Kahramanmaraş’ta irişkit olarak bilinen ve kendine özgü avcarıyla yapılan et sucuğu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Kasaplar Odası’nın işbirliğinde düzenlenen festivalle hem Türkiye’ye hem de tüm dünyaya tanıtılıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Yedikuyular Kayak Merkezi’nde düzenlenen festivale katılım oldukça yoğun olurken, karla bütünleşen irişkit damaklarda eşsiz bir tat bıraktı. Katılımcılar bir yandan Kayak Merkezi’nde aileleriyle birlikte gönüllerince eğlenerek karın tadını çıkarırken, bir yandan da kentte faaliyet gösteren kasapların pişirdiği irişkitleri tattı. Mehmet Uyduran’ın Kasaplar Odası Başkanı olmasının ardından kentte faaliyet gösteren kasaplara canlılık kazandırmak amacıyla düzenlenen festivalin ilki, eğlenceli görüntülere sahne oldu.

“İRİŞKİTİN MARKA TESCİLİNİ YAPTIK”

Festivalde ilk olarak Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran konuşma yaptı. Söz verdikleri gibi kasap esnaflarına canlılık kazandırmak amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Uyduran, “ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Kasaplar Odamızın işbirliğinde birincisini düzenlemiş olduğumuz İrişkit Festivali’mize hoş geldiniz. 2018 yılında göreve geldiğimiz günden bu güne kadar Büyükşehir Belediyemizin ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin destekleriyle söz verdiğimiz gibi kasap esnaflarımızın işlerini kolaylaştırmak ve zenginleştirmek adına birçok hizmete imza attık. Bunların başında ilimizin et sucuğu yani Kahramanmaraş tabiriyle irişkit üretiminin yüzde 80’ini üreten kasaplarımızın marka tescilini yaptırdık. Tarımsal Kırsal Kalkınma’nın destekleriyle tüm kasaplarımızın faydalanacağı ve kendi sucuklarını üretecekleri üretim tesisini odamız bünyesinde kurarak esnaflarımızın hizmetine sunacağız. Kasaplarımızın kesim ücretlerinde Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleriyle yüzde 30 oranlarında indirim yaptırdık. Atıl durumda olan Adak Pazarı’mızı Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle Yeni Canlı Hayvan Borsası’nın yanına yaparak daha iyi, daha hijyenik bir çalışma alanı oluşturduk ve açılışını yakın bir zamanda yapacağız. Bütün bu hizmetlerimizde bizi yalnız bırakmayan Kahramanmaraş Valimiz, milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç başta olmak üzere Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Ahmet Kuybu’ya şahsım ve teşkilatım adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“ESNAFLARIMIZ ZORLANSA DA HAKSIZ REKABETE DE UĞRASA...”

Uyduran’ın ardından Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu da bir selamlama konuşması yaptı. Kentteki esnaflara fayda sağlayan her türlü çalışmayı desteklediklerini kaydeden Kuybu, “Bugün bizi burada festivalimizden ziyade çevre illerimizle kaynaşmamız, yardımlaşmamız ve bir araya gelmemizdir. Dondurmasıyla ülkemizde ve dünyada ismini duyuran, dünyada kendi kendini kurtaran tek altın madalyalı şehrimiz, ülkemizin istiklal mücadelesinde ilk meşaleyi yakarken bugün ülkemizin istikbal mücadelesinde de siyasetiyle, yerel yönetimleriyle, sanayicisiyle, esnafıyla büyük bir katkı sağlamaktadır. Bugün festivalimizi yaptığımız Kayak Merkezi’mizi, müzelerimizi, su ve doğal zenginliklerimizi Kahramanmaraş’a kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, EXPO 2023 projesiyle şehrimizi dünyaya tanıtacak olan Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu ilçemizi parklar ve yeşil alanlarla donatan, cazibe merkezi yapan Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Necati Okay’a şahsım, teşkilatım ve hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Bugüne kadar Kahramanmaraşlılar olarak sahip çıktığımız, tanıtımını yapmakta gurur duyduğumuz Malatya’mızın kayısısı, Adıyaman’ımızın Nemrut’u, Şanlıurfa’mızın Balıklıgöl’ü, Gaziantep’imizin birçok değerleri, Hatay’ımızın künefesi, Mersin’imizin güzel sahillerine sahip çıkmaya davet edeceğiz. Bundan sonra da aynı sahiplenmeyi ve ilgiyi komşu illerimizden ve hemşerilerimizden Kahramanmaraş’ımız için bekliyoruz. Her gün gelişen teknoloji karşısında sanatkarlarımız, esnaflarımız zorlansa da haksız rekabete de uğrasa, ahilik kültüründen kopmadan dinimizin ve inancımızın bize verdiği zenginliklerle var olmaya devam etmektedir. Halkımıza hizmet edip, devletine, bayrağına ve ezanına sahip çıkmaktadır. Bu inancımızın ve emeklerimizin boşa gitmediğinin açık örneği Kahramanmaraş’ta tüketilen etin yüzde 80’ini, tüketilen sucuğun yüzde 70’ini kasap esnaflarımız karşılamaktadır” ifadelerini kullandı.  

“YEDİKUYULAR’LA KAHRAMANMARAŞ TURİZMDEN PAY ALIYOR”

Yedikuyular Kayak Merkezi’nin bölgenin buluşma merkezi haline geldiğini kaydeden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 15 milyon insanımızın sosyal donatısı haline gelen Yedikuyular, Türk turizmine çok önemli katkıda bulunmakta. Artık tüm Türkiye’den misafirlerimizi bölgede ağırlamaya başladık, hatta yurt dışından da bu bölgede işi olanlarla burayı ziyaret etmekteler. Kahramanmaraş artık Türk turizminden, turizm pastasından çok önemli pay almakta. On binlerce insan Türkiye’nin çeşitli illerinden Kayak Merkezimizin ziyaret etmekte, dolayısıyla Kahramanmaraş’ı da ziyaret ederek ekonomik bir zenginlik oluşturmaktalar. Bundan dolayı emeği geçen bütün arkadaşlarımıza, festivalleri düzenleyen başta esnaf odası başkanımız olmak üzere tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bir şehrin turizm pastasından pay alması için gastronomisinin olması lazım. Gastronomi olmazsa turizm pastasından pay almak çok zor ve sıkıntılıdır. Kahramanmaraş, gastronomi noktasında da çok zengin. MÜSİAD ve Dulkadiroğlu Belediye ile Türkiye Aşçılar Birliği’nin katkılarıyla bir gastronomi şölenine katıldık. Hamdolsun Kahramanmaraş’ın ürünleri tüm dünyada duyulmakta. Bacasız sanayi olan turizmden Kahramanmaraş’ın yeterince pay alması için kışın ve yazın insanların ilgisini çekecek alanlar oluşturma gayretindeydik. En önemlisi de Yedikuyular Kayak Merkezi oldu” şeklinde konuştu.

“GÜÇLÜ YÖNLERİMİZİ TANITIYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak turizmden daha fazla pay almak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Erkoç, sözlerine şu şekilde devam etti; “Daha yaz sporlarıyla ilgili dünyada yeni bir trend var, adrenalin sporlarıyla ilgili bir merkez oluştuduk Kapıçam’da. Orası da çok büyük ilgi görmekte. Geçtiğimiz günlerde de Oryantiring Federasyonu ile beraber çok geniş katılımlı bir organizasyon düzenledik. Hamdolsun müzelerle Kahramanmaraş turizmini destekliyoruz. Kahramanmaraş’ın üç ana güçlü yönü var, bir tanesi İstiklal mücadelesinin kahraman şehri olmamız. Tabi insanlarımız bunu geldiklerinde hissetmek istemekteler, bunun için 12 Şubat Kurtuluş Müzesi’ni yaptık, yoğun da ilgi görüyor. Kahramanmaraş, Türk Edebiyatı’nda öncü bir şehir, Necip Fazıl’ların, Nuri Pakdil’lerin, Rasim Özdenören’lerin şehri. Bunu da bir Edebiyat Müzesi olarak taçlandırdık şehrimizi. Türk edebiyatıyla ilgili dünyadaki en iyi müzeyi Kahramanmaraş’a kazandırdık hamdolsun. Gastronomide en öndeki ürün dondurma. Ayyıldızlı bir ürünümüz, tüm dünyada Türkiye’yi temsil etmekte. Onunla da ilgili bir müze yaptık. Bunlar bizim güçlü yönlerimiz. İnsanlar geldiğinde dondurmayı, Sütçü İmam’ı, edebiyatı ve sanatı merak ediyor.

Bir güçlü yanımız da irişkit. Kahramanmaraş’ın vazgeçilmezi, sonbahar olduğu zaman herkes kasaplarla konuşur, tarhana gibi irişkitini yaptırır. Geçmişten bu yana Kahramanmaraş’ta böyle bir alışkanlık var. İnşallah bu çalışmayla da irişkit tüm dünyaya duyurulur.”

“GASTORONOMİ ARTIK ÇOK ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş’ın gastronomi noktasında çok büyük bir zenginliğe sahip olduğunu dile getiren TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç de, “Bölgemiz için, şehrimiz için anlamlı bir günü idrak ediyoruz. Gastronomi adına Kahramanmaraş mutfağından 87 çeşit yemeğin sergilendiği etkinlikten buraya geldik. Orada yemek kitabın yazarı olan arkadaşlar hanımlarımızın mutfağımızdan kadimden beri yemek yaptığını, 400 çeşit yemeğin bulunduğunu ifade etti. Gastronomi artık dünyada çok önemli. Turizm ve şehirlerin tanıtımı için gastronomi önemli bir kavram. Bölgemiz gastronomi adına önemli bir merkez. Hatay’dan, Gaziantep’e, Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya, oradan Diyarbakır ve Kahramanmaraş’a çok önemli damak lezzetlerinin olduğu, değişik kültürlerden tevaruz ettiğimiz bir yemek kültürünün merkezi konumundayız. Bunun daha iyi ortaya çıkarılması adına atılan adımlar önemli ve turist destinasyonu bakımından da dünya ve Türkiye kamuoyuna sunmamız önem arz etmekte” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA İRİŞKİT KÜLTÜRÜ VARDIR”

Sözlerinin devamında Yedikuyalar Kayak Merkezi’ne övgüler yağdıran Güvenç, irişkit kültürünün Kahramanmaraş’ta uzun yıllardan beri var olduğunu belirterek, “Ahmet Kuybu’yu tebrik etmek lazım, çünkü sucukla karın bu kadar uyum gösterdiği yer, yeryüzünde herhalde azdır. Kuzey yarım kürede, Alplerde şuan da kış sporlarının sonuna gelindi ama burası ne Alpler ne de başka bir merkez. Burası Kahramanmaraş, kentin Yedikuyular Kayak Merkezi. Güneşin altında yarım metreden fazla kar var, kayak severlerin dikkatine sunarken burayı bizlere kazandıran Fatih Mehmet Erkoç’tan da Allah razı olsun. Bölgemizin böyle bir kayak merkezine ihtiyacı vardı, kayaktan az da olsa anlayan biri olarak söylüyorum eğer sezon Nisan’ın 15’ine kadar uzayacaksa, Kahramanmaraş için değil, dünya kayakçıları için de bir merkez. Her yerde kayak sezonu sona eriyor ama bizde bugün başlıyor gibi. Tabi bir alkışı da Kasaplar Odası başkanımıza göndermemiz gerekiyor. Bu şehirde sucuğa irişkit denir, irişkit kültürü vardır, kasaplarımız her sene bunu özel olarak hazırlarlar. Mart ayının 21’inde, güneşin altında kar, sucuk ve civar illerden misafirlerimizle hepimiz bir aradayız. Bu tür etkinliklerin ev tanıtımların şehrimizin geleceği açısından devam etmesini cani gönülden temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Yedikuyular Kayak Merkezi’nde düzenlenen festivalde, mehter takımı gösterisi coşkuyu doruklara çıkarırken, yöresel halk oyunlarıyla da katılımcılar eğlenceli saatler geçirdi.

Festivale Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Albay Numan Öksüz, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci ve çok sayıda vatandaş katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz