Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kentte görev yapan yerel medya temsilcileriyle kahvaltı programında bir araya geldi. Görev süresinde kent basınıyla kapsamlı bir şekilde ilk kez bir araya gelen Güngör, kentte gündem oluşturan birçok konuya içtenlikle açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarından, Tekke’nin kentsel dönüşümüne, araç tasarrufundan Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim şekline, imar planından kent merkezinin yeniden düzenlenmesine kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Güngör, “Bakanımıza da arz ettiğim gibi bu şehrin potansiyelini arttırmak ve daha fazla ziyaretçi almak için tarihi dokuyu öne çıkarmamız lazım. Tarihi dokuyu esas alan bir kentsel tasarım yapmamız lazım. Burası, Kapalı Çarşı’yı merkezine alan Ulucami, Demirciler Çarşısı, Germanicia, Kahramanmaraş Kalesi, Kıbrıs Meydanı, Trabzon Caddesi hatta Kültür Park, Sarayaltı, Onikişubat Stadyumu, Büyükşehir Belediyesi’nin yanında bulunan Üniversitenin yeri, Valilik Binası ve Özel İdare İş Merkezi binasını içerisine alan bu alanların toplamını kentsel tasarım içerisine aldık ve buna başladık” dedi.

Güngör’ün konuşmasının satır başları şu şekilde;

“BİZ BU SORUMLULUĞU VE BU BORCU ALDIK”

“Bunu daha önce de söyledik, her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Herkesin bir personel yönetim anlayışı vardır. Bizim de bu konuda farklı bir anlayışımız var. fakat bu işler bana, sana ya da ona göre değildir. Yönetimin evrensel kuralları vardır hem mali yapıda hem de personel yönetimi yapısında. Belediyelerin borcu olur kesinlikle olur. Batandaşında borcu olur, devletin de borcu olur bu doğaldır. Bu ayıp da değil günah da değil biz de borçlanacağız. Fakat buradaki evrensel kural, yönetebildiğin borçtur. Biz niye borçlanırız? Devlet, aile, kişi niye borçlanır? Zaman olarak ileride yapılması gereken bir hizmet vardır onu beklediğin zaman yani ileri tarihte yapacağına önceden yapmanın daha büyük faydası vardır. Buradaki altın kural, bizim katlandığımız maliyet bugüne çektiğimiz o gün yapmamıza değer mi? İkincisi borçlanma kapasitesi, mesela 100 lira borç çok mu az mı? Bunun cevabı yok. Böyle bir sorunun cevabı olmaz. Ama 100 lira borç hangi gelire göre az mı çok mu, hangi vadeye göre çok mu az mı? Böyle bir şey olabilir. Bizim borçlanma ve borç yönetimindeki anlayışımız bu hizmeti vaktinde yaptığımız zaman ne olur, bugüne çektimiz zaman nasıl bir yararı olur, toplam mali gelirimizle yönetilebilecek bir borç mudur? Biz ilk önce bu açılardan değerlendirerek bir borçlanma yapacağız. Şunu da açıklıkla ifade ediyorum, hiçbir mazeretin arkasına sığınmıyoruz. Biz bu sorumluluğu ve bu borcu aldık. Yeni borçlar da yapacağız, borç da ödeyeceğiz ve hizmet de yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Geçen bir televizyon konuşmamda şunu söyledim, biz hizmette yapacağız kaynak da yaratacağız. Bu yaratmayı öyle bir köpürtmüşler ki, arkadaşlar ameller niyete göredir. Buradan bir şey çıkmaz. Biz hizmet de yapacağız, borç da alacağız, borç da ödeyeceğiz hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hiçbir şeyin arkasına sığınmıyoruz. Biz hemşehrilerimize güveniyoruz, çalışma arkadaşlarıma güveniyoruz, partimize güveniyoruz, en önemlisi de Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz. Öyle ben borcu bahane ediyor muşum, şunu yapıyor muşum, bunu yapıyor muşum yok. Sadece şeffaflık adına bulunduğumuz durumu ifade etmek için bunları dile getiriyoruz.

ARAÇ İSRAFI KONUSUNDA ÇOK CİDDİ ELEŞTİRİLER ALDIK”

Kaynak yaratma konusunda kamuoyuna mal olmuş birkaç hususu söylemek istiyorum. Seçimlerde çokça karşımıza çıkan araç israfı konusunda çok ciddi eleştiriler aldık. Maalesef burada araçlarda israf olduğunu gördük. Bunu hepiniz biliyorsunuz. Hizmet otosu anlamında sayı olarak 141 araç toplam 615 araç yani iş makinası hizmet aracını KASKİ dahil 470 indirmişiz ve 145 araç azaltmışız. Ama bunlar 100’ün üzerindeki hizmet aracı. Bunun bize yıllık tasarrufu 7 milyon. Bu yıl bizim yapmış olduğumuz tasarruf miktarı 100 milyonun üzerinde. Bu önemli bir kalem. Bankalarla bir aydır yoğun bir mücadele içerisindeyiz ve önemli taksitlendirmeler yaptık. Hem bazı bankalarla faiz oranlarını düşürdük hem vadeyi uzattık. Bu aylık banka ödemelerimizde bize yüzde 50’ye yakın bir imkan sağladı. Kendi personellerimizi kullanmaya çalışıyoruz. Özellikle altyapı hizmetlerinde, parkedir asfalttır burada kendi kaynaklarımızı kullanmaya çalışıyoruz. Çok zorunlu olduğu zaman da dışardan hizmet alıyoruz. Benim üzüldüğüm noktalardan biri şu, bu araç azaltma konusunda ilgili arkadaşlarla görüştüm o kadar samimi bir şekilde yaptığımız iş basınımızda bazı arkadaşlarımızın bunu farklı ifade etmeleri beni üzdü. Arkadaşlar mercedes marka aracı sattık 254 milyara son 3 yılda 450 milyar masrafı var. Başkanlık makamında kullanılan Passat marka bir araç vardı kira süresi bitti ve yeniden kiraladık. Bunun farklı şekilde ifade edilmesi Kahramanmaraş’a bir şey kazandırmaz. Bunlar son derece üzücü şeyler.

ÖNCELİKLERE GÖRE EYLEM PLANI OLUŞTURDUK”

Herkesin bir beklentisi ve öngördüğü bir şey var. dünyada gelişmiş şehir ve gelişmiş ülkelerin yaptığı şudur, bu şehrin ihtiyacı nedir? Bu ülkenin ihtiyacı nedir? Bu alanın ihtiyacı nedir? Muhattaplarına bunu sormak. Biz şehrin bütün yerleşim yerlerinin mahalle bazı dahil olmak üzere ihtiyaçlarını çıkardık ve bunları sorduk. Burada en önemli gördüğünüz şeyleri önceliklendiriniz dedik ve 3 şık şunduk. Dünyanın hiçbir yerinde sınırsız bir kaynak yoktur. Kaynaklar sınırlı ihtiyaçlar sınırsızdır. Merkez’e ve her bir ilçeye ayrı ayrı anketler yaptık. Bu anketleri Milletvekillerimize, Meclis Üyelerimize ve Belediye Başkanlarımıza sunum yaptık. Her ilçede merkezi idarenin müdürlerine bu anketleri dağıttık ve şuan bir havuzda topladık önceliklendirdik ortaya çıkan duruma göre eylem planımızı oluşturduk. Bunu yapmadığımız müddetçe herkese özgü bir öncelik oluyor. Bu bizim önümüzde bir eylem planı, bir yol haritası olarak görünüyor. Bu istişarenin önemli mekanizmalarından bir tanesidir.

REVİZE ETMEMİZ GEREKLİ, PLANLARDA UYUMSUZLUKLAR VAR”

Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, şehrimiz ile ilgili konularda Kahramanmaraş’a bir ziyarette bulundu. Bizim şuan ana başlıklar halinde olan önceliklerimizden biraz bahsetmek istiyorum. Birinci konumuz imar planlarındaki revizyon. Bu bütün işlerin alt yapısını oluşturuyor. Kahramanmaraş 2014 yılında büyükşehir olunca bir sürü belediye kapandı, belediyeler birleşti ve imar yetkisi büyükşehire geçti. Her ne kadar ilçelerin imar yetkisi olsa da bunlar da büyükşehirin onayına tabi. Bizim büyükşehir konseptine uygun olarak planları revize etmemiz gerekiyor. Planlarda uyumsuzluklar var. Biz bunu ele aldık ve süreç başladı devam da ediyor.

TEKKE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK”

Bizim yeni gelişme alanlarına ihtiyacımız var. Merkez olarak düşündüğümüzde Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda şehir artık doğuya ve batıya doğru gelişmesine çok fazla imkan kalmamış. Şehrin artık güneye doğru yani seçim döneminde de ifade ettiğimiz yeni şehir alanı olan önsen tarafına doğru genişlemesi gerekiyor. Başka alternatifi yok. Bizim şehrimizin yüzde 40’ına yakın bir alanının dönüşüme ihtiyacı var. en acil olan yerlerden biri Tekke kentsel dönüşümü alanıdır. 10 yıla yakın süren bir süreç mevcut. Her zaman ifade ettiğim gibi, benden önceki hiçbir belediye başkanının bu konuda bir kusuru yok. Çünkü bu maliyetli bir şey. Süreçler yavaş işliyor, ciddi bir kaynak gerekiyor kentsel dönüşüm için ama bakanlığımız buraya el atıyor ve bizimle ortak istişareler gerçekleştirerek buranın dönüşümünü yapacağız. Şubat ayında Allah’tan bir şey olmazsa ilk etap başlayacak. İlk etap 8 hektar toplam 24 hektar, 2’inci alan 16 hektar. Tekke kentsel dönüşümü bitirdikten sonra diğer alanlar da peyderpey yapılacak. Bu bahsettiğimiz alan ortaya çıktığında ve tarihi dokuya da yakın bir alan olduğu için bu şehre çok önemli bir değer katacağını düşünüyoruz. Yapılar tarihi dokuya uyumlu olacak.

TARİHİ DOKUYU ESAS ALAN BİR KENTSEL TASARIM OLUŞTURDUK”

İkinci bir alan ise eş zamanlı başlayacak olan Gayberli Mahallesi’dir. Çünkü burası kayıyor. Bakanlığımızın desteği ile burayı boşaltıp buradaki hak sahiplerini taşıyacağız. Fakat bizim, Sayın Bakanımıza da arz ettiğim gibi bu şehrin potansiyelini arttırmak ve daha fazla ziyaretçi almak için tarihi dokuyu öne çıkarmamız lazım. Tarihi dokuyu esas alan bir kentsel tasarım yapmamız lazım. Burası, kapalı çarşıyı merkezine alan Ulucami, Demirciler Çarşısı, Germanicia, Kale, Kıbrıs Meydanı, Trabzon Caddesi hatta Kültür Park, Sarayaltı, Onikişubat stadı, Büyükşehir Belediyesinin yanında bulunan Üniversitenin yeri, Valilik Binası ve Özel İdare İş Merkezi binasını içerisine alan bu alanların toplamını kentsel tasarım içerisine aldık ve buna başladık. Bunu etaplandırmamız lazım, kaç yıl gerekiyorsa her gelen Belediye Başkanıda bunu etaplarına devam etmesi lazım. Bu, şehre önemli bir değer katar. Biz Trabzon Caddesinin sorununu Kıbrıs Meydanından bağımsız, Kaplı Çarşının sorununu Demirciler Çarşısından bağımsız ya da Kalenin sorununu Kapalı Çarşıdan bağımsız çözemeyiz. Çözsek de parçalı olur.her birinin trafiği ve otoparkı birbirini ilgilendiriyor. Tarihi Kentler Birliği Başkanlığını da şahsıma devrettiler. Orada da ciddi bir kapasite var. Oradan da uzmanlar geldi, biz bu tasarımı yapıp etaplandırıp buna göre ilerleyeceğiz. Bunu birinci aşaması hiç gecikmeden tarihi kapılı çarşının silüetini ortaya çıkaracak. Proje son aşamada. Kahramanmaraş’a gelen bir kişi kapalı çarlı nerde diye baktığında kapalı çarşı belli değil. Ortada çok kötü bir görüntü var. Bunu Allah’ın izniyle 2020 yılı içerisinde çıkaracağız. Ulucami’den başlayıp oradan bir silüet ortaya çıkaracağız. İnşallah bu ortaya çıkacak olan silüete uygun olarak Tekke’nin ön cephesi de ortaya çıkacak. İnsanlar Kapalı çarşıya geldiğinde evet burası kapalı çarşı diyebilecek. Yakında Kültür Bakan Yardımcımız gelecek, kapalı çarşının içerisinde de faaliyetimiz devam edecek ama önceliğimiz silüetini ortaya çıkarmak. Çarşı yıkılmayacak sadece tarihi dokuya uygun bir şekilde cephe iyileştirme yapacağız. Dükkanların cephesini iyileştireceğiz, üstteki çıkıntılarını alacağız.”

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz