23 Ocak’ta başlayacak olan yarıyıl tatiline çok az bir süre kala otogarda yoğunluk yaşanması beklenirken, tam aksine otogar esnafı, beklenmedik bir durgunluk yaşanıyor. Yarıyıl tatili için hazırlık yaparak sefer sayılarını arttırmayı planlayan firma yetkilileri, rağbetin az olmasından dolayı hayal kırıklığı yaşıyor. Yarıyıl tatili öncesi Manşet Gazetesi olarak otogar esnafının nabzını yokladığımızda esnaf, şu anda terminalde herhangi bir yarıyıl yoğunluğunun yaşanmadığını belirtirken, sefer sayılarını da arttırmayı şu an için düşünmediklerini söyledi. Otogarda yaşanan bu durgunluğun uçak fiyatlarından kaynaklandığını ifade eden esnaf, uçak fiyatları ile otobüs fiyatlarının aynı olduğunu ve dolayısıyla vatandaşın uçakla seyahat etmeyi tercih ettiğini kaydetti.

‘PİYASADA YOLCU BULAMIYORUZ’
Ak Turizm bilet gişe sorumlusu Fevzi Türk, bilet fiyatlarının asgari düzeyde olmasına rağmen bir hareketlilik olmadığından yakındı. Türk, “Yarıyıl tatiline çok az bir süre kala otogarda şu an için hiçbir hareketlilik yok. Biz yolcuları asgari düzeyde taşıyoruz. Fiyatlarımız minimum düzeyde ama yine de piyasada yolcu bulamıyoruz. Yolcular yolların kapalı olmasından dolayı da korkuyor.  Mevsim itibariyle hava da kötü olduğu için yollarda kapanıyor. Araçlarımız zaman zaman gecikmeli gelebiliyor. Normalde bizim araçlarımız engellenmiyor. Otobüs yoluna devam eder ancak yolu tıkayan küçük araçlardır. Ama bizim araçlarımız bunlara rağmen gideceği yere 2-3 saat gecikmeli gidiyor. Az öncede dediğim gibi şu an işlerimiz yok denecek kadar az ama ilerleyen günlerde bir hareketlilik olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘GEÇEN YILA ORANLA İŞLERİMİZDE YÜZDE 70 ORANLA BİR AZALMA VAR’
Lüks Kahramanmaraş Turizm bilet gişe sorumlusu Naci Tekinşen, şunları kaydetti: “Şu anda otogarda herhangi bir hareketlilik söz konusu değil. Geçen yıla baktığımız zaman bu yıl işlerimizde yüzde 70 oranında bir azalma var. Bunun sebebi ise velilerin maddi durumları yok. Fiyatları görenler doğal olarak tepki gösteriyorlar. Çünkü mazot fiyatlarına bizde artık yetişemiyoruz. Geçen yıl biz Ankara’ya 35 TL’ye götürüyorduk ama bu yıl Ankara fiyatımız 50 TL oldu. Genel sorunda bundan kaynaklanıyor.”

‘OTOBÜSÜN UÇAKLA REKABET ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL’
Aksu Turizm bilet gişe sorumlusu Hanifi Güçlü ise şöyle konuştu: “ Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi’nde ki 20-25 bin civarındaki öğrencinin yüzde 60-70’i hep kısa mesafe Adana-Mersin-Tarsus’a gidiyor. Bizde firmamız olarak zaten günde 12 tane kısa mesafe sefer düzenliyoruz. Geçtiğimiz günlerde öğrencilerin finalleri bitti. Bu hususta bir yoğunluk oldu. Ama bu yoğunluk tabii 2 güne endeksli durumda. Yani Cuma, cumartesi günü yoğunluk bitti. Şu anda araçlarımız boş. İlköğretim tatilinde ise firmalar bundan yararlanamıyor. Çünkü Ankara’ya, İstanbul’a bir yolcu sirkülasyonu yok. Bir de uçak fiyatlarının düşmesi de doğal olarak bizim işlerimizi etkiledi. Vatandaş İstanbul’a 80-90 TL’ye uçak bileti alıyor. Otobüste 70 TL. Bir vatandaş olarak uçakla yolculuk yapmak ve gideceğin yere daha az bir süre de varıyor. Otobüsün uçakla rekabet etmesi mümkün değil.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz