BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Türkiye’de farklı günler yaşanıyor olabilir fakat biz geçmiş dönemleri de yaşadık. Bu dosyanın kapatılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanlığı, Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin daha hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmada verilen takipsizlik kararına hitaben Kahramanmaraş Başsavcılığına itiraz dilekçesi verildi.

 

 ‘ADALETİN OLMADIĞI ÜLKEDE DEVLETTEN BAHSEDİLMEZ’

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kahramanmaraş Adliyesi’nde yaptığı basın açıklamasında, helikopter kazasında hayatını kaybeden Muhsin Yazıcıoğlu ve diğer arkadaşları rahmetle andı. Destici; ”Kazadan sonra bir yargılama süreci oluştu. Başta Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ardından Malatya Özel Yetkili Savcılıkta süren, özel yetkili savcılığın kapatılmasının ardından tekrardan Kahramanmaraş’a gelen bir süreç olmuştu. Yine bir takipsizlik kararı verilmişti, Ancak o karar Gaziantep’ten dönmüştü. Beklenen bir raporun ardından bir karar verildi, takipsizlik kararı verildi. Bu karara karşılık biz uluslararası bağımsız kuruluşlardan bir rapor alacağımızı ve bununla ilgili çalışma başlattığımızı söylemiştik. Bu rapor beklenmedi. Bu raporun beklenmemesinin ardından soruşturması devam eden 132 kişinin soruşturulmasına gerek olmadığı söylendi. Başta bizleri ve aileleri olmak üzere bütün milletle bir şaşkınlık uyandırdı. Millet tarafında ciddi bir rahatsızlık uyandırdı. Adaletin olmadığı, hukukun üstünlüğünün sağlanmadığı hiçbir ülkede toplumdan devletten bahsedilemez. Orada huzurdan, barıştan, kardeşlikten bahsedilemez. Biz başından bu yana hukukun tecelli etmesini istiyoruz. Bu arada da ısrarlı bir şekilde hukuk yoluyla takibimizi sürdüreceğiz. Buraya itiraz dilekçemizi verdik. İtirazımız ile birlikte delillerin muhafaza edilmesi ile ilgili olarak bir dilekçe vermiştik. Bugün ana itiraz dilekçemizi sunduk. Bu süreç içerisinde eksik kalan bir takım yerleri de tekrardan dosyaya sunmaya, itiraz etmeye de devam edeceğiz” dedi. 

 

‘YAZICIOĞLU DOSYASI’NIN KAPANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Sulh Ceza Hakimlerine itiraz dilekçesini verdiklerini ve birleşme sonucu bir karar verileceğini söyleyen Destici, verilen karar sonrası kendilerine yeni bir yol haritası belirleyeceklerinin altını çizdi. Destici, konuşmasında şunları kaydetti: “Süreç burada bitmiyor. Ondan sonra bunun bir Yargıtay süreci var, ondan sonra bunun bir Anayasa Mahkemesi Süreci var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Süreci var. Bu dosyayı millet vicdanında rahatlatacak şekilde tüm şüpheler kapatılmadan, hiç kimse bu dosyaları kapatamaz. Türkiye’de farklı günler yaşanıyor olabilir. Biz geçmiş dönemleri de yaşadık. Bu dosyanın kapatılmasına asla izin vermeyeceğiz. Çağlayancerit’ten binen bir yolcu, azami yolcu sayısını artırdığı için helikopterin düşmesine neden olmuş. Böyle bir şey varsa biz bütün iddialarımızdan vazgeçeceğiz. Sivas’tan kaç kişiyle kalkmışsa helikopter, Çağlayancerit’ten de aynı şekilde aynı sayıdaki insanlar ile kalkmıştır. Bu maddi hata bile bizim itiraz dilekçemiz için yeterlidir ki onlarca yanlış bilgi var. Onlarca itiraz ettiğimiz konu var. Yine ana düşme sebebi olarak pilotun görüş mesafesinin dışında ve ana uçma mesafesinin ardında düşmesi gösteriliyor. Bunu ispatlamak için helikopterden keçilerin söktüğü, bir kara kutu var. Bu aletler bulunmadan, bu aletler incelenmeden, böyle bir sonuca varmak doğru değildir. Eğer hava koşulları müsait değilse, bu uçuşa neden izin verildi? Neden Çağlayancerit’teki hava meydanları bu uçuşa izin verdi. Hava araçlarının uçuşu izne tabidir. Dolayısıyla bu söylenenlerin kabul edilmesi mümkün değildir. Dosyanın içerisinde 60 sayfalık bir itiraz dilekçesi sunduk. Bu dosyanın tamamı ispatlanmış bir şeydir. Tamamı delillidir. Dolayısıyla biz bunların hepsinin aydınlatılmasını istiyoruz, ortadan kaldırılmasını istemiyoruz. Hukukun maddi delilleri ele alarak bir karar vermesini istiyoruz ve sonuna kadar da takipçisiyiz. Burada şuanda binlerce arkadaşımız var, Anadolu’nun her tarafında binlerce arkadaşımız var. Biz isteseydik, daha kalabalık bir şekilde gelebilirdik. Ben bu arkadaşlarımıza, bu kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Biz olduğumuz sürece bu dosyanın kapatılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz bir an önce Adaletin tecelli etmesini istiyoruz. “

 

‘ADALETİN İLK ÖNCE VİCDANLARDA SAĞLANMASI GEREKİYOR’

Adliye önünde yapılan basın açıklamasında helikopter kazasında hayatını kaybeden Gazeteci İsmail Güneş’in eşi Yasemin Güneş, çalınan cihazların olduğunu ve bunların bulunması gerektiğini söyledi. Güneş, “7 yıllık devam eden dosyaya takipsizlik kararı çıktı. Biliyoruz ki bir gecede iddianameler hazırlanıp, suçluların ceza evine girdiğini biz birçok kez gördük.  Böyle bir dosyanın kapatılması, bu kadar belge varken bize çok manasız geliyor. Her şeyden önce çalınan cihazlar var, bunların bulunması gerekiyor. Çağlayancerit’ten fazla kişilerin bindiği bahsediliyor, bu fazla kişiler kimdir? Biz bunun 6 kişiyle Sivas’tan gittiğini ispatlarız, Çağlayancerit’ten de 6 kişiyle binildiğini biz ispatlarız. Mahkemenin Çağlayancerit’ten binildiğinde 7 kişi olması gerekiyor. Takipsizlik sürecinde birçok hata olduğunu davayı az-çok takip eden herkes görebilir. Adaletin ilk önce vicdanlarda sağlanması gerekiyor, bunu sağlayamayanların vicdanından pek emin değilim. Zamanında bana şöyle denmişti, biz bu ülkeye adalet sağlamaya geleceğiz. Herkes kendileri için kanun çıkarır, biz devlet için kanun çıkaracağız diyenler oldu. Bana bunu söyleyen insanların bana bunu açıklamaları gerekiyor. Şimdi ne oldu da böyle oldu. Takipsizlik kararı alındı. İsmail’in çenesi nasıl kırıldı? Çenesi kırık insanın helikopterin düştüğü saatten akşam 19.04’e kadar konuşması mümkün değildir. İsmail, aşağıya 600 metre nasıl indi? 132 isim dosyadaysa bu kesin Fail-i meçhul değildir” şeklinde konuştu.

 

‘İNSANLARIN VERDİĞİ ADALET GECİKEBİLİR’

Son olarak Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, 2009 yılında Türkiye’de yargı durumunun kişiye, zamana, duruma göre değiştiğini ifade etti. Yazıcıoğlu, “Maalesef ki çok üzgünüm. Bunu yaşayarak da görmüş oldum. İnsanların verdiği adalet gecikebilir, zamanında gerçekleşmeyebilir. Ancak, birde İlahi adalet vardır. Bu insanların boynuna er ya da geç geçer. Ben inanıyorum ki; insanların ki gerçekleşmese de Allah’ın adaleti mutlaka gerçekleşecektir” dedi.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz