Askerlik düşecek mi, tek tip askerliğin süresi belli oldu mu sorusunun yanıtı, askere gitme çağı gelmiş milyonlarca genç tarafından sorgulanan konular arasında yer almaya devam ederken, bu sorunun yanıtını geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar verdi. Akar, yaptığı açıklama, “Bedelli askerlik dövizli askerlik klasik askerlik ne olacak bunun sonu diyorsunuz, 2-3 aydan beri çalışma yürütülüyor henüz sonuçlanmadı tartışmalı pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2-3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Bu gelişmeler üzerine Manşet Gazetesi olarak gelmesi gündemde olan yeni tek tip askerlik sistemini vatandaşlara sorduk. İşte vatandaşla yeni askerlik sistemi üzerine yaptığımız görüşmelerin ayrıntıları…

“BENCE BU SİSTEM KABUL GÖRMEZ”

Erol Dilbirliği

Bende askerliğimiz henüz yapmamış birisi olarak askerlikle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyorum. Şuan gündemde farklı bir askerlik sistemi var ama ben bu sistemin meclisten geçeceğini tahmin etmiyorum. Askerlik bizde çok önemli, bence kabul görmez. Devletimiz zaten çok da iyi durumda değil, bir de askerlik yapana para ödeyecek. Bence askerlik sistemi değişmeli ama tamamen kaldırılmalı, profesyonel askerlik sistemine geçmeliyiz. Benim ağabeyim İstanbul’da Silivri Cezaevi’nde yaptı, vatana millete ne faydası oldu. Gitti geldi, şuan işsiz. Profesyonel askerlik gelirse çok iyi her açıdan. Hem daha az şehit veririz hem de askerlik giderleri azalır. Üç ay zorunlu askerlik tamam eyvallah da sonradan işin içine para giriyor bence hiç de hoş değil.

“ŞUAN Kİ SİSTEM BENCE ÇOK İYİ”

Abdullah Gümüşbaş

Geçtiğimiz günlerde askerden geldim, 12 ay askerlik yaptım. Askerlik sisteminin değişmesi bence hiç iyi olmaz. Çünkü sürekli bedelliler yapıldı, bir değişiklik daha yapılırsa çocuk oyuncağı gibi bir şey olur. Parası olan gelir, zevkine askere gelmiş gibi olur gençlerimiz. Bence şuan ki sistem çok iyi, herkes gidip gelsin. Biz Türk milletiyiz, herkesin askerliğini yapması, o havaya görmesi gerekli. Bu bir vatan borcu. Zaten çocuk yaştayken gidiliyor, gençlerimizin olgunlaşması lazım. Zaten şuan bana göre askerliğin en önemli faydası sabır.

“HER TÜRK GENCİNİN ASKERLİĞİ GÖRMESİ LAZIM”

Muzaffer Gümüşbaş

Bence de askerliğin değişmesi iyi bir şey değil. Her Türk gencinin gidip görmesi lazım. Sabır gerektiriyor askerlik. Bende yeni geldim askerden, Ankara Sincan’da 12 ay askerlik yaptım. Askerde en önemli öğrendiğim şey sabretmek. Ailenin yanında olamıyorsun, ailenin değerini anlıyorsun. Vatanının, milletinin değerini biliyorsun. Yeni askerlik sistemini olumlu bulmuyorum, şuan ki sistem daha iyi.

“EN AZ 15 AY ASKERLİK OLMASI LAZIM”

Sait Emre

Bizim ülkemizde en az 15 ay askerlik olması lazım. Ne olursa olsun. Çünkü biz şuanda terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Benim şahsi görüşüm askerliğin uzun olması gerekir. Sadece terör değil, orduda yeni sistemle üç aylık vereceği eğitimle istediğimiz verimi alamayız. Bakın Suriye ile savaş halindeyiz, terörle mücadele ediyoruz, DAEŞ4le mücadele ediyoruz. Bunların kapsamında üç aylık dönemdeki eğitim yetişen erlerimize, kınalı kuzularımıza yeterli gelmez. En az 8 ay olması lazım. Eğer profesyonel askerlik tam anlamda başarılı olursa, yani tamamen profesyonel askerliğe geçilirse bu sistem güzel olabilir. Böyle olursa kabul ederim tabiki eğer paralı asker yapıp da terörle mücadeleye onları gönderecekse güzel olur fakat kışladan gönderecekse kınalı kuzulara yazık olur. 

“ASKERLİK VATAN BORCUDUR”

Hacı Oğuzhan

Askerlik öncelikle bizim vatan borcumuz. Bu noktada durumu iyi olan zenginler bedelli askerlik yapabiliyor ama biz fakirlerin çocukları mecburen askerde. Önceden böyle bir şey yoktu. Askerlik deyince akla ilk olarak vatan borcu geliyor. Tabi bu değişti, 5-6 sene yapan dedelerimiz vardı askerliğini. Şimdi yeni sistemle 9 aya düşürülecek, onun da üç ayı yapılacak isterse altı ay devam etmeyebilir. Ama o verilen eğitim ne olacak, bence israf gibi olur. Türkiye’de yaşıyorsan, Türk evladıysan askerlik vatan borcudur, muhakkak yapmak lazımdır.

“NAMUSUNU BİLMEYEN ASKERLİK YAPMAZ!”

Şevket Pişirici

Bana göre askerlik vatan borcudur, namusunu bilmeyen askerlik yapmaz. Zengin çocukları elini kolunu sallayarak dışarıda gezsin, benim çocuğum da gitsin nöbet tutsun, savaşa girsin. Bu kesinlikle insanlık değildir. Parayla bitmiyor hiçbir şey. İnsan bayrağını da sevecek, vatanını da sevecek, toprağını da sevecek. Ben askerlik yapmayanları insandan saymıyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu ülkeye önemli yatırımlar kazandırmıştır ama askerlik sistemini değiştirerek bir yanlış yapmaz inşallah.

“BEN YENİ SİSTEME KARŞIYIM”

Hacı Mehmet Uğurlu

Yeni askerlik sisteminin nasıl olacağını geçtiğimiz günlerde televizyonlarda izlemiştim ama ben bu sistemi hiç iyi değerlendirmiyorum. Çünkü fakiri var, fukarası var askere gidenler ana kuzusu değil mi? Parayı veren askerlik yapmış oluyor, diğerleri bu milletin evladı değil mi? Yeni sistemde 3 aydan sonda askerlik yapmayan devlete para verecek, yapanlara da devlet para verecek. Ben buna karşıyım, hiç iyi olmaz.

“YENİ SİSTEM BENCE ÇOK GÜZEL”

Fırat Mucuk

Ben askerliğimi yapalı yıllar oldu ama yeni sistem bence güzel. En azından tamamen parayı verip de askerlikten kurtulmuyorlar, üç ay da olsa askerlik yapmış olacaklar. Kaçmak yerine üç ay askerlik yapmak daha iyi. Üç aylık eğitim ortalama bir asker için yeterli değil ama yine de faydası olur diye düşünüyorum. Bizim gibi devletlerde askere her zaman ihtiyaç vardır, ihtiyaç yoktur diyemeyiz kesinlikle. Hazır kıta asker mutlaka lazım. Fakat şuan bence ekonomiyi de göz önünde bulunduracak olursak devlete bir külfet yani. Bence yeni sistem güzel olur, adam üç sene dört sene bekliyor askerden kaçıyor, en azından kaçmaz parasıyla askerlik yapmış olur. Türk milleti her zaman askerdir zaten, eli silah tutan herkes geldiği zaman Türk milletinin tamamı ileri yürür. Devlet bizim, vatan bizim, ölümüne yürürüz.

“DAHA EĞİTİMLİ ASKERLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Yusuf Aytekin

Bana kalırsa eski sistem çok daha iyiydi, çünkü kısa dönem vardı, uzun dönem vardı. En azından bir asteğmen oluyordu, ücretli oluyordu. Bence daha güzeldi. Yeni sistemin diğer detaylarını bilmiyorum fakat bence iyi olmaz. En azından adam para yatırıyor, üç ay sonra geliyor, bu adamdan ne hayır beklersin. Daha iyi bir eğitim verilmesi için, daha iyi silah kullanabilmesi için eğitimli askerlere ihtiyacımız var.

Haber: Ahmet Güneçıkan/Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz