Gelişen dünya düzeniyle birlikte orantılı olarak değişen eğitim sisteminin kabuklarının kırılarak yenilenmesi ve bu noktada daha güçlü bir eğitim altyapısının oluşturulması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı düğmeye basmış ve çağın gereklerine uygun, daha demokratik, daha güncel bir eğitim-öğretim sistemi için müfredat değişikliğine gitmişti. 2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde işlenecek bu yeni müfredatla ilgili Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 51 ders programında 100 bin içerik değişikliği yaptığını söyledi. Müfredatın işleyişi ile ilgili yetiştirilmek üzere her ilden belli sayıda formatör öğretmenlerin seçildiğini belirten Akkurt, bu öğretmenlerin kendi illerindeki tüm öğretmenlere yapılan çalışmaları ve programların tanıtımını anlatacağını kaydetti. Ayrıca Akkurt, ders kitaplarının içerisinde yer alacak olan 15 Temmuz destanıyla birlikte öğrencilerin küçük yaşlarda aynı birlikteliği sahip olmasını amaçladıklarını vurguladı.

51 DERS PROGRAMINDA 100 BİN İÇERİK DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Akkurt, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bakanlığımız 2 yıldan beri yeni bir müfredatla ilgili çalışmalar yapıyordu. Bu 2 yıllık süre içerisinde gerek akademisyenler gerek öğrenci velileri gerek öğretmenler gerekse diğer katılımcıların aktif olarak katılımıyla bütün Türkiye’de internet üzerinden bir anket süreci yaşandı. Bunun sonucunda Facebook ve Twitter’da dâhil olmak üzere yeni müfredatla ilgili yaklaşık 200 bin öneri alındı. Türkiye’deki eğitimle ilgili olarak yapılmış bütün çalışmalar, siyasi partilerin eğitimle ilgili olarak parti programları tek tek gözden geçirilerek, okunarak, üstünde düşünülerek bir çalışma yapıldı. Bu çalışma bitirildikten sonra yine bir taslak metin halinde internet sitesinde yayınlandı ve bunlarla ilgili olarak varsa eleştiriler tekrar alındı. Bu eleştirilerden sonra yeniden çek edildi ve şu anda gündemimizde yeni bir süreç var. Ne oldu? 51 tane dersin programında değişikliğe gidildi. 51 dersin programında hepsini alt başlıklar olarak arayıp, sınıf sınıf, düzey düzey baktığımız zaman bakanlık içerikle ilgili yaklaşık 100 bin değişiklik yaptı.”

FORMATÖR ÖĞRETMENLER
Yeni müfredatın anlatılması ve detaylı olarak anlaşılabilmesi için her ilden belli sayıda formatör öğretmenlerin seçildiğini dile getiren Akkurt, şöyle konuştu: “Program değişikliğinden sonra önce il ve ilçe milli eğitim müdürleri Talim Terbiye Kurulu tarafından bir seminere alındı ve müdürler bu seminerlerden geçirildi. Daha sonra her dersin formatör öğretmeni yetiştirilmek üzere her ilden belli sayıda öğretmenler seçildi. Kahramanmaraş’tan da 100 civarında öğretmenimiz formatör olarak yetiştirildi ve bunlarda o kurslardan sonra geçtiğimiz Salı günü itibariyle görevlerine başladılar. Formatör öğretmenlerimiz kentteki bütün öğretmenlere yapılan çalışmaları ve programların tanıtımını yapacak. Önümüzdeki dönemlerde de kitaplarımızda, çalışma programlarımızda, internet bağlantılarıyla ilgili diğer süreçlerimizde bu duruma hazır hale gelecek.”

PROGRAMLARLAR SADELEŞTİRİLDİ
Uygulanacak olan programlarda ciddi bir sadeleştirilmeye gidildiğinin altını çizen Akkurt, öğrencilere yeni kazanımların sağlandığına dikkat çekti. Akkurt, “Programda ne gibi değişiklikler oldu? Programda ciddi anlamda bir sadeleştirilmeye gidildi. Yani örneğin, biz her yıl matematik dersinden başladığımız konuları bir üst seviyeye çıkararak, yine devam ettiriyorduk. Sürekli böyle bir tekrar vardı. Bu tekrarlar ortadan kaldırıldı. Kazanımlarla ilgili olarak öğrencilerimize yeni kazanımlar verildi. Bu sadeleştirme programlarla ilgili yeni düzenlemelerle birlikte ortaya çıkan en önemli özelliklerden bir tanesi de değerlerimizle ilgili bir düzenleme oldu. Bizim kardeşlik, yardımseverlik, hoşgörülülük gibi evrensel değerlerimiz var. Bir de vatan, bayrak, saygı gibi milli değerlerimiz var. Bunlarda artık programlarımıza girmiş oldu. Biz zaten İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 3 yıldan bu yana “Kahramanmaraş Değerler Eğitimi” adı altında bir program uyguluyorduk. Bunların içerisinde biraz önce saydığım evrensel değerlerin dışında, milli değerlerimizle ilgili olarak bir konu belirliyorduk ve bu konu üzerinden öğrencilerimize, okullarımıza etkinlikler yaptırıyorduk. Artık bunlar programa girmiş oldu. Programın içerisinde her öğretmen öğrencisine hem milli değerleri hem evrensel değerleri anlatacak şekilde program uygulamaları yapacak. Umut ediyor ve diliyorum ki bu süreç ilimizde de bütün öğretmen arkadaşlarımızın katılımlarıyla en güzel şekilde uygulanacak” ifadelerini kullandı.

15 TEMMUZ DESTANI DERS MÜFREDATINDA
15 Temmuz’un ders müfredatında olacağını söyleyen Akkurt, “Yakın tarihle ilgili yaşanmış bu olayın ders programına girmiş olması güzel bir gelişme oldu. 15 Temmuz ruhunun ders kitaplarında da okutularak, öğrencilerin küçük yaşlarda aynı birlikteliği sahip olması amaçlanıyor” diye konuştu.

CİHAT KAVRAMI
Cihat kavramının ders içeriğe girmesiyle ilgili değerlendirme yapan Akkurt, sözlerinin devamında şunları kaydetti “Cihat kavramına kişinin yüklediği anlam çok önemlidir. Cihat eline kılıç alıp, silah alıp savaşa gitmek değildir. Yani böyle bir algı içerisinde olmamak gerekiyor. Cihat, bir mücadeleyi çalışmayı, gayreti, bir yolu belirleyen kelimenin daha çok çalışma, daha çok üretme, yılmama sürecini anlatacaktır. Bu şekilde de yanlış değerlendirilen anlamları da ortadan kaldıracak bir süreci getireceğini düşünüyorum. Bunun için bir şey eleştirilecek yâda eleştirilebilir bir noktaya getirilecekse bunun en doğru üretimi Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatları içerisinde belirlenecektir.”

ATATÜRK VE ATATÜRÇÜLÜK ZORUNLU DERSLER ARASINDA
Atatürk ve Atatürkçülük kavramlarının tamamının zorunlu ders programı içerisinde yer alacağına vurgu yapan Akkurt, şunları dedi: “Bizim kazanımlarla ilgili olarak zorunlu alınması gereken alanlar ve isteğe bağlı olan alanlar var. Atatürkçülük konularının tamamı zorunlu alınması gereken program içerisindedir. Yani bu konuda tercih şansı yok. Oraya giden bütün öğrenciler bunları alıyorlar. Ama seçmeli olanların içerisinde farklı 12 dersten 3’ü zorunlu olarak alınması gerekenlerdir. Ancak bunun karşılığında da bizim 20 tane de yeni seçeneğimiz var. Bir öğrenci bu 20 dersten 12’sini daha seçme şansına sahiptir. Bu nedenle ben Atatürk’ün, Atatürkçülüğün hiç kimsenin tek elinde olmadığını, bu ülkenin içinde yaşayan bütün insanların Atatürk’e ve Atatürk’ün getirmiş olduğu evrensel değerlere sahip çıkacağını biliyor ve bunun üzerinden hareket ediyorum. Hiç kimsenin de Atatürk ve Atatürkçülük konularıyla ilgili olarak bir sorunu, sıkıntısı veya problemi yoktur.”

DARWİN TEORİSİ KALDIRILDI
Darwin Teorisinin müfredattan çıkarıldığına dikkat çeken Akkurt, “Darwin Teorisi ile ilgili olarak süreç konuşulup, tartışılıyor. Bu bizim müfredat programımızdan çıkarıldı” ifadelerine yer verdi.

EVLİLİĞE İLİŞKİN ÖNERİLER YER ALIYOR
Son dönemlerde evliliklerin sürdürülememesinden dolayı evlilik önerilerinin de programda hayat bulacağını ifade eden Akkurt, “Çağımızın en ciddi sıkıntılarından bir tanesi evlilik akitlerinin sürdürülemiyor olmasıdır. Bunun bizim milli değerlerimiz arasında nikâh akdinin, nikâhın son derece önemli olduğunu ifade ediyorum. Bu düzenli bir aile yapısı içinde son derece önemlidir. Burada evlilikle alakalı olarak belli değerlerin verilmiş olmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

SINIF MEVCUDU 36’DAN 24’E DÜŞÜRÜLDÜ
Akkurt, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz Kahramanmaraş olarak zaten şu anda derslik başına düşen öğrenci sayımızı genel ortalamada 30’un altına indirdik. Şu anda da süratle okul yapmaya devam ediyoruz. Bununla ilgili süreçlerimiz devam ediyor. Bakanlığımız bize 2019 yılına kadar bir hedef koydu. Bu hedefin içerisinde hem tekli eğitim hem de derslik başına düşen öğrenci sayısının 24’e çekilmesi var. Biz İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kentte 600 civarında derslik yapıyoruz. Yeni dönemde de bunun üzerine 600 ila bin derslik ilave yapmak için arsa arayışlarımız devam ediyor. Bunları yapabilecek hem altyapıya hem de pratiğe sahibiz.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz