Öksüz, mesajında şu ifadelere yer verdi: “İnsanların ilgiye ve özene en çok ihtiyacı olan iki dönemden biri bebeklik, diğeri ise yaşlılık dönemidir. Yaşlılarımız geçmişimiz ile aramızdaki köprümüz, kültürlerimizin ve manevi değerlerimizin aynası, tecrübelerine, nasihatlerine her daim ihtiyaç duyduğumuz büyüklerimizdir. Günümüze kadar yaşlılarla ilgili yapılan araştırma ve çalışmalar onların yaşam sürelerini uzatmak üzerineydi ancak son dönemlerde önemli olanın yaşam süresini değil, kalitesini uzatmak olduğu anlaşıldı ve çalışmalar bunun üzerine yoğunlaştı. Çünkü yaşlanmayla birlikte gelen ve yaşlılığın doğal sonucu olan, görme ve duyma bozuklukları, idrar kaçırma, ağız ve diş sağlığında, kemik sağlığındaki gerilemeler yaşlıların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekte ve kendi kendilerine yetebilmelerini engellemektedir. Toplum olarak bizlerin yaşlıların bu dönemlerinde kaliteli bir hayat sürdürmeleri için çabalamamız, bizim onlara karşı olan vazifemizdir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı olarak;

  • Bireyin sağlıklı, güvenli ve sosyal olarak aktif olacağı sağlıklı yaşlanma programları oluşturuyoruz.

  • Yaşlılarımızın sağlık hizmetlerini erişimini kolaylaştırmak için altyapı, eğitim ve teknoloji kapasitemizi devamlı arttırmak için çalışıyoruz.

  • Sağlık hizmet sunumlarında yaşlılarımıza öncelik veriyoruz.

  • Sağlıklı yaşlanma ve yaşlıların sosyalleşmesi konusunda diğer devlet kurumlarıyla işbirliği yapıyoruz.

  • Evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan yaşlılarımıza gerekli hizmeti veriyoruz.

  • 50-70 yaş arası bireylerin kanser olma riskinin artmasına karşılık erken teşhis adına bazı testlerin yapılması için yönlendirmelerde bulunuyoruz.

Bizler yaşlılarımıza her daim hak ettikleri değeri göstermeli ve rızalarını almalıyız. Onların bu dönemini itibarlı bir şekilde yaşamaları, onlara minnet borcumuzdur.”

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz