Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların IMEI kaydı ücretinin 2170 TL lira olmasıyla birlikte bazı kişiler yasa dışı yöntemler bularak sıfır telefonları kayıt parası ödemeden kullanılabilir hale getiriyor. Çok uygun fiyatlara yurt dışından getirilen son model telefonlara, bilgisayar ortamında ya da manuel olarak bazı kodlar uygulanarak eski telefonlardaki IMEI numaraları atılabiliyor. Eski ancak IMEI’si klonlanmamış telefonlar bu nedenle son günlerde popüler olmaya başladı. Evlerde çekmecelerde bulunan telefonlar birden değer kazanmaya başlayınca ikinci el eşya satılan sitelerde ilanlar arttı.

KOPYALANMAK İÇİN KULLANILAN TELEFON YEDEK PARÇA OLARAK KULLANILIYOR
IMEI atma yöntemini uygulamak için birkaç şartın gerçekleşmesi gerekiyor. IMEI’si yeni telefona kopyalanacak olan cihazın internete giren bir telefon olması gerekiyor. Eski tuşlu ve internete girmeyen telefonların IMEI kodları yeni nesil akıllı telefonlara kopyalanması halinde telefon kullanılamaz hale geliyor. Piyasada bozulmuş, parça halinde kalan, hatta fiziki olarak bulunmayıp internete girme özelliği olan IMEI numarası bulunan telefonlar 50-100 liraya temin edilebiliyor. Bu telefonların IMEI’si kullanılarak yurt dışından getirilen telefon aktif hale geliyor. Böylece kanun maddesinde yer alan yurt dışından getirilen telefonların sadece yolcunun Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına kayıtlı hatlarda çalışma şartı da yasa dışı olarak ortadan kaldırılmış oluyor. Kopyalanmak için kullanılan telefon ise yedek parça olarak kullanılıyor ya da imha ediliyor.

ÜCRETİ CÜZİ MİKTARDA
IMEI kodunu telefon tamiri yapan teknik servise verdiğinizde kısa sürede yeni alınan telefona eski IMEI kopyalanarak kullanıma hazır hale getirebiliyor. Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.

“YETKİLİ OLMAYAN TEKNİK SERVİSLERDEN KAÇININ”
Konuyla ilgili konuşan Deka Teknik Servis Teknikeri Muharrem Yıldız, “Yurt dışında gelen cihazların kayıt işleminin yapılması için hem pasaport hem de devlete ödenen harç ücretinin ödenmesi lazım harç ücretinin yüksek olması ve yurt dışından giriş yapmış pasaport bulması zor olduğu için insanlar yetkili olmayan teknik servislerde yasa dışı yollarla telefonlarının kimlik bilgisi değiştirme yani imei attırma yoluna başvuruyorlar. Yeni cihaza atıkları imei numarası eğer eski cihazda da çalışıyor ise bu durumda cihazlar klon imei düşmüş oluyor. Yetkili olmayan teknik servislere cihazınızı teslim ederseniz cihazınızın imei klonlanma ihtimali olabilir” dedi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz