Asırlardan bu yana Anadolu’da yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, gerek tarihi gerekse de kültürü ile adeta tarihe ışık tutuyor. Hititler ’den Persler’e, Anadolu Selçuklu İmparatorluğu’ndan Dulkadiroğlu Beyliği’ne kadar uzanan birçok önemli topluluğa ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, birbirinden farklı medeniyetlerin yaptırmış olduğu tarih kokan konak ve müzeleriyle dikkat çekiyor. İşte bu müzelerden olan ve Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda restore edilen Mutfak Müzesi, Somut Olmayan Değerler Müzesi ile Üdürgücü Konağı, yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gördü. 

“30 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADIK”
Mutfak Müzesi’ne yapılan ziyaretlerle ilgili bilgi veren Mutfak Müzesi Müdürü Adem Tekinşen, “Yaz aylarımız konaklarımız açısından yoğun bir şekilde geçti. Haziran ayından Eylül’ün başına kadar bu üç aylık süreçte yaklaşık olarak 30 bin ziyaretçi ağırladık. Bu ziyaretçilerimizin büyük çoğunluğu Kahramanmaraş dışındandı güneydoğu Anadolu turuna çıkan turistler ve gurbetçilerimiz ağırlıklıydı. Kahramanmaraş’ı bir üçgen olarak düşünün. İnsanlar gezmek için Maraş’ın dışına çıktığı zaman genelde en yakın illere yöneliyorlar Gaziantep, Adana, Mersin ve Hatay gibi. Buradan yola çıkacak olursak bizim misafirlerimizde genelde çevre illerden ya da doğu turuna çıkmış insanlardan oluşuyor. Bunun yanında elbette Ege’den, Karadeniz’den gelen misafirlerimiz de olmuyor değil. Misafirlerimizin yüzde 70’i şehir dışından gelen misafirler diğer yüzde 30’luk dilimi ise yerli Kahramanmaraş halkıydı. Dulkadiroğlu bölgemizde Mutfak müzesi, somut olmayan kültürel miras müzesi ve Üdürgücü konağı olmak üzere toplamda 3 tane müzemiz mevcuttur. Gelen ziyaretçilerimizin çoğunluklu olarak ilk durağı mutfak müzesi oluyor sonrasında bizim yönlendirmemiz ile birlikte Somut olmayan kültürel miras müzesine ve Üdürgücü konağına da uğruyorlar” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’IMIZA HAS YÖRESEL ÇORBALARDAN İKRAM EDİYORUZ”
Mutfak müzemize özellikle şehir dışından gelen misafirlerimize haftanın üç günü Kahramanmaraş’ımıza has yöresel çorbalardan ikram ediyoruz. Yaz aylarında soğuk çorba ikramımız oluyor kışın ise yani Eylül ayının sonlarına doğru sıcak çorban ikramlarımız başlıyor.
Yabancı turistten ziyade Kahramanmaraş halkının daha tam olarak mutfak müzesini tanıdığını ve bildiğini düşünmüyorum. Müzemiz ilk açıldığı zaman ziyaretçi sayısı şimdikinden çok daha düşüktü ama zamanla Dulkadiroğlu Belediyemiz tarafından yapılan tanıtımlar ve reklamlar vasıtası ile daha fazla kişiye ulaştık. Ulusal kanallardan çekim yapmak içinde geldiler buraya hatta bir kanalın çekiminin yayınlanmasının ardından ziyaretçilerimizden, burada böyle bir çekim gerçekleşmiş televizyondan gördük gibi tepkiler de aldık. Burada ara sokak ve kapalı çarşı esnafı ile de büyük etkileşimimiz oluyor. Esnaflara alışverişe gelen turistler çevrede gezilecek görülecek yerler olup olmadığını sordukları zaman esnaf direkt olarak müzelerimize yönlendirme yapıyorlar. Aynı şekilde yine bize gelen turistler de alışveriş için esnaflara mutlaka uğruyor geçerken bir şeyler alıyorlar. Bizim buradaki ziyaretçilerimiz bir nevi ara sokaklarda bulunan esnaflarımızı kalkındırıyor. Zaten turizm tam da bu demektir. Gelen turistten herkes bir şekilde faydalanıyor. Bu konuda biraz daha kalkınmak için konaklamalı turist sayısını arttırmamız gerekiyor.

“ZİYARETÇİ POTANSİYELİMİZİN KAT KAT ARTACAĞINI UMUYORUZ”
Somut Olmayan Değerler Müzesi Müdürü Hasan Kurucan, “Somut olmayan değerler müzemizde yaz ayları gayet yoğun geçti. Şehir içi ve şehir dışı turlar sayesinde ziyaretçi sayımız oldukça fazlaydı. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerimizi ağırlıyoruz ki aylarında ise yoğun bir şekilde anaokulu, ilk ve ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerini ağırlamaktayız.  Müzemizi merak edip özellikle gezmek, görmek için gelen ziyaretçilerimizin sayısı fazla. Bununla birlikte hemen yan tarafımızda bulunan mutfak müzemizi ziyarete gelen ziyaretçiler daha çok oluyor. Oraya gelen ziyaretçileri arkadaşlarımız buraya da yönlendiriyor böylece ziyaretçi sayımız artmış oluyor. İlerleyen zamanlarda mutfak müzesi ile somut olmayan değerler müzesi arasında bulunan yol birleştirilecek ve araya bir kapı açılacak. Bu sayede ziyaretçilerimiz aynı anda iki müzeyi birden gezme, görme imkânı bulabilecekler. Bu durum müzelerimizin ziyaretçi oranlarını da arttıracak. Müzemiz hizmete açılalı yaklaşık olarak bir yıl oldu. Kahramanmaraş halkı müzemizi ne kadar biliyor diye düşünecek olursa aslında ok bilmiyorlar. Bu konuda müzemizin yeni olmasının etkisi çok büyük. İlerleyen zamanlarda ziyaretçi potansiyelimizin kat kat artacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

“GAZİANTEP, HATAY VE ADANA’DAN GELEN MİSAFİRLERİMİZ OLDUKÇA FAZLAYDI”
Üdürgücü Konağı Müdürü Fatma Işık ise, “Yoğun bir yaz dönemi geçirdik. Bilhassa Gaziantep, Hatay ve Adana’dan gelen misafirlerimiz oldukça fazlaydı. Konağımızın konumu tarihi kapalı çarşıya çok yakın olduğu için oraya alışverişe gelen vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler konağımızı da mutlaka ziyaret ettiler. Milli Eğitim Müdürlüğünün gerçekleştirmiş olduğu bir çalışma vardı bu çalışma ile birlikte öğretmen ve öğrenci ziyaretçimiz de çok fazlaydı. Aynı zamanda burada 2 bin yıllık bir roma mezarı bulunuyor. Bu mezara bayağı ilgi yoğundu. Konağımızda Halk Eğitim Merkezi tarafından ahşap yakma, dokuma, sim sırma kursları veriliyor. Eğitim için mevcutta 3 tane usta öğreticimiz mevcut burada öğrenciler hem öğreniyorlar hem yapıyorlar hem de satıyorlar” diye konuştu.

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz