Yeni düzenleme ile gelen annelerin yarım gün mesaiye tam maaş almasını içeren uygulama sayesinde devlet katkısı 823 lira olacak. Ayrıca doğum sonrasında anne ve babadan isterse birisi çocuk okula gidene kadar yarım gün çalışabilecek. Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ali Yüce, hükümetin annelere yönelik çok ciddi iyileştirmelerinin olduğunu söyledi. Yarım Çalışma Ödeneğinin içeriğini anlatan Yüce, “Yarım çalışma ödeneği anneler doğum yaptıktan sonra kanuni doğum sonrası izinleri bittikten sonra 30 gün içerisinde iş yeriyle de mutabık kalmak kaydıyla il müdürlüğümüze müracaat ederek, yarım çalışma ödeneğinden faydalanmak istediğini bize belgeliyor. Bunu aynı zamanda da iş yerinden onaylatıyor. Bize geliyorlar ve “Ben yarım çalışma ödeneğinden faydalanmak istiyorum” diyorlar. Yarım çalışma ödeneğinde birinci çocuksa normal doğum sonrası izinin bitmesinin ardından 2 ay, 2 çocuksa 4 ay, 3 ve üzeri çocukta ise 6 ay boyunca 4447 sayılı kanunuyla düzenlenen İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bu annelerin belirtilen sürelerle yarım çalışma ödeneklerini veriliyor” dedi.

HER ANNEYE 882 TL
Başvurusu kabul edilen annelere aylık 882 TL devlet desteğinin sağlandığını söyleyen Yüce, ücretin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandığının bilgisini verdi. Yüce, “Bilindiği üzere 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda yapılan değişiklikle 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu ek 5’nci maddesine bir ekleme yapıldı. Ek 5’nci maddede doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği altında bir madde eklendi. Yarım çalışma ödeneği nedir? Öncelikle özel sektör iş yerlerimizde uygulanan bir uygulamadır. Yarım çalışma ödeneği anneler doğum yaptıktan sonra kanuni doğum sonrası izinleri bittikten sonra 30 gün içerisinde iş yeriyle de mutabık kalmak kaydıyla il müdürlüğümüze müracaat ederek, yarım çalışma ödeneğinden faydalanmak istediğini bize belgeliyor. Bunu aynı zamanda da iş yerinden onaylatıyor. Bize geliyorlar ve “Ben yarım çalışma ödeneğinden faydalanmak istiyorum” diyorlar. Yarım çalışma ödeneğinde birinci çocuksa normal doğum sonrası izinin bitmesinin ardından 2 ay, 2 çocuksa 4 ay, 3 ve üzeri çocukta ise 6 ay boyunca 4447 sayılı kanunuyla düzenlenen İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bu annelerin belirtilen sürelerle yarım çalışma ödeneklerini veriliyor. Örneğin bu uygulamadan yararlanan bir anne, öğleye kadar iş yerinde çalışıyor, öğleden sonra ise evine gidip çocuğuna bakıyor. Bize bu müracaatı yaptıktan sonra 15 günlük ücretini İşsizlik Sigortası Fonu’ndan biz ödüyoruz. Verilen miktar ise 882 TL” şeklinde konuştu.

600 GÜNLÜK SİGORTA ŞART
Desteğin belirli kriterleri olduğunu açıklayan Yüce, konuşmasının devamında kriterleri sıraladı. Yüce, “Diğer şartlarından biri yine İşsizlik Sigortası maaşı hak kazanmaya esas teşkil eden 600 günlük sigortalı şartı. Tabii doğum yaptığı esnada aktif sigortalı olup doğumdan dolayı izne ayrılmış olması şartı var. Yine tekraren söylüyorum; bu uygulamadan faydalanan annelerimizin doğum izni bittikten sonra 30 günlük süre içerisinde bize müracaat etmesi gerekiyor. Hükümetimizin, devletimizin toplumda dezavantajlı gruplara yönelik yaşam şartlarını iyileştirmeleri, çalışma şartlarını iyileştirmesi hatta çalışma hayatında daha fazla yer almaları noktasında erkeklere göre daha pozitif ayrımcılık yaparak desteklemeleri yönünde çalışmaları devam ediyor. Şu anda gündemde ola ikincil mevzuat çerçevesinde de kurumumuz aracılığıyla çalıştırılan kursiyerlerimizin ve işbaşı eğitim programı çalışanlarımızın bir ile 5 yaş arasındaki çocuklarımızın olması halinde bunlara aylık ekstradan 400 TL ek destek verilmesi ile ilgili mevzuat çalışması devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz