Gerek kurtuluş yıllarında kullanılan silahlar gerek daha geçmiş dönemlere ait biriktirdiği çeşitli argümanlarla Kahramanmaraş’ın en eski antikacılarından biri olan ve kentin dört bir tarafında kurulan müzelere verdiği tarihi eserlerle geçmişi yâd ettiğimiz her yolculukta emeği olan Antikacı esnafı Cahit Altıgöz, yeni bir hayalin peşinde koşuyor. Yaklaşık 33 yıldan bu yana hem Kahramanmaraş’ın hem de çevre illerin kurtuluş yıllarında kullandığı argümanlarla koleksiyon oluşturan ve bu koleksiyonlarla da insanları geçmişe götüren Altıgöz, Kahramanmaraş’a tamamen kendi koleksiyon parçalarından oluşan Yaşayan Kurtuluş Müzesi yapmak istiyor. Müzelerin şehirlerin aynası olduğunu ifade eden Altıgöz, müzesiz bir şehrin kendini yansıtamayacağını söyledi.

“MÜZELERLE İNSANLARIMIZA GEÇMİŞİ ANLATABİLMELİYİZ”
Müzelerle insanlara geçmişi anlatmaları gerektiğini vurgulayan Altıgöz, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Şu anda Kurtuluş Panorama Müzesi’ndeyiz. Bu müzenin önemi şu; dünyada kendi kendine kurtaran ilk şehir ve kahramanlık unvanı alan yine ilk şehir. Kahramanmaraş’taki insanlara bir nebzede olsa geçmişi anlatabilmek, yeni kuşağa bunları ifade edebilmek adına bu müze çok güzel bir çalışma. Ama bu güzel çalışmaları, emekleri ne kadar çok tanıtılsa da bizim çocuklarımızı, kardeşlerimizi bu müzeye getirip gezdirmemiz gerekiyor. Hala panorama müzesini gelip görmeyen var. Şehre gelen herkesi istisnasız olarak ellerinden tutup buraya getirebilmeliyiz. Yapılan panorama müzesi o dönemin eşyalarıyla yapılan ve o dönemi gerçek anlamda yaşatmaya çalışan bir müze. Özellikle genç kardeşlerimizi şehre gelenlerimizi mutlaka Kahramanmaraş’taki Panorama Müzesi’ni gezmelerini öneriyorum.”

“MÜZELER BİR ŞEHRİ AYAKTA TUTAN YEGÂNE UNSURDUR”
Bir şehri ayakta tutan yegâne unsurlardan birinin müzeler olduğunun altını çizen Altıgöz, müzelerin bir zincirin halkası olduğuna dikkat çekti. Altıgöz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta son 15 yıldan bu yana birçok ilde geçmişte sosyal yaşamda kullanılmış, savaşta kullanılmış birçok argümanı topladım ve muhafaza ettim. Muhafaza ettiğim birçok antikayı kentimizin dört bir tarafında olan müzelere verdim. Bir şehri ayakta tutan en büyük etken kültürü, tarihi ve müzesidir. Bunlar bir zincirin halkaları gibidir. Şehrimizdeki müzeler aslında baktığınız zaman bir terapi merkezi. Müzeler bize atalarımızın, dedelerimizin savaşta iman gücünün birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.                

“33 YILDIR KENDİ ÇABAMLA ARGÜMAN TOPLUYORUM”
33 yıldan bu yana kendi çabalarıyla tarihi argümanlar topladığını belirten Altıgöz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “33 yıldan bu yana kendi çabamla, emeğimle topladığım antikalarım var. Topladığım bu argümanlarla eğer destek te verilirse Kahramanmaraş’ta yaşayan bir kurtuluş müzesi yapmak istiyorum. Bu müze benim en büyük hayalim. Materyallerin birebir orijinal kullanıldığı, gerçek hikâyelerle savaş dönemine ait argümanların kullanıldığı bir müze oluşturmak istiyorum.”  Haber: Emre Akkış                                                                                                                                                      

Editör: Mahmut Beyaz