DEKA Medya Grup bünyesinde bulunan 99.0 frekansında yayın yapan Radyo FRESH, Kadın ve Aile Şube Müdürü  Ayşe Taşkıran ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yasemin Ayranpınar’ı konuk etti. Radyo FRESH Genel Müdürü Serdar Salma’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan yemek yarışması hakkında bilgiler veren Taşkıran, Yarışmanın 4 Şubat Cumartesi günü saat 12.30’da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye lokalinde olacağını söyledi. Taşkıran, şunları kaydetti: “Kurtuluş haftası yaklaşıyor. Bizde kurtuluş haftası etkinlikleri olarak yapıyoruz. Artık geleneksel hale getirdik. Bu yıl yapacağımız yemek yarışması 3.’sü olacak. Tabi ki biz bunu burada Maraş’a ait mutfak mirasını ulusal düzeyde, hatta uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlıyoruz. Tamamen yöresel yemeklerden oluşan bir yarışma olacak. Jürilerimiz Türkiye Aşçılar Derneğinden gelecekler. Katılım oradan sağlanacak. Ulusal Sofra dergisinin köşe yazarlarında da gelecek olanlar var. Gurmeler, profesyonel şef aşçılar gelecek. Sunucu Elif Korkmazel olacak. Doğal olarak hem yarışacağız, hem de bu yarışmayı ulusala taşıyacağız. Burada yapılan yöresel yemekler basında, dergide yer alacak. Belki de ileriye taşımamızda daha geniş kapsamlı tanıtımlara bir basamak olacak.”

ÖZEL BİR MUTFAĞA SAHİBİZ”

Yemek yarışması için mutfak ortamının olması gerektiğine dikkat çeken Taşkıran, yarışmanın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi lokalinde olacağını söyledi. Taşkıran, “Yemek yarışması biraz mutfak ortamı olması gerekiyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin bir lokali var. orayı bu yarışma için tasarlayıp dizayn edeceğiz. Mutfak ortamı, yemeklerin sıcak tutulması, jüri üyelerimizin rahat edebilmesi için o ortam uygun diye düşündük. Maksadımız sadece yarışmak değil, tanıtımı da yapmak. Tanıtım konusunda biraz eksik kaldık diye düşünüyorum. İnşallah bu yemek yarışmalarının hem yemek sayısı da artar, hem de şehir dışında tanıtım günleri de artar. Bizim mutfak kültürümüz, mirasımız başka şehirlerle kıyaslanamayacak kadar özel bir mutfağa sahip olduğumuzu düşünüyorum. Baharatından tutun salçası, yağı orantılı bir lezzeti veriyor ağzınızda. Ne baskın bir tat ne de eksik bir tat var. Yarışmamız 4 Şubat Cumartesi günü Saat 12.30’da olacak. Yaptıkları yemekleri belediyemizin lokaline getirmelerini istiyoruz. Şubat Cuma günü kayıtlarımız bitiyor ona göre hazırlık yapmamız gerekiyor. Cuma gününe kadarda 0344 241 41 20 ve 0344 241 46 16 numarayı arayarak katılmak istedikleri yemeğin isimlerini ve telefon numaralarını bırakıp kayıt yaptırabilirler. ve Facebook KMBB Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü’nde de ulaşabilirler. Sonrasında biz onlara tekrardan dönüş yapacağız” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN TANITIMINI YAPACAĞIZ”

Katılan yarışmacılara güzel ödüller olduğuna değinen Taşkıran, bu yarışmanın Kahramanmaraş adına büyük bir katkı sağlayacağını kaydetti. Taşkıran, “4 kategoride yarışacak bayanlarımız, istedikleri kategori de yarışabilirler. Birinci kategori Çorbalar ve sulu yemekler, ikinci kategorimiz pilavlar ve hamur işleri, üçüncü kategorimiz et yemekler ve köfteler, dördüncü kategorimiz de tatlılar ve şerbetlerdir. Her bir kategori için biz birinci, ikinci ve üçüncü seçeceğiz. Birinciye cumhuriyet altını, ikinciye yarım altın, üçüncüye ise çeyrek altın vereceğiz. Bütün katılımcılara da güzel hediyelerimiz var. Katılan bir hanımefendi gurur duyabilir benim yemeğim tescillendi ben Maraş’ın bu konuda birincisiyim diyebilir. Biz birinci olan hanımlarımızla daha sonra tanıtım günlerini de katılacağız. Ulusalda yaptığımız tanıtımlarda bu ev hanımlarını değerlendireceğiz. Aynı zamanda yemek kitabımızda yapılan tariflere yer vereceğiz. Özel yemekler varsa onların tarifleri ve birinci, ikinci, üçüncüye de yemek kitabımızda yer vereceğiz. Bu yarışmanın şehrimize güzel bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Buradan saraylara Maraş mutfağı taşındıysa tüm dünyaya taşınabilir. Biz hanımlar olarak gerçekten birlik olursak, bu birliği sağlayabilirsek şehrimizin tanıtımına katkı sağlarız diye düşünüyorum. Halkımız ile birlikte Büyükşehir olabiliriz. Bayanların desteğine inanıyorum, güveniyorum, bekliyorum şimdiden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

MARAŞ YEMEKLERİNİ ULUSALA TAŞIYACAĞIZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yasemin Ayranpınar ise, Kahramanmaraşlı bayanların yaptıkları yemekleri günlerde ve davetlerde ispatladıklarını söyleyerek, önemli bir yere sahip olan Maraş mutfağını dünyaya duyurmak istediklerini vurguladı. Ayranpınar, “Biz Kahramanmaraş hanımefendileri olarak yemeklerimizi günlerimizde, davetlerimizde ispatladığımızı düşünüyoruz. Bunu da ulusala taşımak istiyoruz. Geçen yıl Aşçılar Derneğine Kahramanmaraş ev sahipliği yapmıştı. Bundan çok güzel duyumlar, geri dönüşler aldık. Büyükşehir Belediye Başkanımızın desteği ile de biz bunu geleneksel hale getirmek istiyoruz. Kahramanmaraşlı ev hanımlarının maharetlerini bütün dünyanın duymasını istiyoruz. Ben bu yemeğimde kendime güveniyorum diyen hanımları bekliyoruz. Biz geçen yıl ki İstanbul tanıtımlarımızda 127 yemek çeşidi yaptık. Ama eksiklerimizde vardı. Ancak o kadar yapabilmiştik. Tam bir sayımız yok. Zaten Maraşlı ev hanımları maharetli ve yaratıcı olduğu için eminim öyle bir sayı olacağını düşünmüyoruz. 200’den fazladır diye düşünüyoruz” dedi.

MARAŞ YÖRESEL YEMEK KİTABINI NESİLLERE AKTARACAĞIZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak, yöresel yemek kitabını hazırladıklarını ve unutulmaya yüz tutmuş yemekleri tekrar gelecek nesillere aktarılmak istediklerini ifade eden Ayranpınar, şöyle devam etti: “Bu yemek kitabını üniversite, halk eğitim ayağı ilçelerle beraber çalışıyoruz. Bu nesilden nesile aktarılsın, güzel bir kitap olsun, unutulmasın, bir ev hanımı açtığı zaman o an her türlü bilgiye sahip olsun diye uğraşıyoruz. Kahramanmaraş geniş bir yelpazedir. Çerkez, abaza, kürt köylerimiz var. Bunlarında yemeklerini içerisine alarak geniş bir kitap olacak. Bütün ev hanımları faydalanacak. Maraş birdir. Çerkezi, kürdü, köylüsü birdir. O sitem üzerinden düşündük kitabı. Herkes faydalansın diye çaba içerisindeyiz. Tabi kaybolmuş, unutulmuş yemeklerin tarifleri hatırlayan ev hanımlarımız varsa Büyükşehir’e müracaat ederlerse biz çok memnun oluruz. Biz kaybolmuş unutulmuş kültürümüze de sahip çıkmak istiyoruz bu kitapla beraber. Desteklerini bekliyoruz ev hanımlarımızın.”

VATANDAŞ DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

Orijinal ve yöresel has Maraş’a özel yemekler istediklerini dile getiren Ayranpınar, “Gaziantep bu işe 5 yıl önce başladı. Biz kendimizi bir geçen yıl ulusal alanda tanıttık. Birde bu yıl yemek yarışmasıyla birlikte tanıtmaya yola çıktık. Tabi ki bu tür kültürel faaliyetler genelde desteklerle oluyor. Vatandaş desteği çok önemlidir. Kadın ve Aile Şube Müdürümüz Ayşe Hanım ve bende bayanlardan destek istiyoruz. Vatandaşlarla beraber bütünleştiğimiz zaman kültürel faaliyetlerde daha güzel sonuçlar elde ediyoruz. Biz bunu İstanbul’da da yaşadık. Kahramanmaraş’tan ev hanımlarını, aşçıları götürdük. El birliği ile güzel bir sonuç elde ettik. Bu sonucu devam ettirmek istiyoruz. Bu yarışma ulusal bir yarışma, ses getirecek bir yarışma. İnanın ki biz bir olduğumuz zaman Kahramanmaraşlılar olarak Gazianteplileri geçeceğimizi düşünüyorum. Bizim Büyükşehir Belediye Başkanımız kadına ve kültüre çok önem vermekte. Bunun ilerdeki nesillere aktarılmasında her türlü imkanı bizlere sağlamakta. Ama kültürler nesillere aktarılırken hep birlikte olmak zorunda. Bu yemek kültürü, nakış kültürü, insani değerler kültürü olsun bunun için Kahramanmaraşlılar ile birlikte el ele vermeliyiz. Biz yemekten yola çıktık, desteklerini bekliyoruz hanımların. Büyükşehir belediyesi olarak tüm bayanlara kapımız açık. Başkanımız bütün bayanlara destek veriyor. El ele bu yola devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz