2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen ve geçen süre zarfında tüm dünyaya yayılarak 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip koronavirüs, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayatı olumsuz etkiliyor. Virüs, Türkiye’ye 20 yıl sonra bir ilk yaşattı. Şu ana kadar Türkiye’de bin 198 kişinin hayatına mal olan virüs salgınının yayılımını durdurmak adına Sağlık Bakanlığı ve oluşturulan Bilim Kurulu’nun görüşleriyle Cumhurbaşkanlığı’nca tedbirler alınıyor. Okulların tatil olması ve maçların seyircisiz oynanmasıyla başlayan süreçte, birçok iş yerinin faaliyeti durdurulmuş, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sokağa çıkması yasaklanmıştı. Geçtiğimiz hafta içerisinde ise 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkmasına kısıtlama getirilmişti. Onca tedbirler alınsa da maalesef ki virüs hızla yayılmaya devam etti ve 10 Nisan gecesi İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelge kapsamında 30 Büyükşehir ve Zonguldak’da geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

İKİ GÜN ÖNCE ŞEHİR SESSİZDİ

Türkiye’de en son nüfus sayımı için 2000 yılında sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Aradan geçen 20 yıl sonunda koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Türkiye’de 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının ardından 31 Büyükşehir’deki 63 milyondan fazla vatandaşıyla Türkiye, sessiz bir güne uyandı. Kahramanmaraş’ta o illerden bir tanesiydi. Yasakla birlikte Kahramanmaraş adeta sessizliğe büründü, cadde ve sokaklar boş kaldı. Kentte fırınlar ekmek satışına devam ederken, büyük oranda insanların sadece ekmek ya da ilaç gibi nedenlerle dışarı çıktığı görüldü. Polis ekipleri kentin her bölgesinde devriye atarak kontroller sağlarken kimlik kontrolü yaptı, genelge gereği çalışabilen vatandaşlar ise kentin hayalet şehre döndüğünü ifade etti. İki gün boyunca cadde ve sokaklar, sokak hayvanları kalırken, yasağın biteceği bugün kenti vatandaşlara temiz bir şekilde bırakmak için Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik işleri personelleri de sorumluluk alanlarını temizledi.

YASAK BİTTİ, SESSİZLİK BOZULDU

2 günlük sokağa çıkma yasağının bitmesinin hemen ardından gece geç saatler olsa da vatandaşlar sokaklara çıktı. Virüs salgınını unutan vatandaşlar, günün ilk dakikalarında cadde ve sokaklara çıktı, bazı noktalarda konvoylar yapıldığı bile görüldü. Bazı vatandaşlar da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasının kabul edilmemesinin ardından sevinç gösterisinde bulunmak için sokaklara çıktı. Sabah da kentteki görüntü gün öncesine göre tamamen farklıydı. Adeta vatandaşlar virüs yokmuşçasına sokaklara çıktı, bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu. Kalabalıklar birçok insanın tepkisini çekse de, polis ekipleri yasaklara uymayanlara gerekli işlemleri yaptı.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz