İşlenmemiş sığır derisinden yapılan ve deliklerine geçirilen şeritle sıkıca bağlanan bir ayakkabı türü olan Çarık, yaz aylarında vatandaşların bir numaralı tercihleri arasında yer alıyor. Osmanlı döneminden günümüze kalan ve ayağı rahat tuttuğu için özellikle Kahramanmaraşlı vatandaşlardan tarafından sıklıkla tercih edilen çarık, her yaz döneminde olduğu gibi bu yaz da vatandaşların ilgi odağı oldu. Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nda çarıkçı ustası Fatih Kopar, çarık satışlarının son 10 yıldır arttığını belirterek, özellikle yerel turizmde çarığın çok fazla ilgi görmeye başladığını söyledi. İnsan sağlığına çok büyük faydası olduğunu ifade eden Kopar, bu öneminin asıl kaynağının tamamen doğal deri olmasına bağladı. Çarığın doğal tekniklerle, doğal maddelerle, palamut yaprağıyla deriye işlendiğini ve hiçbir makine ve kimyasal değmeden el emeği ile yapıldığını vurgulayan Kopar, yıllık 3 ila 4 bin arasında üretim yaptıklarını kaydetti. Yaz aylarında çarık satışlarının fazla olduğunu ve Kahramanmaraşlıların şimdiden ilgi göstermeye başladığını belirten Kopar, fiyatının ise 85 ile 120 TL arasında olduğunun bilgisini verdi.

ŞEKER HASTALARINA ÇOK BÜYÜK FAYDALARI VAR”
Çarığın özellikle şeker hastalarına çok büyük faydası olduğunu söyleyen Kopar, sözlerinin devamında şunları dedi: “Çarığın insan sağlığına çok büyük önemi var. Öneminin asıl kaynağı ise doğal deri olmasıdır. Çarığın derisi tamamen tabaklanıyor ve sadece el emeği ile yapılıyor. Eski doğal tekniklerle, doğal maddelerle, palamut yaprağıyla deri işleniyor ve biz tamamen bunu makine ve kimyasal işlem uygulanmadan elimizle üreterek meydana getiriyoruz. Bunun sağlığa çok faydası var. Doğal deri insan cildine, insan sağlığına, ayakta oluşan yaralara özellikle şeker hastalarına çok büyük faydaları var. Ayak sağlığına çok faydalı olduğu için sürekli tercih ediliyor. Bunu bilen insanlar yıllardır çarığı sürekli kullanırlar. İşlerimizde son 10 yılda daha bir artış oldu. Yerel turizm olayı arttı. Son 10 yıldır vatandaşlar eskiye dönmeye başladı. Daha doğal, daha otantik ve daha sağlıklı ürünler tüketmeye başladılar. Bu kapsamda da bizde pazardaki payımızı aldık. Bundan 10 yıl öncesine kadar hep yurtdışından gelen yabancı turistler çarığa ilgi gösteriyordu ama özellikle son yıllarda bizim halkımızda daha çok kullanmaya başladı.”

YILLIK 4 BİN ÜRETİM, 2 BİN 500 SATIŞ
Yıllık 3 ila 4 bin arasında çarık ürettiklerini ve ortalama 2 bin 500 civarında da bir satışlarının olduğunu ifade eden Kopar, çarığın artık kışında ilgi gördüğünü sözlerine ekledi. Kopar, “Bir çift çarığın yapımı 3 gün sürüyor. Ama günlük 10-15 çift üretiyoruz. Biz yılda 12 ay çalışırız, ağırlıklı olarak yazın satış yaparız artı kışında satılmaya başladı. İnsanlar artık mevsim ayırt etmiyor. Özellikle internet üzerinden çok talep oluyor. Yıllık ortalama 3 bin ila 4 bin çift arasında ürün çıkartabiliyoruz ve ortalama 2 bin 500 çiftte satışımız var. Bir çift çarık 90 TL’dir. Tabii bu fiyat işçiliğine ve derisine göre de değişiyor. Çünkü 3-4 sınıf deri var. Fiyatlar genelde 85 ila 120 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

 “ÇARIKLARIMIZ HOLLYWOOD FİMLERİNDE YER ALDI
Dünyaca ünlü Hollywood filmlerine çarık gönderdiklerini anlatan Kopar, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ürünlerimiz tamamen eski tarihi, otantik olduğu için modellerimizin birçoğu Osmanlı Döneminde giyilen modellerdir. Osmanlı Döneminde kullanılan modelleri aynı teknikle, aynı modelle, aynı malzeme ile birebir bugünde üretebildiğimiz için bu film şirketlerinin dikkatlerini çekti. Tarihi filmler çekmek isteyenler, tarihi kostüme ihtiyacı olanlar mutlak suretle bizi buluyorlar. Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Truva, Kral Henry, Fetih 1453, Ulak, Somuncu Baba gibi eski tarzlarda çekilen filmlerde hep bizim ürünlerimiz talep edildi ve kullanıldı. Şu anda gündemde olan Diriliş Ertuğrul dizisinde yine birçok ürünümüz var.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz