BBP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu, pandemi dönemi boyunca zor günler geçiren esnaflarla ilgili açıklamalarda bulundu. Esnafın sıkıntısının giderek derinleştiğini gözlemlediklerini söyleyen Yardımcııoğlu, “Yaşadığımız sürece baktığımızda, salgın sürecinde esnafın içine düştüğü sıkıntının, giderek derinleşmekte olduğunu görüyoruz.  Maalesef ki mücbir sebep kapsamına alınmayan restoran benzeri 100 bin işletmede, 2 milyon insan, zor durumda. 110 milyar liralık ekonomik büyüklüğe sahip bu kesimi muhakkak desteklenmelidir ama nasıl desteklemelidir?” şeklinde konuştu.

İNANMADIĞINIZ BİR ŞEYE KİMSEYİ İNANDIRAMAZSINIZ”
Yardımcıoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bu arada; lokantaları paket servise sınırlayıp kapalı tutarken, Uludağ otelleri örneğindeki gibi başıboş serbesti, külfetin eşit dağıtılmadığı algısını doğuran ve adalet duygusunu zedeleyen çifte standart tutumlarıdır ve bu yapılanlar yanlıştır.  Eğer bir tedbir getiriliyorsa, denetimi sağlanmalı, hayata geçirileceğinden emin olunmalıdır. Ya da o tedbir hiç uygulamaya konulmamalıdır. Adına tedbir denmemelidir. Alınacak tedbirin hayata geçirilmesi, şeffaflık, adil, kapsayıcı ve iyi iletişim sayesinde mümkün olabilir. Nimet külfet dengesi en dikkat edilmesi gereken husustur. Vatandaşın da aklının olduğu hep hatırlanmalıdır. Benzer sıkıntıyı; açıklanması beklenen reformlar ve acı ilaç tedbirleri için yaşayabiliriz. Bunun yolu, külfeti eşit dağıtmaktan geçer. Hakikatleri ortaya koyan tespit, toplumun tamamını ihata edici çözüm ve güvenilir uygulayıcı sayesinde çözülemeyecek sorun yoktur. İnanmadığınız bir şeye kimseyi inandıramazsınız.”

4 KRİTİK GÖSTERGEYE DİKKAT
Yüksek enflasyon (yüzde 14,60), yüksek kur; 7,38 TL, yüksek kredi risk primi (CDS); 325, yüksek işsizlik; yüzde 12,7… Enflasyon ve işsizlik rakamlarına şüphe ile yaklaşıldığını da unutmamak gerek. Bana göre çok zor, çok stresli ve tehlikeli bir süreçte ilerliyoruz. Salgının oluşturduğu küresel depresyon ortamında öncelik; devlet ve ekonomi trenini rayda tutmak olmalıdır. Bir defa raydan çıkınca katlanılacak maliyet, rayda tutmaktan çok daha fazla maliyetli olacaktır. Bunu da ancak reformlar sağlayabilir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz