İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine, 'yaya önceliği- güvenliği' genelgesi gönderildi. Genelgeye göre, emniyet ve jandarma trafik birimleri, trafikte yaya önceliği denetimlerini artıracak. Tüm kolluk birimleri, görev sırasında veya dışında 'trafik kural ihlali tespit tutanağı' düzenleyebilecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelgede, 2018 yılında, ülke genelinde toplam bin 487 yayanın trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların yaklaşık yüzde 17'si, yayaya çarpma şeklindeyken, toplam ölümlerin ise yüzde 22,3'ünü yayaların oluşturduğu kaydedildi. Genelgede, 2918 sayılı 'Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde, sürücülere 'görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme' yükümlülüğü hatırlatıldı.

'YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI'
Genelgede, 2019'un 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' olarak ilan edildiğine dikkat çekildi. Sürücülerin yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarılıp, dikkatlerini daha üst düzeye çıkarmak için yavaşlamalarını ve durarak, yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla kara yolu üzerine yaya önceliğine vurgu yapan 'önce yaya' ikonlarının araçların yaklaşım yönünde, tüm ışıksız yaya ve okul geçitlerine çizdirilmesi ve uygulamanın öncelikle şehrin önem ve öncelik arz eden noktalarına çizdirilmesi yönünde talimatlandırıldığı belirtildi.  Bakanlık, 81 ile gönderdiği genelgede, tüm yol kullanıcılarının, sürücü ve yayaların doğru bilgilendirilmesi, kamuoyunda 'yaya önceliği' algısının güçlendirilerek yaya kazalarının azaltılması ve yaya güvenliğinin sağlanması konusunda yapılması gereken çalışmaları sıraladı.

KALDIRIM ÜSTÜ ARAÇ PARKLANMALARINA İZİN VERİLMEYECEK
Yayaların kaldırım yerine taşıt yolunda yürümelerine neden olan kaldırım üstü araç parklanmalarına izin verilmeyecek. Dikkat ve algıyı azaltarak yayaların geç fark edilmesine/fark edilmemesine neden olan cep telefonu ve hızlı araç kullanımı konularında denetimler artırılacak. İllerde 'Yaşam İçin Kısa Bir Mola' sloganıyla oluşturulan 'Yaşam Tüneli' bulunan alanlarda sürücülere/yolculara emniyet kemeri kullanımının gerekliliği, cep telefonunun insan dikkati üzerindeki olumsuz etkileri, aşırı hız ve normal seyir hızının insan yaşamı üzerine değiştirilemez etkisi ve 'yaya önceliği- güvenliği' konularında bilgilendirme faaliyeti yürütülecek.

BİLİNÇLENDİRİCİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz gibi 2019 Yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilmişti. Bununla alakalı etkinliklerimiz devam ediyor. Özellikle vatandaşlarımızı, sürücülerimizi ve yayalarımızı bilinçlendirici çalışmalar yapıyoruz. İçişleri Bakanlığımız bir genelge gönderdi. Bu genelge doğrultusunda yaya geçitlerinde, yaya önceliğine uymayan sürücülerle ilgili denetimlerin daha da arttırılması şeklinde talimatlar var. 2018 yılında ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında ölümlü ve yaralamaları kazaların yaklaşık yüzde 17’si yayaya çarpma şeklinde meydana geldi. Toplam ölümlerinde yüzde 22’sini yayalar oluşturmakta. Dolayısıyla trafikte yaya güvenliği bu rakamları göz önünde bulundurduğumuzda önem arz ediyor.

YAYALARA YOL VERMEYEN SÜRÜCÜLERLE İLGİLİ DENETİMLER ARTACAK
Genelgeyle birlikte yaya geçitlerinde yayalara yol vermeyen sürücülerle ilgili denetimlerimizi daha da arttıracağız. Şunu tekrar belirtmek istiyorum; kontrolsüz yani trafik ışığı olmayan yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçmekte olan veya geçmek için hazırlanan yayalar varsa sürücülerimiz bu yayalara öncelik vermek durumundalar. Kontrolsüz yaya geçitlerinde öncelik yayanın oluyor. Işıklı yaya geçitlerinde ışıklar önceliği kime veriyorsa geçiş hakkı onundur. Yaya geçitlerinin olmadığı yerlerde yayalarımızın karşıdan karşıya geçmeleri, refüjlerde bulunan engelleri, perforjeleri atlayarak geçmelerinde de kusur tamamen yayalarımızın oluyor. Buda yayalarımızın hayatını riske atıyor.

TÜM KOLLUK GÖREVLİLERİ DENETİM YAPABİLECEK
Öncelikle ekiplerimizi yaya ve okul geçitlerinde görevlendireceğiz. Bunların takibini yapacağız. Trafik polislerimiz haricindeki diğer birimlerde görevli genel hizmet personelimizde yaya geçitlerinde yayalara öncelik vermeyen sürücülerle ilgili denetimler yapacak. Bu kapsamda yayaların yoldan gitmelerine neden olan kaldırım üzerindeki paklanmalarla daha etkin mücadele edeceğiz. Vatandaşlarımız araçlarını kaldırım üzerine park etmesinler. Aracının kaldırım üzerine park etmesi nedeniyle bir yayanın yolda yürümesinden ötürü kazaya muhatap olması sonucunda kendileri de sorumluluk taşırlar.

CEP TELEFONUYLA UĞRAŞAN SÜRÜCÜLER İÇİN DENETİMLER SIKLAŞTIRILACAK
Yine yayalarımızın daha az görünmesine hatta hiç görünmemesine neden olabilecek sürücülerin cep telefonuyla uğraşmaları konusu var. Yayaların geç fark edilmesine neden olabilecek sürücülerin cep telefonuyla konuşma konusunda da denetimlerimizi arttıracağız. Bunları kavşaklardaki ekiplerimiz yaptığı gibi hem mobeseden hem de dronelerle denetleyeceğiz.

‘YAŞAM TÜNELİ’
Yaşam tüneli konusunda 31 pilot il arasındayız. Kahramanmaraş’ta Gaziantep uygulama noktasında yaşam tünelimiz var. Burada araç sürücülerine emniyet kemeri ile ilgili sunumlar, bilgilendirmeler yapıyoruz. Yaşam Tünelinde vatandaşlarımıza yaptığımız gösterim ve sunumlarda yaya önceliği konusunda bilgilendirmeye başladık. Bu talimat doğrultusunda bu konuya da ağırlık vereceğiz. 2019 Yaya Öncelikli Trafik Yılıyla ilgili etkinlikler ve bilgilendirme çalışmalarının yanında denetim faaliyetlerimizi de sıklaştırıyoruz.

TRAFİK HAFTASI
Trafik mevzuatına göre Mayıs ayının ilk Cumartesi günü Karayolu Trafik Güvenliği Günü, devam eden haftada Karayolu Trafik Haftası olarak etkinlikler düzenleniyor. Bu yılda 4 Mayıs Cumartesi günü hafta başlıyor. Üniversiteden, Milli Eğitime bağlı okullardan ve trafikle ilgili kurum, kuruluşlarının katılımıyla 6 Mayıs Pazartesi günü resmi olarak haftamızın açılışını yapacağız. Devamında Demokrasi Meydanında yine ilgili kuruluşların stantları olacak. Stantlarımızda vatandaşlarımıza yol kullanıcılarımıza trafikle alakalı bilgilendirmeler yapacağız.

YAYA ÖNCELİĞİNİ VURGULAYAN ETKİNLİKLER OLACAK
Geçen yılki Karayolu Trafik Haftası’nın konusu Trafikte Çocuk Güvenliği idi. Bu yılki konumuz 2019 Yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilmesiyle sebebiyle Öncelik Hayatın Öncelik Yaya’nın konusunu ele alacağız. Stant etkinliklerinin yanında hafta içi AVM’de bir stant kuracağız. Yaya ikonlarının vatandaşlarımız tarafından daha algılanabilmesi açısından onları sergileyeceğiz. Çocuklarımızı trafik konusunda bilgilendireceğiz. Dulkadiroğlu Belediyemizin Bahçelievler Mahallesi’nde Trafik Eğitim Pisti var. Oraya Milli Eğitim’den öğrenciler getirip onlarla bir etkinlik düzenleyeceğiz. Onikişubat Belediyemizin Bisiklet Yolu’nda kırsal kesimden Jandarmamızla birlikte ilkokul öğrencilerini getireceğiz ve Bisikletle ilgili hem bilgilendirici hem eğlendirici amaçlı etkinlik düzenleyeceğiz. Bu hafta boyunca yine üniversitede proje kapsamında paydaşlarımız olan öğrencilerle yollarımızda yaya önceliğini vurgulayan etkinliler yapacağız. Yayalarımızı ve sürücülerimizi bilgilendirici faaliyetlerimiz olacak.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz