Genç yeteneklerin ortaya çıkarılması, gençliğin bilişim ve madde bağımlılığından korunmasına ayrıca pandemiden dolayı sportif aktivitelerinden uzak kalan çocukların enerjilerinin artması için Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce 17 Ağustos’ta başlatılan Yaz Spor Okullarına ilişkin Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Spor Okullarının geleceğinden alınan tedbirlere, yapılması planlanan projelerden Kahramanmaraş halkının spora bakış açısına kadar birçok konuda sorularımızı yanıtlayan Boz, pandemiden dolayı yaz okullarını geç başlattıklarını Eylül ayında açılması planlanan okulların eğitime başlamasıyla Yaz Spor Okullarının biteceğinin belirterek, “Okullar açılmaz ise biz bunu hafta içi sürecinde devam edebiliriz” dedi.

“FAALİYETLERİ BIRAKACAĞIZ DENİRSE YAPACAK BİR ŞEY YOK”

Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz, Yaz Spor Okullarını pandemiye kuralları eşliğinde başlattıklarının altını çizerek “Spor okullarımızda atletizm, atıcılık, badminton, basketbol, boks, jimnastik, ektireme, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kano, kürek, masa tenisi, okçuluk, tekvando, tenis, voleybol, yüzme, wuşhu, bedensel engelliler, görme engelliler, işitme engelliler ve özel sporcular olmak üzere 26 branşta eğitim veriliyor. Normalde yüzme ücretliydi şu an yüzmeden de ücret almıyoruz. Fakat şu var, yüzmede yoğun talep alma şansımız yok. Neden? Pandemi kurallarını uyguladığımız için. Önceden bir kulvarda 12 sporcu alırdık şimdi 1 kulvarda 3 sporcu alıyoruz, dolayısıyla havuzda aynı anda 5 kulvarda 15 sporcu en fazla olabiliyor. Bu da 1,5 saate tekabül ediyor, haliyle yoğun talep alma şansımız yok. Müracaat edenleri alıyoruz, sınır dolduktan sonra talepleri yine alıyoruz. Eğer okullar açılmaz Yaz Spor Okulları devam edebiliriz. Eylül itibariyle okullar açılacak deniyor eğer açılırsa, spor okullarımız açıldığı gün itibariyle biter sadece hafta sonu devam eder. Pandemi artar eski döneme döneceğiz, komple sportif faaliyetleri bırakacağız denirse yapacak bir şey yok. Ama bu kısıtlı imkânlarla pandemi kurallarına dikkat ederek, spor okulları faaliyetlerine devam eder ve okullar açılmaz ise biz bunu hafta içi sürecinde devam edebiliriz” diye konuştu.

“BİZ ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPIYORUZ AMA...”

Çocuklar ve veliler için pandemi süreci zor geçtiğinin ifade eden Boz, “Dışarda değiller, oynayıp zıplayamıyorlar, sportif aktivitelerinden uzak kaldılar velilerde artık bu noktada mustarip, belki onlar için bir nebze rahatlama olacaktır. Biz spor okullarımızda gerekli tedbirleri alıyoruz, bu konuda velilerimiz müsterih olsun, giriş-çıkışta kontrollerimizi yapıyoruz. Velilerimizin şu korkusu olmasın; biz üstümüze düşeni yapıyoruz ama dışardan geldi fark edemedik bulaştı bu bir risk buna da bir şey diyemiyorum. Ümit ediyorum ki şu sıkıntılı dönemi hep birlikte atlatırız, atlattıktan sonra da dolu dolu salonlarda aktiviteler yapmaya devam ederiz diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu

ŞU AN MÜRACAATLARI ALIYORUZ

Yaz Spor Okullarına talebin yüksek olduğunu anlatan Müdür Boz, “Şu an müracaatları alıyoruz. Yüzme branşında seanslarımızı doldurduk diyebilirim çünkü gelenlerden kayıtlar alınıyor, kulvar ve saat doldu mu üstüne koyamıyoruz ama müracaat etsin velilerimiz eksilen veya gelmeyen oldukça hemen biz hemen sıradakini görevli arkadaşlarım çekerler, herkesi faydalandırmaya çalışırız. Geçtiğimiz gün yüzme eğitimlerine gittim veliler dışarıda oturuyordu çocuklar içerde çocuklar gayet yüzüyorlardı her kulvarda 3’er çocuk olacak şekilde yüzüyorlardı. Değer branşlarda antrenörlerin planladığı program dâhilinde gelen müracaatlar alınıyor; Osman Sayın Spor Kompleksinde, Merkez Spor Kompleksinde, Batıpark’ta, yüzme havuzumuzda değer tüm alanlardaki tesislerimizde biz bunları başlattık. Gelen talepleri oradaki planlama dâhilinde görevli arkadaşlarımız gelen bütün velilere yardımcı olacaklar. 26 branşta şu an 947 kişi var engelli branşında da 28 çocuğumuz var” ifadelerini kullandı.

“İHALELERİ YAPILDI, ONLAR İNŞALLAH TAMAMLANACAK”

Yapılacak yatırımlar hakkında konuşan Cemil Boz, şunları söyledi: “Bizim Merkez Spor Kompleksimizin bir takım eksiklikleri vardı. Geçen hafta Ankara’daydım Bakanlığımız sağ olsun o eksiklerin yakın zamanda tamamını tek bir ihale ile bitirecek. Elbistan’da spor salonumuz vardı 2 bin 500 kişilik inşaat halinde müteahhit bitiremediği için mahkemelik olmuştu şimdi orası tasfiye edildi. Çağlayancerit’te bir spor salonumuz vardı o da yarım onların ihalesi de yakın zamanda yapılıyor dosyalar hazırlandı ihaleye verildi. Bu iki tesisimiz inşallah önümüzdeki yıla bitecek. Onun dışında bakım-onarıma alacağımız tesislerimizi var, bakım-onarım kısmıyla ilgili planlamamız devam ediyor. Doğalgaz dönüşümü yapılması gereken Afşin, Pazarcık salonlarımızın doğalgaz dönüşüm işleri devam ediyor, ihaleleri yapıldı, onlar inşallah tamamlanacak.

“BU ŞEHRE YAKIŞIR BİR DOĞA KAMPI LAZIM”

İlave tesis olarak düşündüğümüz projeler var tabi bunlar şimdiden söylemek erken. Mevcut tesisleri üstüne neler koyabiliriz diye çalışmalarımız var, onlarla alakalıda Bakanlıktan sözünü alıp ödeneklerini taahhüdünü aldığım zaman da sizlerle bunları paylaşacağız. Bildiğiniz üzere yurtlarda biz de önümüzdeki yıl Allah nasip ederse 2 bin kişilik yurdumuz Avşar kampüsünde açılacak hemen arka tarafında yeni yatırıma alınacak bin kişilik daha yurt yapılacak. Toplamda 3 bin kişilik yurt olmuş oluyor. Bu yıl açacağımız Afşin’de 660 kişilik kız-erkek iki blok halindeki yurdumuz inşallah hizmete alınacak, inşaatları devam ediyor. Çok bir şey kalmadı ufak tefek eksiklikler var bu yıla yetiştirmeye çalıyoruz. Benim burada en çok yapmak istediğim yapabilirsek bu şehre yakışır bir doğa kampı lazım. Güzel bir doğa kampı için bir alan bulunabilir ve netleştirerek bunu teklif edip yatırıma aldırabilirsek bu memleket için çok güzel bir yaptırım olacaktır.

“BU ŞEHRE BİR OLİMPİK BİR HAVUZ LAZIM”

Bu şehre bir olimpik bir havuz lazım bunu biz yatırımda teklifini yaptık. Gençlik merkezi noktasında bir planımız var. Bu şehre edebiyat ve şiir temalı gençlik merkezi kurmak istiyoruz. Çünkü şiirler, şairler ve edebiyatçılar şehri burası böyle bir girişimimiz var, bunu zaman gösterecek. Yine KSÜ kampüsü içerisinde Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla Kahramanmaraş’ta da KSÜ kampüsü içerisinde genç ofis kurulması düşünüldü sağ olsun Rektörlük bize oda gibi bir yer verecekler. Biz şöyle bir teklifle gittik bize açık bir alan verin biz buraya otağı yapalım ve olumlu karşılandı, üniversite kampüsü içerisine bir gençlik otağı kuracağız. Bu bizim gençlerimizin iletişim noktasında gençler orada oturup çay-kahve içecekler otantik güzel otağ yapacağız nasip olursa, bu da üniversite gençlerine bir hizmet olarak ortaya çıkacak.

“KAHRAMANMARAŞ’IN SPOR NOKTASINDA ÇOK DUYARLI BİR HALKI VAR”

Kahramanmaraş’ın spor noktasında çok duyarlı bir halkı var. Malumunuz burası güreşçi yatağı güreş sporuna emek vermiş, geleneksel güreş noktasında şu an modern güreşte, serbest güreşte bir de Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) var. Güreş Eğitim Merkezimiz hem merkezde hem Göksun ilçemizde faaliyet yürütüyor. Buradaki güreşlerimizin çoğu da ülkeyi uluslararası arenada temsil eden başarılı sporcular çıkıyor ve geneline baktığımız zamanda spora yatkın bir insanı var, kabına sığmayan gençlerimiz var. Bu enerjisini çok rahat sporda harcayabilirler. Her branşta kendini ileri seviyeye götürebilecek başarılı gençler var. Burada beden eğitim okuyan çok öğrenci var. Spor noktasında buranın gençleri branş fark etmeksizin çok iyi. Yeter ki keşfedelim.

“YETERKİ ÇOCUKLAR BİR ŞEY YAPMAK İSTESİN”

Ben inanıyorum ki burada hem takım sporlarında hem de bireysel sporlarda sadece güreş demiyorum bireysel spor noktasında gerçekten çok yatkın bir gençleri var, yetenek taramalarındaki verilerde bunu gösteriyor. Yetenekli ve potansiyeli olan gençler var burada biz onu ortaya çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. Yeter ki çocuklar bir şey yapmak istesin biz elimizden ne geliyorsa yaparız inşallah. Şu pandemi illetinden bir kurtulursak önümüzdeki dönemlerde güzel organizasyonlar yapacağımıza inanıyorum. Türkiye Şampiyonaları hatta 2021 yıla Büyükşehir Belediyesiyle birlikte bisiklet federasyonuna dağ ve yol bisikleti uluslararası faaliyet teklif ettik. İnşallah bu gerçekleşirse ilimizde uluslararası hem dağ bisikleti şampiyonası hem de yol bisikleti şampiyonası yapacağız. Bu şehir için değer olacak. 46 kanat diye bir proje yapmaya çalışıyoruz şu an çalışmalar devam ediyor. Burada tespit edeceğimiz 46 gencimize paraşüt eğitimi verdirip, bu çocukları Narlı’dan paraşüt ile uçuralım bir şenlik havası yapalım diye bir niyetimiz var. Şehirle alakalı yapacağımız gençlere ve spora yapılacak tüm hizmetlerde biz elimizden geleni yapacağız. Buraya hizmet etmeye geldik.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz