabileceklerine vurgu yaptı. Kuybu, “Esnaflık bir ahlak okulu, terbiye okulu ve esnafta para en son gündeme gelen bir olgu. Esnafımız biliyor vatanımız olmazsa hiçbir şeyin olmayacağını işte Suriyeli vatandaşlar gözümüzün önünde; bu vatandaşlar hepsi Suriye’de esnaftı sanayiciydi memurdu amirdi ama vatan olmayınca hepsi dağıldı. Bizim bizden başka dostumuz yok, gidecek yerimizde yok herkes kendini tartacak ve herkes bir kendine gelecek. Ama bakıyoruz biz bunları derken hala bu krizden yararlanmak isteyenler var fırsatçılık yapanlar var hala ibret almıyoruz, para her şey değil. Devletimize destek olalım fedakârlık edelim bu kriz savaşından galip çıkalım bunu herkesin düşünmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz