Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarı yerinin belirlenmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hayvan pazarı için taleplerine rağmen en müsait yer olan Canlı Hayvan Borsası’nın tercih edilmediğini ve Hasancıklı mevkiinde bir yerin belirlendiğini anlatan Ceren, üreticinin de tüketicinin de mağdur edildiğini vurguladı. STK’ların hayvan Pazar yerinin belirlenmesi noktasında görüşünün alınmadığına dikkat çeken Ceren, farklı farklı pazarlarda farklı fiyatların ortaya çıktığını belirtti.

KAHRAMANMARAŞ’IMIZDA ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTI VAR”

Kahramanmaraş’ta çok büyük bir sıkıntının olduğunu ifade eden Ceren, “Kahramanmaraş’ımızda çok büyük bir sıkıntı var. 4-5 tane Sivil Toplum Örgütü olmasına rağmen bir işe yaramıyor. Hiçbir görüşü alınmıyor. En büyük sorunumuz kurban satım noktaları belirlenirken üreticilere danışılmıyor. Kendi kafalarına ve görüşüne göre karar alıyorlar. Üretici de tüketici de mağdur. Fatih başkanımız sağ olsun, Kahramanmaraş’a büyük bir hayvan borsası yaptı. 52 dönüm arazilerin üzeri ama yanlış politikalardan dolayı şu an boş. Büyükşehir olduk ama henüz o kadar büyümedik. Şu an ilimizin 5 yerinde pazar var. Pazarlarda fiyat çeşit çeşit. Hepsinde farklı yani. Birinde de hiç satılmıyor. Bizim Allah’a şükür ki bir hayvan borsamız var. Hayvan borsasının etrafında parklar, bahçeler tahsil edilmiş. 150 dönüm boş arazi var. Şu anda Onikişubat belediyesinin almış olduğu kararla hayvan pazarını Hasancıklı Köprüsünün yanına götürmüşler. İçecek su yok, ihtiyaç giderecek bir şey yok. Yani üretici bu kadar değersiz mi?” şeklinde konuştu.

BU DÜZEN BOZULSUN İSTİYORUZ”

Mevcut düzene karşı sitem eden Ceren, “Bununla ilgili yazı yazdım, birebir Onikişubat Belediyesiyle de Müftülükle de görüştüm. Bu karar Müftülükte çıkıyormuş. Müftülükle hayvan satmanın ne işi, ne alakası olabilir? Bu STK’lar ne işe yarıyor? Bunların sorumlusu masa başında, klima altında oturan beyefendiler. Canlı Hayvan Borsasını gözlemledim, inan 5 tane Kahramanmaraş’a yeter. Alıcı da satıcı da mağdur. Bunlar yetmiyormuş gibi bunun kontrolü yok. Bu bir yerde toplansaydı ve kontrol edilseydi sahte para gibi haksızlıklar olmazdı. Kahramanmaraş’taki bu düzen bozulsun istiyoruz” diye konuştu.

DİKKATE ALINMADIK”

Hayvan Pazar yerinin belirlenmesi konusunda defalarca dilekçe yazdıklarını ancak dikkate alınmadıklarını dile getiren Ceren, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Şimdi üreticiler isyan ediyor. Şu an mal yok, bitmek üzere ve bunun nedeni sizlersiniz. Şu acı gerçekleri konuşalım. Hasancıklı nerede, Kahramanmaraş nerede? Buradan 10 kilometre öteye gidecek olsan yol yok, su yok. 4-5 yerde pazar olmaz. Biz büyükşehir olduk diye nüfusumuz 10 kat artmadı. Burası İstanbul değil. STK olarak 5 kuruma bununla ilgili ayrı ayrı yazı yazdık ve dikkate alınmadı. Adam yerine koyan yok. Biz artık çok yabancı kapılarda et yiyeceğiz. Biz birbirimize sahip çıkalım. Bizim üreticimiz 1 yıl boyunca keçi, kuzu beslemiş. Senin bunu mağdur etmeye hakkın yok. Benim üreticim kaybederse Türkiye kaybeder. Hayvancılık hafife alınacak bir şey değil. Türkiye’de en önemli sektör et. Bizim çocuklarımız yiyip protein alıyorsa, vatandaşlarımızın çocuğu da yesin ama benim 5 üreticim bu kararlar nedeniyle iflas ederse bu oturduğum koltuk bana haram olsun. Ben görevimi yaptım, gerçekler bunlar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz