Tarih sayfalarında yer alacak birçok önemli olayın yanı sıra acısı ve tatlısı ile 2018 yılını geride bırakmaya az bir zaman kaldı. İnşallah 2019 miladi yılı sıkıntıların çözümü için umutlar getirir.

9 Haziran 2018 tarihinden bu yana her haftanın pazartesi günleri düzenli olarak sizlerle bu sütunlarda buluşuyoruz. Bugüne kadar çıkan 27 köşe yazımız içerisinde en çok okunan ve 1 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan “Seçim sonuçlarını ekonomi belirleyecek” başlıklı köşe yazımızda aynen şöyle demişiz:

“Gelecek yılın Mart ayında yapılacak yerel seçimler için siyaset gündemi bir türlü ısınmıyor. AK Parti’nin muhalefetten ziyade ekonomiye dikkat etmesinin gerekliliği üzerinde durulurken, adaylardan çok; ‘Dolar, Euro ve pahalılığın’ konuşulduğu bir seçim ortamı yaşandığı takdirde sandıktan sürpriz sonuçlar çıkabilir. 2002 yılından bu yana genel ve yerelde iktidarda olan AK Parti, ne yapıp ne edip önümüzdeki günlerde sarsılan ekonomik dengeleri yeniden yerine oturtmak zorundadır. Bunu yapamadıkları ve hele de 24 Haziran’daki aday yanlışlıklarını nüksettirdikleri takdirde sonuç kendileri için hüsran olabilir. Hayli dalgalanan ekonomi nedeni ile bugüne kadar destek verdiği AK Parti’ye karşı içten içe eleştiri seslerini ilk kez yükselten seçmen, adayları beğenmediği takdirde sandığa gitmeme eğiliminde görülüyor. Öyle bir durum yaşandığı takdirde de başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok yerde başkanlıklar gidebilir. Allah’tan MHP ve Bahçeli gibi sağlam bir destek var da iktidar sallanmıyor.”

24 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan “Halkın ‘peh’ diyeceği adaylar çıkarılmazsa” başlıklı köşe yazımızda ise şöyle demiştik: “24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Kahramanmaraş ve yurt genelindeki aday yanlışlıkları AK Parti’ye oy kaybettirmişti. Eğer yerel seçimlerde de aday yanlışlığı yapılır ise; halkın çoğunluğunun ‘peh’ diyeceği adaylar olmazsa yandı gülüm keten helva. (Mesela, maazallah; ‘Türkoğlu’nun çehresini değiştiren başkan’ Osman Okumuş yeniden aday gösterilmezse…)”

Aynen bunları dile getirmişiz. Bugünlere baktığımızda ise her ne kadar dövizin ateşi söndürülmeye çalışılmış gibi görünse de piyasalarda had safhada nakit sıkıntısı yaşanıyor. Piyasaları canlandıracak kredi faizlerinin de halen yüksek seviyelerde seyretmesi ve bankaların kredi verme konusundaki ‘kılı kırk yarar’ durumları ekonomiyi zorlaştırıyor. Üstüne üstlük başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına iş yapan müteahhitlerin hak edişlerini alamamaları veya geç almaları ile girdi maliyetlerinin hayli yükselmesi de inşaat sektörünü zora düşürdü. Kahramanmaraş’taki birçok anlı şanlı firma ödeme güçlüğü yaşıyor. Bazıları da iflas etti. İnşaat zorda olunca buna bağlı sektörlerde de takdir edersiniz ki sıkıntılar kaçınılmazdır. Sektörlerin zor durumları domino etkisi yaparak tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da insanları adeta burnundan solumaya sevk ediyor. (Tüm bunların üstüne yıllardır alıştırıldığımız ucuz kredilerle devamlı borçlanmamız, lüks, israf ve kaynakları adeta çarçur etmemiz de bizleri bugünlere getirdi.)

Şimdi gelelim geçimin ardından seçime. Biliyorsunuz; 2002 yılından bu yana genelde ve yerelde iktidarda bulunan AK Parti, belki de tarihinin en zor seçimine girecek. Ekonominin yeni yıldaki durumu AK Parti’nin seçimlerdeki başarısına doğrudan etki edecek. Eğer yeni yılda piyasalar rahatlatılamazsa; şu anda enflasyon rakamlarının düşük çıkması için sıkı tutulan nakit muslukları 2019’da açılmazsa iktidar partisini zorlu günlerin bekleyeceğini söylemek için ekonomist olmaya gerek yok sanırız. Hele bir de defalarca vurguladığımız gibi aday yanlışlıkları yapılır ise muhalefet adayları belki de rüyalarında bile görseler inanmayacakları oyları alabilirler.

Öte yandan; ilçe belediye başkan adaylarının açıklanması da ne kadar geciktirilirse aday adayları ve tarafları arasındaki kutuplaşmalar da o kadar artıyor. Hele de bu seçim sürecinde aday adaylarının birbirleri aleyhinde ortaya attıkları iddiaların boyutu iftira dağlarını kat be kat yükseltti. İlçe belediye başkan adaylığı için başvuru bile yapmayanların isimlerinin bazı kesimler tarafından yukarılara kadar iletilmeye çalışılması aday adaylarının morallerini hayli bozarak onları hırslandırıyor. Hemen hemen her gün ortaya savrulan aday listeleri iddiaları da kamuoyunu bezdiriyor. Aslında ilçe adayları da ya büyükşehir adayı ile birlikte açıklanmalıydı ya da ileriki bir tarihte hepsi birden duyurulmalıydı. Ama parti büyüklerinin takdiri böyle olmadı. (Elbette onlar en iyisini bilirler.) Hayırlısı olsun.

Gelelim muhalefete.

AK Parti’nin Büyükşehir adayı olarak açıklanan (ve henüz tanışma fırsatı bulamadığımız) Hayrettin Güngör’ün bu hafta içinde Kahramanmaraş’a gelerek çalışmalara başlaması beklenirken, MHP ve CHP kanadından ise henüz bir açıklama yok. Ancak; CHP Kahramanmaraş milletvekili olarak başarılı ve etkili bir şekilde muhalefet yürütmesi nedeni ile ‘Atom Karınca’ Ali Öztunç’un ismi büyükşehir adaylığı için yoğun şekilde konuşuluyor. Birkaç ay önce ilk kez bizim tarafımızdan gündeme atılan bu öneri, kamuoyunda da büyük ilgi ve kabul gördü. Ali Öztunç’un aday olması için özelikle sosyal medyada yoğun çağrılar yapılıyor. Önceki akşam telefonla görüştüğümüz dostumuz ve meslektaşımız Ali Öztunç; “Kahramanmaraşlı hemşehrilerimin bana gösterdikleri candan destek ve ilgiye çok teşekkür ediyorum. Bu teveccüh beni hayli duygulandırıyor. Partim tarafından da adaylığım için baskı ve istek var. Henüz net bir karar veremedim ama eğer aday olursam seçimi kazanmak için aday olurum” diyerek hayli iddialı konuştu. Ali Öztunç’un büyükşehir adaylığı her zaman dediğimiz gibi Kahramanmaraş’taki seçimlere bir hayli renk ve heyecan katar. Kahramanmaraş genelinde CHP’nin oylarının artabileceğini şimdiden söyleyebiliriz.

MHP’de ise 24 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olan Kahramanmaraşspor Başkanı Fatih Mehmet Ceyhan’ın Büyükşehir adaylığı konuşuluyor. Önceki seçimin büyükşehir adayı Tahir Akgemci hoca seçeneğinin gündemden kalkması, eski vekiller Mehmet Akif Paksoy ile Mesut Dedeoğlu’nun adaylık işine pek yanaşmamaları da Ceyhan seçeneğinin şansını yükseltiyor. Neyse hayırlısı olsun diyelim.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın inisiyatifi ile İstanbul’da ‘Kahramanmaraş Buluşmaları’ gerçekleştirildi. Bu kapsamda Vali Vahdettin Özkan, KATSO Başkanı Serdar Zabun ve AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör ile birlikte İstanbul’da yaşayan Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizle bir araya gelinerek hem hasret giderildi hem de istişarelerde bulunuldu. Bu programı uzunca zamandan beri hayal ettiğini söyleyen Mahir Ünal; “Aslında bunu 30 büyükşehirde yaptığımız zaman tüm Türkiye’de muhteşem bir Kahramanmaraş lobisi oluşturmuş olacağız” dedi. Haydi inşallah.

Son olarak; 2019 yılının hayli zor olacağını, seçim yarışının ise ülke ve Kahramanmaraş genelinde hayli renkli ve heyecanlı geçeceğini şimdiden söylemek istiyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi; seçimi kazanan kim olursa olsun; asıl kazanan Kahramanmaraş ve Türkiye olsun.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]