2017 yılının Nisan ayında önceki dönem Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç tarafından şehrin değişim, dönüşüm projeleri arasında yer alan ve hummalı bir çalışma sonucu kısa sürede tamamlanarak hizmete açılan Trabzon Caddesi Yayalaştırma Projesi, somut hale geldikten sonra ne esnafı ne de vatandaşı mutlu etmedi. Milyonlarca lira harcanarak yapılan ancak projedeki gibi istenileni veremeyen Trabzon Caddesi’ni esnaf ve vatandaşlara sorduk. Yaptığımız görüşmelerde çoğu vatandaş caddenin esnaflara yaramadığını ve gereksiz boş alan olduğunu belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’den caddeyi yeniden düzenlemesini istedi.

GÜNGÖR, SEÇİM MANİFESTOSUNDA TRABZON CADDESİ İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?
Başkan Güngör, seçim manifestosunda Trabzon Caddesi konusunda şu projeyi açıklamıştı: “Yine o çevrede Trabzon Caddesi'nden başlamak üzere Kaleye kadar olan bir sorun var. Bunlar parçalı olarak şu ana kadar ele alınmış. Tekrar bu sorun giderilememiş. Ama iyi olarak düşünülmüş hiç kimse kötü olsun İyi bir şey yapmaz. Fakat burada nedense hemşerilerimizin bir serzenişi var, sorunu var. Bizim burada yaklaşımımız şu olacak; Trabzon Caddesi'nden Kaleye kadar olan kısmı ve Tekke de dâhil olmak üzere tek bir proje yapmak. Bu projeyi de çeşitlendirmek. Yani 3 alternatifli bir proje.”

İşte esnaf ve vatandaşlarla Trabzon Caddesi ile ilgili görüşmelerin ayrıntıları…

ACİLEN DEĞİŞMESİNİ İSTİYORUZ”

Emrullah Taşçı
Yaklaşık iki yıl önce eski Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç tarafından yaptırılan Trabzon Caddesi’nden hiç kimse memnun değil. Bütün çarşı esnafı olarak şikâyetçiyiz. Bu caddenin ve yol düzeninin değişmesini istiyoruz. Yeni Belediye Başkanı Hayrettin Güngör birkaç kez geldi, şöyle yapacağız, böyle yapacağız, düzenlemeler yapacağız dedi ama hiçbir gelişme yok. Dört gözle buranın değişmesini bekliyoruz. Bir vatandaş arabası ile geldiği zaman park edip burada alışveriş yapamıyor. Park sorunu var, yollar dar. Bisiklet yolu yapıldı ama hiç alakası yok. Yollar çok fazla bozuldu, araçlar bile gidemiyor. Bütün esnaflar şikâyetçiyiz, yeni bir düzenleme yapılmalı. Çözüm yöneticilerimizin elinde, istedikleri zaman anında değiştirirler. Buranın çift şeritli olması gerekiyor bence, vatandaş rahatça gelip alışveriş yapabilmeli. Dünyanın hiçbir yerinde sol şeride park yapılması gibi bir durum yok. Bir Kıbrıs’ta bir de İngiltere’de var ama Kahramanmaraş’ta sol şeride park yapılıyor. Bu da yanlış bir şey, acilen değişmesini istiyoruz.

PARK SORUNU VE YOLLARIN KÖTÜ OLUŞU BİZE ZARAR VERDİ”
Ramazan Görgülü

Trabzon Caddesi’nde yolun bu şekilde tek yönlü olması bence doğru değil. İstanbul’da böyle yerler var, İstiklal Caddesi’ni örnek verebiliriz. Bu tarz yapabilmek için karşılıklı dükkanların olması lazım, özellikle de yolun kapanabilmesi için. Ama böyle bir şey söz konusu değil. Karşımızda İl Özel İdaresi, Emniyet Müdürlüğü, Valilik binası ve bankalar gibi kurumlar var. Her iki tarafta iş yerleri olsa, aracı ortadan kaldırabilirsiniz. İnşallah Hayrettin Güngör’ün bu caddeyi düzeltmesini bekliyoruz. Yolun çift şeritli olmasını istiyoruz. Bu yol bizim işlerimizi yüzde yüz olumsuz etkiledi. Park sorunu ve yolların kötü oluşu bize zarar verdi. Bizler halk tipi esnaflarız, herhangi bir park yerimiz yok. Olmayınca da müşteriler mecburen AVM ya da AVM benzeri yerlere gidiyor. Bu da bizim işimizi olumsuz etkiliyor.

ÇİFT YÖN OLURSA HERKES AÇISINDAN ÇOK DAHA İYİ OLUR”
Salim Ardılı

Burası sanırım 2-3 yol önce Büyükşehir Belediyesi tarafından değiştirilmiş. Esnafların durumu açısından kimle konuşursam konuşayım herkes olumsuz şeyler söylüyor, işlerin bozulduğunu anlatıyorlar. Bu caddenin bu hali esnafları iş noktasında olumsuz etkilemiş. Tek yön araç olması insanların buraya daha gelmesini sağlıyor, üstelik parklanma sıkıntıları da var. Bu caddenin eski şekli çok daha iyiydi, yeniden çift yönlü yapılmasını umut ediyorum. Çift yön olursa çok daha iyi olur herkes açısından.

MANTIKLI BİR ÇALIŞMA YAPILIRSA İYİ OLACAKTIR”
Bekir Karadelen

Trabzon Caddesi yayalaştıracağız denildi ama hali ortada. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de geçen bir paylaşım yapmıştı, toplantı yaptıklarını ve değişiklik yapılacağına dair. Biz vatandaş olarak ne desek boş, söylediğimizle kalıyoruz. Eğer burası yayalaştırılacaksa komple yayalaştırılsın veyahut ta trafiğe açılacaksa eskisi gibi çift şerit yapılsın. Ya da mesela örnekleri var, yerin altından tüp geçit yollarla, üstü yayalaştırılıp altı trafiğe açılan bir çalışma da yapılabilir. Mali boyutu yüksek olur ama burası için mantıklı bir çalışma yapılırsa kentimizin hem görselliği hem de geleceği açısından iyi olur. Kent halkının ve dışarıdan gelen misafirlerin rahatlığı için de bu önemli, uzun yıllar düşünülerek çalışma yapılmalı diye düşünüyorum. Zaten çarşı alanımız belirli bir noktada, mantıklı bir çalışma yapılırsa iyi olacaktır.

TRABZON CADDESİ ESNAFLARI DA BU YOLDAN ŞİKÂYETÇİ”
Mızrak Güleç

Bir vatandaş olarak Trabzon Caddesi’nin değişmesinden yanayım. Şu anki yol tek şerit ve araçlar burada rahat rahat gelip gidemiyor. Araçların rahat bir şekilde gidip gelebilmesi için bu yolun tek şerit olması lazım. Bir başka açıdan değerlendirecek olursak Trabzon Caddesi’nin eski hali daha iyiydi. Şu anda Trabzon Caddesi esnafları da bu yoldan şikâyetçi durumda. Değişirse daha güzel olacağına inanıyorum.

CADDEYİ TRAFİĞE TAMAMEN KAPATSALAR DAHA GÜZEL OLUR”
Ahmet Boz

Trabzon Caddesi’ni gayet güzel değerlendiriyorum. Hatta ve hatta bu caddeyi trafiğe tamamen kapatsalar daha güzel olur. Ben Trabzon Caddesi’nin tamamen yayalaşması taraftarıyım. Bunun dışında ben Trabzon Caddesi’ni beğeniyorum. Daha önceki halinde biz yayalar olarak caddede sıkışa sıkışa dolaşırdık ve rahat edemezdik ama şimdi öyle değil. Yayalar için yol genişledi ve biz de adeta rahat bir nefes aldık.

TRABZON CADDESİ EVİN İÇİNDEKİ TABLOYA DÖNDÜ”
Oğuz Ateş

Trabzon Caddesi tamamen trafiğe kapatılsa da kapatılmasa da bence bu kadar kaldırıma ve yaya yoluna gerek yoktu. Buralara küçük küçük stantlar yapılsa ve istihdam sağlansa daha iyi olurdu. Bu kadar boş alana gerek yoktu. Trabzon Caddesi’nin tekrar değişmesine de gerek yok. Çünkü buraya yeterince para harcandı. Her gelen başkan burada yeni bir şeyler denemek istiyor. Yani Trabzon Caddesi evin içindeki tabloya döndü. Herkes burayı kaldırıyor ve yerine başka bir şey yapıyor.

TRABZON CADDESİ’NDEN ÇOK MEMNUNUM”
Selahattin Kurt

Ben bir vatandaş olarak Trabzon Caddesi’nden çok memnunum. Daha önceki halinde caddede rahat rahat dolaşamıyorduk ama şimdi caddede rahat rahat dolaşabiliyoruz. Cadde içerisinde araçlardan dolayı karşıdan karşıya geçemiyorduk. Ama şu anda çok rahatız. Biz vatandaşlar için bu cadde güzel oldu ancak esnaflar için kötü oldu. Çünkü araç girişleri fazla olmuyor ya da olsa da park yeri sıkıntı oluyor. Buda doğal olarak esnafların işini etkiliyor. Ama ben değişmesini istemiyorum.

YANİ ESNAF İÇİN KÖTÜ, VATANDAŞ İÇİN DAHA İYİ OLDU”
Mehmet Akif Gündüz

Şu anda bu caddeden tek şerit olduğu halde memnunum. Arabalar yerine sadece yayaların olması daha güzel olurdu. Esnaflar, vatandaş gelemediği için ayrı görüşte olabilir. Yani esnaf için kötü, vatandaş için daha iyi oldu.

Haber: Ahmet Güneçıkan/Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz