Türkiye’nin dört bir yanındaki gazetecileri seçim sürecine ilişkin bilgilendirmek amacıyla en yetkili isimlerle bir araya getirmeye devam eden Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, bu kez ki buluşmasını Kahramanmaraş’ta düzenledi. Seçim bölgesi Kahramanmaraş’ta çalışmalarına ara vermeden devam eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce (BYEGM) düzenlenen “Yerel Medya Buluşmaları” programında, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Ramada Otel’de düzenlenen toplantıya Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ve çeşitli illerden gelen 150’ye yakın yerel basın mensubu katıldı. Programın açılış konuşmasını Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca yaptı. Akarca, “Yaklaşan seçimlerle ilgili akıllarınızda oluşabilecek tüm soruların yanıtlanması için bir araya geldik. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın çalışmaları bizleri çok ilgilendiriyor. Kendisi de çok önemli bir kültürel birikime sahip. Bu anlamda Kahramanmaraş’ı çok şanslı görüyorum” dedi. Akarca’nın konuşmasının ardından Mahir Ünal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mahir Ünal’ın konuşmasının bütün ayrıntıları şu şekilde;

“SEL FELAKETİNİN ZARARLARI DEVLETİMİZ TARAFINDAN KARŞILANDI”

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta biranda 20 dakika içerisinde oldu ve bitti. Adeta bardaktan boşanırcasına bir yağmur yağdı. Bundan dolayı sel felaketiyle iki evladımızı ve bir annemizi kaybettik. Evlatlarımıza ve anneye Allah’tan rahmet diliyorum. Bu sel felaketiyle ilgili Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız beni bizzat arayarak konu hakkında bilgi aldılar ve talimat verdiler. Ertesi günde Başbakanımızın talimatıyla gerekli kaynak aktarımı yapıldı ve valilik bünyesinde “Tespit Komisyonları” oluşturuldu. Bu tespit komisyonları çok hızlı bir şekilde evleri, araçları, iş yerleri zarar gören herkesle ilgili çok hızlı hareket etti ama gördüğüm kadarıyla bu tespit komisyonuna ulaşmayan araç sahibi, iş yeri sahibi ya da ev sahipleri var. Onlara da buradan çağrı yapıyorum.  Hemen hızla valiliğe başvursunlar. Buradan Büyükşehir Belediyemize de Valiliğimize de çok teşekkür ediyorum. Çünkü çok hızlı bir şekilde, yaklaşık yarım saatte hızla müdahale gerçekleştirildi. Daha afet gerçekleştiğinde biz oradaydık. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Valimiz, daha annenin ve çocuklarının cesedine ulaşılmadan oradaydı. Evet, canımızı kaybettik. İstenmeyen bir olay oldu ve maalesef orada aslında yolunu bulamayan bir suyun bodruma girmesiyle birlikte yaşandı bu facia. Şuanda ise yaralar hızla sarılıyor. Birçok ev hızla boşaltıldı. Gerekli tedbirler ve önlemler alındı. Bu konuda oluşan zarar ve ziyanda hızlı bir şekilde devletimiz tarafından karşılandı. Allah devletimize zeval vermesin.

“TÜRKİYE’DE SİYASAL ANLAYIŞ DEĞİŞİYOR”

Şunu bizim doğru görmemiz lazım; biz siyaset kurumu aracılığıyla milletin bize verdiği bir görevi ve sorumluluğu yerine getiriyoruz. Yani Türkiye’de siyasal anlayış değişiyor. Siyasal kültür değişiyor. Demokrasi kültürü yavaş yavaş Türkiye’de 16 yıl boyunca verilen demokrasi mücadelesinin sonunda ciddi anlamda demokrasi kültürü Türkiye’de yerleşmeye başladı. Bizim idealist sistemden kaynaklanan ciddi sorunlarımız var. Hepimizin bildiği bu ülkede 1960 ile 2002 arasında 42 yılda 36 tane hükümet değişti. Bu 36 tane hükümetin ortalama görev süresi 1 buçuk yıl. Peki, bu 36 tane hükümet niye değişti? Bu 36 tane hükümetin bir kısmı darbeyle değişti. Bir kısmı muhtırayla değişti. Bir kısmı müdahale ile değişti. Hatta bu hükümetler içerisinde gazete ilanlarıyla değişen hükümetler bile var. Dolayısıyla biz iktidara geldiğimizde, 36 tane hükümet 42 yılda değişmiş. Türkiye siyasal sistem açısından, ekonomik sistem açısından çok ciddi bir krizdeydi. Bizim devam ettiğimiz bu sistemin 1940’ların ve 50’lerin şartlarına göre o soğuk savaş yıllarının şartlarına göre dizayn edilmiş bir idealist sistem bu sistem ve 1960’ta da şöyle bir şey oldu; 1920 ve 1960 darbesiyle birlikte, bu idealist sistemi bir araba gibi düşünürseniz, hani bu şoför adayları için dizayn edilmiş bir sürücü test araçları vardır. İki tane direksiyon ve iki tane freni vardır. 1960 darbesiyle birlikte bu sistem, bir direksiyonla bir fren sistemi daha eklendi.

Yerel Medya Buluşması'nın bütün ayrıntıları yarın gazetemizde.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç)

Editör: Mahmut Beyaz