Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla 1946 yılından itibaren her yıl Aralık ayında kutlanan ve yerli tüketimin bilinçli olarak arttırılması amaçlanan ‘Yerli Malı Haftası’ tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da kutlanıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin marifetli anneleri tarafından Sütçü İmam Üniversitesi’nde kermes düzenlendi. İlahiyat Fakültesi karşısındaki kafeteryada gerçekleştirilen kermese KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur’un yanı sıra Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yasemin Ayranpınar katıldı. Birbirinden güzel ve lezzetli yemeklerin yer aldığı kermese üniversite öğrencileri büyük ilgi gösterirken, kermeste yerli malının önemine vurgu yapıldı.

“BU HAFTAYI ANLAMLI BİR ŞEKİLDE KUTLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Kermes sonrası konuşan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, bu haftayı anlamlı bir şekilde kutlamaya çalıştıklarını söyledi. Kahramanmaraş’ta işbirliği içerisinde etkinlik yapmaya devam ettiklerini dile getiren Rektör Can, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bugün Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde yerli malı haftası münasebetiyle bir etkinlikte buluştuk. Üniversitemiz ile kadın girişimi destekleme ve işletme kooperatifi işbirliğiyle bir kermes düzenlemiş bulunuyoruz. Bu kermesin gerçekten çok büyük anlamları var. Bir kere Aralık ayında yerli malı kullanma bilinci ve farkındalığının geliştirilmesiyle ilgili bir haftanın içerisindeyiz. Bu haftayı anlamlı bir şekilde kutlamaya çalışıyoruz. Beraberinde tabii kadın girişimcilerimizin hassaten giysi de olmakla beraber ağırlıklı Kahramanmaraş ve çevresinde yapılan çeşitli yemek tatlı türlerini hanımlarımızın ellerinden yaptıkları bu tatları hep birlikte tadıyoruz. Aynı zamanda tabii üniversitemiz öğrencileriyle Kahramanmaraş’taki kadın girişimcileri buluşturmuş oluyoruz. En anlamlısı da bizim mutfağımız gerçekten çok zengin. Dışarı açısından düşündüğümüz zaman Türkiye’nin mutfağı çok zengin. Yerli malı haftası münasebetiyle mutfağımızın bu zenginliklerini Kahramanmaraşlı hemşerilerimize tavsiye ediyorum. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi karşısındaki çarşıya geldiklerinde bu bin bir çeşit el emeklerini tatma fırsatı yakalayacaklar.”

“BU KERMES KAHRAMANMARAŞ’TA BİR İŞBİRLİĞİNİN DE GÖSTERGESİDİR”
“Bu kermes Kahramanmaraş’ta bir işbirliğinin de göstergesidir” diyen Rektör Can, “Biz üniversite olarak şehrimizdeki bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliğini her anlamda sürdürme niyetimizi söylemiştik ve bunun onlarca örneğini bugüne kadar yaşadık. Bundan sonra da bu işbirliğinin örneklerini yaşayacağız. Biz Kahramanmaraşlılar olarak yemek türlerinde iddialıyız. Bunun ispatını burada kermeste açıkça görüyoruz. Bu etkinliğini düzenleyen Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifindeki Hanım kardeşlerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“KERMESİMİZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya ise şöyle konuştu: “Öncelikle kermesimiz hayırlara vesile olsun. Bu imkânı sağladıkları için de üniversitemize teşekkür ediyorum. Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak kadın girişimini destekliyoruz ve Büyükşehir Belediyesi olarak ta kadın kooperatifinin kurulmasına öncelik ettik. Bugüne üniversitemizle beraber böyle bir kermesi düzenleyerek kadın girişimci vatandaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Kahramanmaraş mutfağı hakikaten çok zengin bir mutfak hem Akdeniz bölgesinin hem İç Anadolu Bölgesinin hem Güneydoğu Anadolu Bölgesinin zenginliklerini taşıyor. Bugünde yemek kültürümüzü kadınlarımıza destek olacak şekilde kullanmak istiyoruz. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

“ÖĞRENCİLERİMİZ ANNE YEMEKLERİYLE BULUŞTULAR”
AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, “Kadın kolları olarak bizler hep üreten hanımlarımızın yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Bugünde Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla organize olan Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin üniversitemizde yaptığı kermesteyiz. Öncelikle Üniversitemize, Rektör Beye kadınlarımıza destek olduğu için çok teşekkür ediyorum. Bizim için çok anlamlı önemli bir kermes. Burada üniversiteye ilk kez gelmiş hanımlarımız var. Onlar için çok güzel bir program. İlk defa üniversiteyi gördüler, ilk defa üniversite öğrencileriyle haşır neşir oldular. Yine öğrencilerimiz için önemli anne yemekleriyle buluştular. Özledikleri anne lezzetine ulaştılar. Kadın üreticilerimize çok önem ve değer veriyoruz. Burada her türden üreten hanımlarımız var. Gerek yemek gerek el işi ürünleri olsun. Öğrencilerimizin de hoşça vakit geçireceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİMİZ MUTLU BİZ MUTLUYUZ”
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran’da, “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle kurulan bir kooperatif var. Kahramanmaraş Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi. Bizler bugün Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle ve üniversitemizin ev sahipliği ile yemekhanemizde bir kermes düzenledik. Amacımız hem yerli malı haftasına katkıda bulunmak hem de öğrencilerimiz burada anne yemeklerini özlemiştir deyip ev yemeklerini onlara sunmak, bir muhabbet ortamı oluşturmak ve Kahramanmaraş'ımızın yemeklerini, kültürünü onlara tanıtmak istedik. Burada sadece yerli değil yabancı öğrencilerde var. Coşkulu bir gün çok mutluyuz, öğrencilerimiz burada bulunmaktan çok memnun. O kadar çok çeşit var ki bazlamasından gözlemesine, sarması, dolması, pastası, böreği her türlü el emeği ürünü burada bulabilirsiniz. Öğrencilerimiz mutlu biz mutluyuz herkese teşekkür ediyorum. Akşama kadar buradayız ve satış yapacağız. Öğrencilerimiz çok memnun bundan sonra üniversitemizde bu tür etkinlikler yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

“KAHRAMANMARAŞ'IMIZIN TANITIMINA KATKIDA BULUNMASI AMACIYLA ÜNİVERSİTEYİ SEÇTİK”
Kadın Girişimci Üretimci ve İşletme Kooperatif Başkanı Yasemin Ayranpınar, “Biz üniversitemizle iş birliği yaptık. Hem yerli malı haftası dolayısıyla yabancı öğrencilerimize Kahramanmaraş yemeklerini tanıtmak hem de bizim kooperatifimize üye olan bayanlara katkı sunmak adına bu programı hazırladık. Yerli malının önemliliğini, farkındalığını anlatmaya çalıştık. Üniversiteyi seçmemizin amacı yabancı öğrencilerin burada olması, Kahramanmaraş'ımızın tanıtımına katkıda bulunması amacıyla üniversiteyi seçtik” dedi.

Haber: Emre Akkış/Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz