Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki’nin engelli çalışanına hakaret etmesi sonucu yaşanılan tatsız olayı gazetemize değerlendiren Engelliler Derneği Genel Merkez Başkanı Arif Demir, belli makamlara gelmiş insanların daha alçak gönüllü olması gerektiğine vurgu yaptı. Demir, “Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçe Belediyesinde çalışan engelli bir personelimizin üzücü bir durumuna şahitlik ettik. Haberler de bu durumu görünce üzüldük. Yüzde 57 ortopedik engelli olan Mehmet Battal kader arkadaşımızın Çağlayancerit belediyesinde çalışırken en son yerel yönetimde ki belediye başkanın değişikliğinden dolayı arkadaşımız önceki çalıştığı alanlardan farklı alanlara tahsis ediliyor ve oralarda çalışması söyleniyor. Tabi oralarda bir takım yaşadığı sıkıntıları, kendisinin fiziksel durumunun buna müsait olmaması bundan dolayı kendine uygun bir yere yönlendirilmesi üzerine hakarete uğruyor. Tabi üzücü bir durum. Büyüklerimizin, belli bir yerlere gelmiş insanlarımızın daha alçak gönüllü olmasını ve böyle bir duruma düşmemelerini isterdik. Ama biz hakikaten engelliler olarak fıtratımız gereği çabuk incinen yapılarımız. Böyle bir durumda da Belediye Başkanımızın yapmış olduğu bu hakaret durumunu Kahramanmaraş Engelliler Derneği Genel Merkezi Başkanı olarak yadırgıyorum. Kendilerini bu noktada da kınıyorum. İleri ki dönemler de de bu konularda daha hassas olmalarını kendilerinden rica ediyorum” şeklinde konuştu.

HER SAĞLIKLI İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR”

Engelli vatandaşların hassas olduklarını ve bundan dolayı daha hassas davranılması gerektiğini söyleyen Demir, “Bugün kendilerinin engelli değil ama yarın engelli olabileceklerini göz önünde bulundurmalarını istiyoruz. Mehmet Battal arkadaşımıza da çok geçmiş olsun diyoruz. Durumu dolasıyla da tercihini emekli olmaktan kullanmış. Mağduren emeklilikten dolayı da alacağı çalışarak aldığı maaşının çok altında bir maaş olacak. Artık bu kadere razı olacağı, hayatını bu noktada devam ettireceği için Allah yardımcısı olsun. Belki bugün çalışarak aldığı maaşta zor geçinebilen kardeşimizdi. Engelli maaşıyla da çok daha zorlanacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ENGELLİ VATANDAŞA HER ZAMAN KAPIMIZ AÇIKTIR”

Engelli vatandaşların bu tarz olaylarda en yakın adli makamlara şikâyet etmesi gerektiğini söyleyen Demir, “Bu olay sadece belediyelerde değil, kamu kurumları ve özel sektörlerde de bu tarz durumlarda karşı karşıya kalabiliyor. Bu yüzden en yakın adliye makamına müracaat etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Adli makamda gerekli çalışmalar kendileri için yapılacaktır. Bu noktada jandarma bölgesinde olanlar jandarmayla, merkezi bölümde olanlarda polis, emniyet aracılığıyla da adli makamlara ulaşabilirler. Tabi Kahramanmaraş Engelliler Derneği Genel Merkezi, Sivil Toplum Kuruluşu olarak her zaman emirlerindeyiz. Bize de ulaşabilirler. Bizde elimizden geldiğince gönüllü olarak yardımcı olmaya gayret gösteririz. Üyemiz olsun olmasın engelli vatandaşa her zaman kapımız açıktır. Bana bir el uzatacak yer yok demesin. Bu memlekette derneğimiz var. STK olarak gönüllü bir şekilde hizmetlerindeyiz. Engelli vatandaşlarımız üye olsun, olmasın çeşitli kurumlarda bizi tanıyanlara sıkıntılarını dile getirdiklerinde arkadaşlarımız yönlendiriyorlar. Derneğimize geliyorlar. Burada elimizden geldiğince bilgilendiriyoruz. Vakit noktasında ayarlayıp bazen de ilgili kurumlara giderek çözüm noktasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu nokta da da talep oldukça fazla” dedi.

ENGELLİ VATANDAŞLAR DEVLETİN SIRTINDA KAMBUR OLMASIN!”

Engelli vatandaşların yaşadıkları sorunlara da değinen Demir, son olarak şunları söyledi: “Çok sık karşılaştığımız problemlerden bir tanesi engelli maaşlarının kesilmesi. Yine bakıcı maaşlarında raporların değişmesi. Bir önceki raporunda ağır engelli ibaresi, bir sonra ki heyete girdiğinde ağır engelli ibaresi kaldırılmış olması ilginç bir durum. 20 yıldır ağır engelli ibaresi olan engellimiz 20 yıl sonra heyete girdiğinde dolasıyla yaşlanmış olduğu halde ağır engelli ibaresi kalktığını görüyoruz. Bunlarda garip durumlar. Heyetin bu konuda ki görüşü nedir? Bu işte net bir yasa yürütme yok mu? Kendi inisiyatiflerini mi kullanıyorlar? Neden 20 yıl önce ki heyet ağır engelli yazarken aynı hastanın o duruma düşmesi çok garip. Bu noktada sıkıntılar geliyor. Yine iş bulmakta zorlanan engellilerimiz ile ilgili her Perşembe İŞKUR’da mülakat karşılığı eleman alımı bulunmakta ama memleketimiz de yüzde 50’nin üzerinde engelli alımı olupta almayan çok. Dolasıyla farklı konularda engelli arıyorum bulamıyorum, çok ağır engelli geliyor gibi bir takım anlamsız bahanelerle engelli alımını öteleyen işletmelerin olduğunu görüyoruz. İŞKUR’a gittiğimizde 3-5 tane engelli eleman alımıyla ilgili bir askı listesi görüyoruz. Belki bir işe girebilir miyim düşüncesiyle her perşembe 100’e yakın engelli sıra da bekliyorlar. Biz bizzat sürekli bu mağduriyetleri yaşadıklarını orada gördük. Oysa daha ferah bir ortam da mülakat ortamı açılabilir. Gönül ister ki SGK İL Müdürlüğümüz ve diğer il kurumları olsun bu işlerin üzerine düşsünler engelli alımlarında biraz daha hassas davranarak bu açığın kapanmasına vesile olurlar. Engelli vatandaşlar devletin sırtında kambur olmaktansa, kendi özgüvenini, çalışarak paralarını kazanarak ailesine katkıda bulunsunlar diye düşünüyorum. Bu nokta da da ciddi bir adım atılmasını önemle talep ediyorum.”

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz