1989 yılında ambalaj kağıdı ile sektöre giriş yapan ve ilerleyen süreçte büyük başarılara imza atan KMK Paper Kahramanmaraş Kağıt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bu alandaki çalışmalarına hız vererek sektördeki gücünü artırmak amacıyla AR-GE merkezi kurdu. Genel merkezi Kahramanmaraş’ta olan ve 2012 yılında devreye aldığı Kütahya Fabrikası ile batı bölgelerdeki satış hacmini yukarılara taşıyan KMK Paper, AR-GE hamlesiyle de Kahramanmaraş’ın 3’üncü AR-GE merkezine imza atmış oldu. İnovatif bakış açısı ile 30 yıllık tecrübesini birleştiren KMK Paper, 2015 yılında Belediyeler Birliği tarafından ‘Türkiye’nin En Çevreci Tesisi’ ödülüne sahip olurken, katma değerli ürünlerle de İSO 500 listesine girerek adını başarıyla duyurmuştu. Kurulduğu günden bu yana araştırma ve geliştirmeye büyük önem veren KMK Paper, 7 farklı üretimle oluklu sektörü, tissue sektörü, masura sektörü ve inşaat sektörü olmak üzere 4 farklı sektöre hizmet veriyor. Birçok projeyi başarıyla tamamlanlayan ve şu anda biri uluslararası ve olmak üzere 3 proje ile sektöre damga vurmayı amaçlayan KMK Paper, faaliyet gösterdiği kağıt sektöründe AR-GE merkezine sahip ilk şirket oldu. KMK Paper, AR-GE merkezi için yaptığı başvurunun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 13 Aralık’ta onaylanmasının ardından 26 Aralık’ta ise Bakan Faruk Özlü’nün elinden AR-GE Merkezi Belgesi’ni aldı.

İLERİ GÖRÜŞLÜ VE ÇEVRECİ BİR YAPIYA SAHİBİZ”

KMP Paper Kahramanmaraş Kağıt Sanayi’nin çalışmaları hakkında gazetemize bilgiler veren Genel Müdür Yardımcısı Bekir Yemşen, KMP Paper’ın ileri görüşlü ve çevreci bir yapıya sahip olduğunu söyledi. KMK Paper’ın sektöründe yaptığı yatırımlarla öncü olmayı kendine ilke edindiğini belirten Yemşen, “1988 yılında Kahramanmaraş’ta temelleri atılan tesisimiz 1989 yılında ambalaj kağıdı üretimi ile sektöre adım atmıştır. Kurulduğu dönemde geri dönüştürülebilir kağıt ile ilgili herhangi bir sektörel yatırım olmamasına rağmen yaptığı bu yatırım ile ileri görüşlü çevreci yaklaşımını ortaya koyan tesisimiz, sektöründe yaptığı yatırımlarla öncü olmayı kendine ilke edinmiştir. Bunun karşılığı olarak en son 2015 yılında Belediyeler Birliği tarafından ‘Türkiye’nin En Çevreci Tesisi’ ödülüne layık görülmüştür” dedi.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLMEYENİ ÜRETMEYİ AMAÇLIYORUZ”

İnovatif bakış açısı ile 30 yıllık tecrübesini birleştirdiklerini dile getiren Yemşen, asıl ilkelerinin Türkiye’de üretilmeyeni üretme ve cari açığa katkı sağlamak olduğunu söyledi. Yemşen, “İnovatif bakış açısı ile 30 yıllık tecrübesini de kullanan tesisimiz Türkiye’de üretilmeyeni üretme, cari açığa katkı sağlama ilkeleri ile kurulduğu günden bu yana araştırma ve geliştirme çalışmalarını ön planda tutmuştur. Bunun sonucu olarak kurulduğu günlerde 2 farklı üretim çeşidine sahipken günümüzde 7 farklı üretimle oluklu sektörü, tissue sektörü, masura sektörü ve inşaat sektörü olmak üzere 4 farklı sektöre hizmet vermektedir. Bunların bir kısmı Türkiye’de üretimi olmayan kâğıt gruplarıdır. Farklı kağıtları üretilebilmenin yegâne temeli olan araştırma geliştirme çalışmaları için 2001 yılında tam donanımlı bir laboratuvarla birlikte araştırma geliştirme grubu oluşturulmuş ve çalışmalarına destek sağlanmıştır. Bu destekle birlikte sektörde ismimizi kaliteyle eşleştirip KMK PAPER markasını günümüzdeki değerine taşımış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

SEKTÖRDEKİ SÖZ SAHİPLİĞİNİ KORUDUK”

2012 yılında devraldıkları Kütahya Fabrikası ile sektöre damga vurduklarının altını çizen Yemşen, “Sektörde kalitesini ispatlayan firmamız 2012 yılında devreye aldığı Kütahya Fabrikası ile batı bölgelerdeki satış hacmini artırıp sektördeki söz sahipliğini korumuştur. Son yıllarda artan kapasite ve katma değerli ürünlerle İSO 500 listesine giren firmamız her geçen yıl bu listedeki yerini yukarıya doğru taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

İNOVATİF ÇALIŞMALAR İÇİN AR-GE MERKEZİ’Nİ AÇTIK”

Sürdürülebilir ekonominin gerekliliği olan inovatif çalışmaları daha kapsamlı bir şekilde yapmak için AR-GE Merkezi açma gereksinimi duyduklarını dile getiren Bekir Yemşen, “Sürdürülebilir ekonominin gerekliliklerinden olan inovatif çalışmaları daha düzenli bir formatta ve sistematikte yapabilmek için Ar-Ge çalışmalarının bir çatı altında toplanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu mesnetlerin hepsi bir arada düşünülerek bünyemizde ayrı tahsis edilen Ar-Ge Merkezmiz T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 13.12.2017 tarihinde yeterlilik belgesini alarak resmi kimliğini kazanmıştır. Ar-Ge merkezimizde 6 farklı departmanda çalışmalarımız devam edecek olup proses tasarımı, kâğıt ürünleri ve yeni ürün geliştirme, enerji verimliliği ve çevre koruma konularında projeler gerçekleştirilecektir. Ar-Ge Merkezinde görev alan personellerimiz lisansüstü eğitimlerine önem vererek mesleki gelişimlerinin devamlılığını sağlamaktadır. Bu kapsamda 1 personel doktora ve 4 personel de yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Yüksek lisansını bitiren 4 personel ise doktora eğitimi için çalışmalara başlamıştır. Şimdilik merkez bünyesinde toplam 20 personel görev almaktadır” açıklamalarında bulundu.

BİRİ ULUSAL 3 PROJEMİZ DEVAM EDİYOR”

KMK Paper bünyesinde biri Uluslar arası 3 projelerinin devam ettiğini belirten Yemşen, “Firmamız üniversite ve diğer Ar-Ge merkezleriyle olan iş birliklerini sağlayarak hem sektörel hem de akademik anlamda kâğıt sektörünün gerekliliklerini sıkı takip etmektedir. Birçok proje başarıyla tamamlanmıştır ve şu anda da 1 uluslararası ve 2 tane de ulusal olmak üzere devam eden projelerimiz mevcuttur. Başarılı projeler, alanında yapılan sempozyum, kongre ve konferanslara katılımlarla duyurulmaktadır. Böylelikle hem yeni ürünler üzerine çalışılmakta hem de mevcut projelerin gelişimi sağlanarak teknik ve teknolojik ilerleme sağlanmaktadır” dedi.

2023 HEDEFLERİNE UYGUN OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye’nin 2023 hedeflerine paralel olarak sektördeki çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Yemşen, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Devletimizin 2023 hedeflerine uygun olarak çalışan firmamız gelecekte sektördeki yerini korumayı hedefleyerek Cumhurbaşkanlığımızın sıfır atık ve döngüsel ekonomi projeleri kapsamında yatırımlarına devam edecektir.”

(Haber:Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz