Cuma günü okulların tatil olmasının ardından Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Kahramanmaraş’taki tüm camiler ve Kur’an Kursları’nda yaz Kur’an Kursları başladı. Kurslarla birlikte camiler de çocuk sesleri yükselirken, camiler yüz binlerce çocuk ve gencin dini eğitim gördüğü en önemli merkezlerden biri oluyor. Yaz tatili münasebetiyle kurslara katılan gençler, Kur'an, cami, dostluk ve kardeşlikle buluşurken, dini eğitimin önemli bir kısmını bu yaz da Kur’an kurslarından alacak. Bu yaz “Camiler Çocukla Dolsun Ahlakı Kur’an Olsun” sloganıyla başlayacak olan kurslarla, camiler çiçek açarken, çocuk sesleri de camileri neşelendiriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl camiye gelen öğrencilere ücretsiz ‘Dinimi Öğreniyorum’ ders kitabı ve ‘Etkinlik Kitabı’ dağıtacak. 8 hafta boyunca devam edecek olan kurslar için kayıtlar 24 Haziran’a kadar devam edecek. Kahramanmaraş’ta ki Yaz Kur’an Kursları’nın açılışı Doğukent Camii’nde gerçekleştirildi. Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç’in katılımıyla gerçekleştirilen açılışla öğrenciler alacakları dini eğitimin başlangıcını yaptı. Öğrencilerle sohbet eden İl Müftüsü Celal Sürgeç, bütün öğrencilere tek tek çikolata dağıttı.

“YAZ KUR’AN KURSLARIMIZ GELECEĞİ KURTARMAKTIR”

Yaz Kur’an kursları hakkında bilgiler veren Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hayatın her sahasında insanlara dokunduğunu söyledi. Geleceğe yatırım yaptıklarını kaydeden Sürgeç, “Diyanet İşleri Başkanlığımız hayatın her sahasında insanlara dokunuyor. Cami hizmetlerinden tutalım, hastane hizmetlerine, 4-6 yaş Kur’an Kursları’na, Aile ve Dini Rehberlik Büroları’na kadar yani insan neredeyse biz oradayız. Bir insanın doğumunda kulağına ezan okumayla başlıyor bizim görevimiz, askere gitmesine, evlenmesine ve en son da vefat edene kadar hep insanımızın yanındayız. Biz yaz Kur’an kurslarını çok daha önemsiyoruz, çünkü sosyal hizmetlerde, hastanelerde yaptığımız faaliyetler belki günü kurtarmaktır ama yaz Kur’an kurslarımız geleceği kurtarmaktır. Geleceğe burada yatırım yapıyoruz, çünkü neslimiz bizim geleceğimizdir. Bu vesileyle yaz Kur’an kurslarına devam eden yavrularımıza bugünden itibaren Rabbim zihin açıklığı versin, kendi kitabını, dinini, hakkıyla öğrenmeyi nasip ve müyesser eylesin” dedi.

“ANNE VE BABALARA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”

Anne ve babalara uyarılarda bulunan Sürgeç, “Bu vesileyle üç tane mesajımız olacak, birincisi anne ve babalarımıza. Zira yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de kendinizi, ehlinizi, neslinizi, ateşten koruyun diye sadece bu işin hocalara bırakılmayacağını, ailelerin de bu sürece dahil olmasını Allah’u Teala bizlere emir veriyor. Dolayısıyla burada öğrendiklerini evde ailesini yıkmaması lazım. Burada örneğin yalan söylemenin ne kadar büyük bir vebal olduğunu öğreniyor da, evde annesi, babası yalan söylerse çocuğun dünyası yıkılır. Buradaki kurslarda verilenlerin evde de uygulanması lazım. Aileler de bize bu konuda katkıda bulunmaları gerekiyor. Burada yaptığımızı evlerde yıkmamaları, üzerine yeni şeyler koymalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“GELEN YAVRULARIMIZ HOCALARIMIZA EMANETTİR”

Din görevlilerine de mesajının olduğunu kaydeden Sürgeç, sözlerine şu şekilde devam etti, “İkinci mesajımız çocuklarımıza ders veren hocalarımıza. Hocalarımız sadece bir dilin Elif-Ba’sını değil, rahmetin, muhabbetin, insanlığın, erdemin, kul hakkının, insan olmanın da Elif-Ba’sını yavrularımıza öğretiyorlar. Gelen yavrularımız onlara emanettir, çünkü biz onlara diyoruz ki bu insan, ‘Uydum hazır olan imama’ diyor namazını size emanet ediyor. İnsanımız size sırlarını emanet ediyor, insanımız en son vefat ettiği zaman cesedini emanet ediyor, şimdi de çocuklarını emanet ediyor. Çocuklarımızı bu vesileyle iyi yetiştirelim.”

“CAMİ CEMAATİ ÇOCUKLARA BAĞIRMAMALI”

Cami cemaatine de uyarılarda bulunan Sürgeç, cemaatin çocuklara bağırmaması gerektiğini belirterek, “Üçüncü mesajımız da cami cemaatimize olacak. Camide çocukların koşması, koşuşturması, sesi, soluğu bizlerin geleceğine işarettir. Safların arasında, arkasında çocuk seslerinin bulunmadığı bir toplumun geleceği yoktur. Onun için hacı amcalarımız, büyüklerimiz, çocuklarımıza bağırma, çağırma yerine onlara rehberlik etsinler, cami adabını, edebini öğretmeye, onları camiye yönlendirmeye, sevdirmeye, mihrabı, minberi tanıtma hususunda onlara da görev düşüyor. İnşallah hep beraber yavrularımızı inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

“NEREDE İNSAN VARSA BAŞKANLIĞIMIZ ORADA”

Kurslara kayıtların halen devam ettiğini vurgulayan Sürgeç, “Kurslarımıza 10-24 Haziran tarihleri arasında kayıtlar yapılıyor, 17 Haziran itibariyle kurslarımız fiilen başladı. İnşallah 9 Ağustos’a kadar 8 hafta devam edecektir. Sadece camilerde değil, Kur’an kurslarında, bir kısım okulların sınıflarında yine bir sitelerin altlarında oluşturulan yerlerde, hatta yazlıklarda şuan da Diyanet İşleri Başkanlığımız nerede insan varsa, nerede talep varsa onu değerlendiriyor ve oraya öğretici gönderiyor. Bu kursların hayırlara, güzelliklere, güzel bir neslin yetişmesine vesile olmasını yüce Rabbimden temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“KUR’AN’IN O AHLAKINI DA İNŞA ETMEYE BİRLİKTE DEVAM EDECEĞİZ”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl belirlediği ‘Camiler çocukla dolsun, ahlakı Kur’an olsun’ sloganını değerlendiren Sürgeç, “Camilerin dolması lazım, sadece bu basit bir dolma değil, bir sayı çokluğu değil ahlakının da Kur’an olması lazım. Ben her zaman şunu söylüyorum; Biz Kur’an’ın lafzıyla hamil olmalı onu taşımalıyız, manasıyla da amil yani amel etmeli, yaşamalıyız ve ahlakıyla da kamil olmalıyız. Böyle olunca Kur’an-ı Kerim mesajını toplumlara iletir ve toplumda sosyal hayatta karşılığını Kur’an bulmuş olur. Aksi halde sadece lafzını öğretirsek, ezberletirsek, onun yanında helal-haram, kul hakkı düşüncesini yani din eğitimin hakkıyla vermezsek, sadece öğretim yaparsak bir de bakarız ki Kur’an-ı okuyan, sureleri okuyan hatta ezberleyen ama bunun yanında kul hakkını da rahatlıkla yiyebilen, haram-helal düşüncesi olmayan insanlar yetiştiririz. Onun için Kur’an’ın o ahlakını da inşa etmeye hocalarımızla birlikte devam edeceğiz” dedi.

“PİLOT PROJEMİZİ TUTARSA SENEYE GELİŞTİRECEĞİZ”

Kahramanmaraş İl Müftülüğü olarak yeni bir proje başlattıklarını ve tamamı kız öğrencilerden oluşan 20’şer kişilik 10 sınıfta dini eğitim verdiklerini duyuran Sürgeç, “Bu yıl yeni bir proje de başlattık, pilot proje olarak. Bu yıl projemiz tutarsa önümüzdeki sene Kahramanmaraş’ta çoğaltacağız. Bir lisemizde 10 sınıf oluşturduk, İnşallah 10 öğretmenimiz 20’şer kişilik sınıflarda kız öğrencilerimize 8 hafta boyunca Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere dini bilgiler, siyer, ahlak, değerler eğitimi, bunun yanında bir takım sosyal faaliyetler, kitap okuma kampları, kitap kritikleri yapmak suretiyle yeni bir projeyi başlattık. Bu tutarsa önümüzdeki yıl hem erkeklere hem de bayanlara diğer okullarımızda yapmayı düşünüyoruz. Bu vesileyle yaz Kur’an kurslarımızın hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden temenni ve niyaz ediyorum. Hep beraber çocuklarımızın, iyi insan, güzel insan, kaliteli insan olarak yetişmesi konusunda el ele vermeliyiz. Manevi, ahlaki bir seferberliğe hemen başlamalıyız” açıklamalarında bulundu.

“YAZ KUR’AN KURSUNU DOLU DOLU GEÇİRECEĞİZ”

Doğukent Camii İmam Hatibi Fatih Balbaba ise öğrencilerin temel Kur’an-ı Kerim eğitiminin yanında temel dini bilgiler, Peygamber Efendimizin hayatı, ahlak dersleri ve sportif faaliyetlerle dolu bir dönem geçireceğini belirterek, “2019 yılı yaz Kur’an kursunun ilk günü olması hasebiyle velilerimiz ekseriyetle kayıt için geliyorlar. İnşallah geçen sene camimizde 750 öğrencimiz vardı, bu sene o sayının üzerine çıkacağımıza inanıyoruz. 21 tane öğreticimiz var, çocuklarımıza temel Kur’an-ı Kerim eğitiminin yanında temel dini bilgiler, Peygamber Efendimizin hayatı, ahlak dersleri ve akabinde sosyal faaliyetlerimiz olacak. Çünkü sadece Kur’an demeyelim, öğrencilerimizi sosyal hayata da katmak lazım. Doğukent Camii olarak bu bölgedeki hocalarımızla irtibatımızı kuruyoruz, Kur’an kursları arasında futbol turnuvası düzenliyoruz, öğrencilerimizi Büyükşehir Belediyesi ve Dulkadiroğlu Belediyesi’nin yüzme havuzlarına belli aralıklarla götürüyoruz. Adab-ı muaşaret kurallarını öğretiyoruz. Bu şekilde yaz Kur’an kursunu dolu dolu geçiriyoruz. Rabbimize binlerce şükürler olsun ki eğitimde olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı da yaz Kur’an kursuna ve diğer kış aylarında kurslara gelen öğrencilerimize zerre kadar hiçbir ücret talep etmiyor. Cüzler, Kur’an-ı Kerimler devletimiz tarafından karşılanıyor” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz