Kökeni Osmanlıya kadar dayanan ve kışın sıcak yazın serin tutması ile askerlerin ayaklarını koruyan Yemeni, günümüz ustalarının tekrar yorumlaması ile modaya uygun hale getirildi. Renk renk desen desen yapılan yemeniler, özellikle bayanların ilgi odağı oldu. Bayan ayakkabı üretim merkezi olan Kahramanmaraş, yemeni ile de adından söz ettirecek.

ESKİLERE ORANLA GÜNÜMÜZDE TALEPLER ÇOK FARKLI”

Kahramanmaraşlı Yemeni ustası Murat Engizenk yaptığı açıklamada, “Osmanlı çarıkları dediğimiz el yapımı olan yemenilerin satışını yapıyoruz. 1925’ten bu yana bu mesleğe devam ediyorum. Bu iş dede mesleği benim. İnsanlar ayakkabıları kullandıkça rahatlığına alışıyorlar ve birbirlerine tavsiye ederek taleplerin artışını sağlıyorlar. Yemeni yazın tercih edilen bir ürün olduğu için şimdilerde pek tercih edilmiyor. Kış mevsiminde yapıyoruz, yazın ise satışa sunuyoruz. Ayakkabının özelliklerinden bahsetmek gerekirse ayağı terletmez, koku yapmaz ve tamamen doğal olmasıdır. Hiçbir şekilde kimyasal madde içermez. Yapıştırıcı dahi kullanmıyoruz yemenilerde. Derileri tabaklanırken bile ellerimizle tabaklama yapıyoruz. Ayaklar için çok sağlıklı diyebiliriz. Şimdilerde çırak bulmakta çok zorlanıyoruz. Umarım bu işi bizden sonra yürütecek nesiller yetişir” dedi.

GÜCÜMÜN YETTİĞİ KADAR BU MESLEĞE DEVAM EDECEĞİM”

Kahramanmaraş esnaflarından 43 yaşındaki Ramazan Armut ise, “Çırak olarak başladığım mesleğime 30 yıldır devam ediyorum. Kahramanmaraş’ta satışlar şimdilerde iyi gidiyor. Yaptığımız yemenilere yurt içinde ve yurt dışından talepler oluyor. Fiyatları ise 75 TL ve 300 Tl arasında değişen fiyatlar. Yemeniler günümüze oranla modernleşti. Daha sağlıklı olduğu için 10 yıldır yerlilerimizin talepleri daha da fazlalaştı. Elimden geldiğince, gücümün yettiği kadar bu mesleğe devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR ESKİYE ÖZLEM VE HASRET DUYDUĞU İÇİN TERCİHLER ARTMAYA BAŞLADI”

Fatih kopar, “21 yıldır bu mesleği yapıyorum. Satışlar şuan iyi gidiyor. Günümüzden bu yana yemenilerde değişiklik yok. Yenilenmiş modeller var sadece. Modellerin birçoğu Osmanlı döneminden bu zamana kalan aynı modelle aynı teknikle yapılıyor. Yemeniler sağlık için, günlük kullanım için insanlar eskiye özlem ve hasret duyduğu için tercihler artmaya başladı. Ayak sağlığı için çok önemli yemeniler. Cildin yenilenmesinde, ayakların terlemesinde, ayaklardaki mantar rahatsızlığını tedavi ettiği de bilinmektedir. Yemeni tabaklama deriden yapılır. Hiçbir şekilde yapıştırıcı madde kullanılmaz. Çok aşırı parlaksı derilerden olmaz. Mat ve doğal renklerden olur. Tamamen el yapımıdır. Artık çırak bulmak imkânsız. Modernleşmenin sonucu diyebiliriz bu konuda. Yaptığımız iş aslında zor bir iş. Ağır şartlarda çalışıyoruz.14 saat oturup çalışması lazım. Bu işi öğrenebilmek için en az 10 yılınızı vermeniz lazım” şeklinde konuştu.

Haber: Aziz Çevlik

Editör: Mahmut Beyaz