Uzun süredir Türkiye’nin bir numaralı gündemi olan tarihi 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri büyük bir heyecan içerisinde gerçekleştirildi. Ülke genelindeki sandıkların yüzde 100’ü açıldı. Çıkan sonuçlara göre Cumhur İttifakı ülke genelinin büyük bölümünde tıpkı 24 Haziran’da olduğu gibi ipi göğüsledi. Bu kapsamda 2002’den bu yana AK Parti’ye en yüksek oy oranını sağlayan illerden biri olan Kahramanmaraş, 31 Mart seçimlerinde de AK Parti’den vazgeçmedi. Bu anlamda resmi olmayan sonuçlara göre, kent genelinde açılan sandıklarda yüzde 67.60 oy oranı ile AK Parti ve MHP’nin işbirliğindeki Cumhur İttifakı birinci oldu. Millet İttifakı ise yüzde 27.28 oy aldı. Alınan oy oranları kapsamında Cumhur İttifakı Nurhak dışında tüm ilçe belediye başkanlıklarını alırken, Millet İttifakı Nurhak’ı yeniden kazandı.

İŞTE YENİ BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ KİMLER OLDU?

Onikişubat- Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu- Necati Okay, Elbistan- Mehmet Gürbüz, Ekinözü- Bilal Eker, Çağlayancerit- Hanifi Sarıaltun, Türkoğlu- Osman Okumuş, Andırın- Ahmet Doğan, Göksun- Hüseyin Coşkun Aydın, Afşin- Mehmet Fatih Güven, Nurhak- CHP İlhami Bozan, Pazarcık- İbrahim Yılmazcan. Seçimler kapsamında henüz YSK’ya itiraz süreci devam etse de dikkate değer tartışmaların ve itirazların görülmediği Kahramanmaraş’ta Belediye Başkanlarının değişeceği öngörülmüyor. Seçimlerin ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Hayrettin Güngör ve diğer ilçe belediye başkanlarının öz geçmişlerini siz değerli okuyucularımız için derledik.

İşte Kahramanmaraş’taki yeni belediye başkan adaylarımızın özgeçmişleri;

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HAYRETTİN GÜNGÖR;

1965 Kahramanmaraş Göksun doğumludur. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden 1987 yılında mezun oldu ve kamu yönetimi dalında yüksek lisans yaptı.

Mali Müşavirlik yaptı ve T. Vakıflar Bankasında mali analist olarak çalıştı. 1990 yılında stajyer kontrolör olarak girdiği İçişleri Bakanlığında kontrolör, başkontrolör ve kontrolörler başkanı olarak görev yaptı. Bir dönem Devlet Muhasebe Standartları Kurulu (2006-2009) üyeliği de yaptı. 2016-2017 yıllarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2008-2018 yılları arasında Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 09 Ekim 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyeliğine atanmıştır.

Kamu mali yönetim projesi ve yerel yönetimlerin yapılanması ile yeni büyükşehir belediyelerinin kurulmasını düzenleyen kanunun hazırlık çalışmalarında yer aldı ve Türkiye Belediyeler Birliği adına öneriler hazırladı. 64. ve 65. Hükümetler tarafından yürütülen belediyelerin sorunları ve öneriler çalışmasında aktif rol aldı ve başbakan, bakanlar ve milletvekilleri düzeyinde sunumlar yaptı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Uyum Komisyonu (Yerel Yönetimler) çalışmalarında görev aldı.

İl Özel İdaresi Bütçe ve Muhasebe Sistemi”, “İl Özel İdaresi Mevzuatı”, “Belediye Bütçeleri Nasıl İzlenir?, “Belediyenin Organları Meclis, Encümen ve Başkan”, “Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı”, “Belediyelerde Borçlanma ve İktisadi Girişimler” ve “Belediyelerin Genel Bütçe Payları: Analiz-Sorunlar-Öneriler” isimli yedi kitabı ve çeşitli dergilerde yönetim ve yerel yönetimler üzerine yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Ayrıca kurum ve kuruluşların düzenlediği ulusal düzeyde çok sayıda eğitim seminerlerine çağrılı konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye Belediyeler Birliğinin üye olduğu veya proje yürüttüğü uluslararası yerel yönetim örgütleri ve ülkelerin yurtdışında yapılan çok sayıda çalışma ve toplantılarına katıldı. Evli ve eğitimci olan eşi Leyla Hanımdan iki kız ve bir erkek çocuk babasıdır.

AFŞİN BELEDİYE BAŞKANI MEHMET FATİH GÜVEN;

Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde, ‘Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yöntemi’ alanında tamamladı. Küreselleşme Sürecinde Sakin Şehir Hareketinin Metropolitan Kentlerde Uygulanabilirliği konusunda tez çalışması yaptı. Maliye Bakanlığında Vergi Denetmen Yardımcısı olarak göreve başladı. 1997 yılında

Vergi Denetmenliğine atandı. 2005 yılında Denetim Koordinasyon Müdürlüğüne

atandı. 2006-2009 yılları arasında Vergi Denetmenleri Başkanlığı yaptı. 2009 yılında

Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak atandı. Malatya Belediyesi'ndeki kurumsal yapının daha sağlıklı hale getirilmesi ve işlerlik kazandırılması konularında

çalışmalar yaptı. Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin yeniden yapılandırılması ve gelir

artırıcı önlemlerin alınarak uygulanması ve harcama disiplininin sağlanması konusunda çalışmalar yaptı. Malatya Belediyesi Kent Bilgi Sistemi (Yönetim Bilgi Sistemi ve Coğrafi Bilgi Sistemi- E-İmar, Kent Rehberi vb.) ve Altyapı Bilgi Sistemi’nin kurulması ve işlerlik kazandırılması için çalışmalarda bulundu.

Katılımcı araçların stratejik planlamaya entegrasyonu, yerel yönetişim değerlendirmesi, analitik bütçeleme, tahakkuk esaslı muhasebe, kamu ihale kanunu konularında

eğitimler aldı ve ayni konularda eğitici olarak görev aldı. Bahçeşehir Üniversitesi yerel yönetimler akademisi programına katıldı.

30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen yerel yönetimler seçimleri ile Afşin Belediye

Başkanlığını kazanan Güven, 31 Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerde bir kez daha başkanlığa seçildi.

Mehmet Fatih Güven, evli ve iki çocuk babasıdır.

ELBİSTAN BELEDİYE BAŞKANI MEHMET GÜRBÜZ;

Kent Ekonomisi, Yerel Kalkınma, Şehir ve Bölge Planlama konularında yoğunlaşan Gürbüz, 11 Eylül 2017 tarihinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak atandı. Kentin altyapı alana planı, stratejik mekânsal planlama ve kalkınma programları alanındaki yatırımları yönetti.

Gürbüz, daha önceki 1 3 yıl boyunca İller Bankasında Genel Müdür Yardımcısı, Mekânsal Planlama Daire Başkanı, Başkan Yardımcısı ve çeşitli idari görevlerde bulundu.

Bunun öncesinde 7 yıl boyunca Bayındırlık ve İskân Bakanlığı bünyesinde kentsel planlama, proje ve kontrollük çalışmalarında bulundu.

Gürbüz, 2002 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. 2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Şehir ve Bölge Planlama alanında yüksek lisansını tamamladı. 2014 yılında Türk Hava Kurumu Üniversitesi İşletme Bölümünden Ekonomi mastırı yaptı. Halen Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma alanında doktora çalışmalarını yürütmektedir. Bazı gazetelerde kalkınma ve ekonomi temalı makaleler yazan Gürbüz, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

ONİKİŞUBAT BELEDİYE BAŞKANI HANEFİ MAHÇİÇEK;

1953 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. ABD Western Illinois University-Ekonomik Kalkınma ve Bölgesel Planlama alanında master yaptı. 1980-1996 Planlamacı Başbakanlık Devlet Plânlama Teşkilatı Uzmanlığı görevini yürüttü. 1996-1997 BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği ile Genel Müdür Vekilliği görevini yürüttü.

1999-2002 döneminde Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı yaptı. 22. dönem Milletvekilliği ve Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği görevini yürüttü.

AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı yaptı.

Halen Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Başkanlığı Görevini yürütmekte. İyi derecede İngilizce, orta derecede Fransızca ve Arapça biliyor.

Evli ve 3 çocuk babasıdır.

DULKADİROĞLU BELEDİYE BAŞKANI NECATİ OKAY;

1966 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kahramanmaraş'ta Yüksek Öğrenimini İzmir 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde tamamladı. Tekstil alanında faaliyet gösteren aile şirketinde yöneticilik yaptı.

AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı'nın kurulduğu Kasım 2001'den 18 Ekim 2008 tarihine kadar 7 yıl AK Parti Merkezi İlçe Başkan Yardımcılığı görevi yaptı. 18 Ekim 2008 tarihinde Başbakanımız, Genel Başkanımız Sayın, Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Ak Parti Merkez İlçe 3. Olağan Kongresinde, Merkez İlçe Başkanlığına seçildi.

7 Ocak 2012 tarihinde yapılan Ak Parti Merkez İlçe 4 Olağan Kongresi'nde 2. kez Merkez ilçe Başkanlığına seçildi. Genel Merkez Büyük Kongre delegesidir. Kahramanmaraş’ımızın Büyükşehir olması nedeniyle mevzuat gereği Ağustos 2013 tarihinde Merkez İlçe Başkanlığı görevini tamamladı. 2014 yılında Büyükşehir yapılanması nedeniyle kurulan Dulkadiroğlu İlçesinin ilk Belediye Başkanı seçildi. Okay, 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde bir kez daha göreve seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.

TÜRKOĞLU BELEDİYE BAŞKANI OSMAN OKUMUŞ;

1971 yılında Kahramanmaraş’ın Beyoğlu Beldesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Beyoğlu Beldesinde, Lise öğrenimini Hatay ili Dörtyol ilçesinde tamamladı. 1994 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden, Tarım Makineleri Mühendisi olarak mezun olduktan sonra 1997-2004 yıllarında Öğretmenlik mesleğini icra etti. 2004-2009 ve 2009-2014 yıllarında 2 dönem Beyoğlu Belde Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

10 yıl Belde Belediye Başkanlığını yaptıktan sonra, 30 Mart 2014 yılı yerel seçimlerinde aday olduğu AK Partiden, Türkoğlu İlçe Belediye Başkanı seçilmiş olup, 31 Mart’ta 2019’da gerçekleştirilen seçimlerden birinci çıkarak yeniden Türkoğlu Belediye Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

2014-2019 yılları arasında Türkoğlu ilçesini 3. Metropol ilçe yapma hedefi ile birçok projeleri hayata geçiren Osman Okumuş, evli ve 4 (Hanne Nida, Ahsen Büşra, Hayrunnisa ve Hatice Sena) kız çocuğu babasıdır.

ANDIRIN BELEDİYE BAŞKANI AHMET DOĞAN;

1971 yılında Andırın ilçesinde doğdu. İlkokulu Andırın’da, ortaokul ve liseyi Adana İmam Hatip Lisesinde okudu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1992 yılında mezun oldu. 1994 yılında kısa dönem askerlik görevini yaptıktan sonra 1995/2013 yılları arasında Andırın ilçesinde serbest avukatlık yaptı.

2005-2008 yılları arasında AK Parti Andırın İlçe yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2007 yılında yapılan seçimlerde AK Parti’den Milletvekili aday adayı oldu. Kahramanmaraş'ta düzenlenen AK Parti Yerel Yönetimler Siyaset Akademisine katılarak sertifika aldı. 2014 yılında Avukatlık mesleğinden hakimlik mesleğine geçerek, Diyarbakır Adliyesinde 3 yıl Ağır ceza mahkemesi hakimi ve sulh ceza hakimi olarak çalıştı. Haziran 2017 tarihinden Kasım 2018 tarihine kadar Osmaniye Adliyesinde Asliye Hukuk Hakimi olarak görev yaptı. Evli ve 3

çocuk babasıdır.

EKİNÖZÜ BELEDİYE BAŞKANI BİLAL EKER;

09.10.1973 yılında Malatya Darende ilçesinde doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Ekinözü’nde yaptı. Ekinözü Çok Programlı Lisesi Elektrik Bölümü’nden mezun oldu. Vatani görevini Isparta Eğirdir Komando Eğitim Taburu’nda tamamladı. Elbistan Şeker Fabrikası elektrik bölümünde çalıştı. 5 yıl Şeker-İş sendikasında yönetim kurulu üyeliği yaptı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi KASKİ Müdürlüğü’nde tekniker olarak çalıştı. AK Parti kurulduğundan

bu yana teşkilatın her türlü kademesinde görev aldı. 2014-2017 yılları arasında

Ekinözü İlçe Teşkilat Başkanlığı yaptı. 25.11.2017 yılında Ekinözü İlçe Başkanlığına atandı. 31 Kasım 2018'e kadar görevime devam ettim. 31 Kasım 2018'de İlçe Belediye Başkan adaylığı için görevimden istifa etti. Eker, 31 Mart’ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimi’nde Ekinözü Belediye Başkanı seçildi.

Evli ve 2 çocuk babası.

PAZARCIK BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM YILMAZCAN;

10.08.1960 yılında Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde doğdu. İlköğretim ve Lise öğrenimini Pazarcık ilçesinde tamamladı. Üniversite öğrenimini ise Anadolu Üniversitesi Coğrafya Bölümünden mezun oldu. 1982 yılında Kahramanmaraş Lisesinde Coğrafya öğretmeni olarak göreve başladı. 1986 yılından itibaren Pazarcık ilçesinde 32 yıl bir fiil lise müdürü olarak görev yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

GÖKSUN BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN COŞKUN AYDIN;

1966 yılında Göksun'da doğan Hüseyin Coşkun Aydın, 1984 yılında Göksun İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Ortaöğretim yıllarından itibaren MTTB ve MGV faaliyetlerinde bulunan Aydın, 1995 yılında İşletme Fakültesi'nden mezun oldu. 2016 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalından "Belediyecilikte Yalın Süreç İyileştirme ve Belediyede Uygulama" projesi ile Yüksek Lisans yaptı. Aydın, 1987 yılında imam hatip olarak memuriyet hayatına başladı.

2004 yılında Göksun Kaymakamlığı Yazı işleri Müdürü olan Aydın, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü görevini de yürüttüğü 13 yılda, ilçe merkezi ile 53 Köy ve 7 beldede ÖZEL İDARE KÖYDES, BELDES, AB, DOGAKA ve SODES kapsamında toplam 233 projede görev aldı. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli idareler seçiminde AK Parti'den Göksun Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Coşkun Aydın, evli ve dört çocuk babasıdır.

ÇAĞLAYANCERİT BELEDİYE BAŞKANI HANİFİ SARIALTUN;

1959 yılında Çağlayancerit’te doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 1988-1990 yıllarında Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. 1984 yılında Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü’nden mezun oldu. 1982 yılında Devlet İstatistik Endüstrisi’nde teknik eleman olarak çalışma hayatına başladı. 2014 yılında TÜİK daire başkanlığı görevini sürdürürken emekli oldu. Hanifi Sarıaltun, evli ve iki çocuk sahibidir.

NURHAK BELEDİYE BAŞKANI İLHAMİ BOZAN;

İlhami Bozan, 1980 yılında Nurhak’ta dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Nurhak’ta tamamladı ve İnönü Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nü kazandı. Akademik hayatına Malatya’da başlayıp bitiren İlhami Bozan, İstanbul’a öğretmen olarak atandı. Sosyal bilimler alanında birçok akademik çalışmalar yaptı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu’nu ve Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü de bitiren İlhami Bozan, son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim, Yönetim ve Denetim alanında mastır yaptı.

İlhami Bozan, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Kahramanmaraş Nurhak Belediye Başkan adayı oldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mehmet Can Tekdöş)

Editör: Mahmut Beyaz