Asırlardan bu yana Anadolu’da yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, gerek tarihi gerekse de kültürü ile adeta tarihe ışık tutuyor. Hititler ’den Persler’e, Anadolu Selçuklu İmparatorluğu’ndan Dulkadiroğlu Beyliği’ne kadar uzanan birçok önemli topluluğa ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, birbirinden farklı medeniyetlerin yaptırmış olduğu tarih kokan konaklarıyla dikkat çekiyor.

Geçmişe yüz tutan bu tarihi konakların yer aldığı adreslerden biri de şüphesiz Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Gazipaşa Mahallesi. Kentin en eski mahallelerinden olan ve içerisinde Çelebiler Konağı, Gözlüklü Ali Efendi Konağı, Reşitpaşa Konağı, Bayazıtlar Konağı gibi birçok tescilli konağı barındıran Gazipaşa Mahallesi’nin tarihi ancak bir o kadarda bakımsız konaklarıyla başı dertte. Terk edilmiş görüntüsünden ötürü yankesicilerin ve uyuşturucu satıcılarının uğrak mekânı haline gelen tarihi konaklar, restore edilip, yeniden topluma kazandırılarak gelecek kuşaklara miras bırakılmayı bekliyor.

“KONAKLAR MUTLAKA RESTORE EDİLMELİ VE TOPLUMA KAZANDIRILMALIDIR”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Gazipaşa Mahallesi eski Muhtarı Erol Tanış, şöyle konuştu: “Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Gazipaşa Mahallesi Kahramanmaraş’ın en eski mahallelerinden bir tanesidir. Burada bulunan tarihi yapılar, konaklar bakımsızlıktan ötürü kaderine terk edilmiş durumdadır. Bu konaklar derhal topluma kazandırılmalıdır. İsmini sayacağım bu konaklar butik otel olarak değerlendirilebilir. Çelebiler Konağı, Gözlüklü Ali Efendi Konağı, Reşitpaşa Konağı, Şevket Bayazıt’a ait Bayazıtlar Konağı ve daha niceleri… Bu konaklar mutlaka restore edilmeli ve topluma kazandırılmalıdır. Bu durum hem iç hem de dış turizme katkı sağlar. Kahramanmaraş ekonomisine canlılık getirir. Kahramanmaraş bizim temel mekik taşımızdır. Konaklarımızı iç ve dış turizme kazandırmak adına yetkililerimize sesleniyoruz. Şahsım olarak 10 yıl boyunca Gazipaşa Mahalle Muhtarlığı yaptım. Şu anda bu tarihi konaklara gönül vermiş bir kardeşiniz olarak bu konakların kaderine terk edilmesine göz yumamıyorum. Bu konaklar aynı zamanda uyuşturucu satıcılarının, tinercilerin, yan kesicilerin mekânı olmuş vaziyette. Biz bundan ötürü de rahatsızız.”

“BAZI KONAKLARIMIZ SON GÜNLERİNİ YAŞIYOR”
Bazı konakların son günlerini yaşadığını ve yıkılma tehlikesi geçirdiğini anlatan Tanış, “Yazıktır, yok olmadan bu konakları şehrimize kazandıralım. Büyüklerimiz bir an evvel bu konaklarımıza el atmalılar. Eğer çöktüğü zaman çevresindeki evleri de tehlike ye atabilir. Buradan, ilgililere, siyasilere çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen bu konaklarımızı hep beraber kurtaralım. Gelecek kuşaklarımıza bir miras olarak aktaralım” dedi.

“BÖLGEDEKİ KONAKLARIMIZ KURTARILIRSA, TURİZM GEZİ YOLUNA DAHİ OLABİLİR”
“Eğer bölgedeki konaklarımız kurtarılırsa, turizm gezi yoluna dahi olabilir” diyen Tanış, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Mahallemizde 40 odalı Bayazıtlılar Konağının hemen yanı başında Gavur Hamamı ismiyle bilinen eski tarihi bir hamam var. Bir muhtar olarak içini gezdim az bir masrafla gelecek kuşaklara taşınabilir diye düşünüyorum. Yıllarca burası hamam olarak hizmet verdiğini biliyoruz. Ben topluma kazandırma adına canımı atıyorum ama büyüklerimin de mutlaka o konakları hamamları gezmelerini tavsiye ediyorum. Bu konaklar yedi güzel adam müzemizin yol güzergâhında. Eğer bölgedeki konaklarımız kurtarılırsa, turizm gezi yoluna dahi olabilir.”

“4848 SAYILI RÖLÖVE VE ANITLAR MÜDÜRLÜĞÜNÜN KURULMASINI İSTİYORUZ”
Kahramanmaraş’a 4848 Sayılı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün kurulmasını istediklerini dile getiren Tanış, “Şu anda bu kurum Gaziantep’te. Buradan plan proje Gaziantep’e gidip geliyor, zaman geçiyor. Gazianteplilerin kurum yanı başlarında, siyasi iradenin de baskısıyla hemen gerekli işlemleri yapıp işlerini bitiriyorlar. Bunu biz de yapmalıyız. Ben Gaziantep’i kıskanmıyorum. Elbette ki orası da bizim güzide bir şehrimiz. Ben de Kahramanmaraş’ın bir evladı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bir muhtarı olarak, şehrime hizmetin fazla gelmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH KONAKLARIMIZ YOK OLMAKTAN KURTARILIR”
Tanış, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Gazipaşa Mahallesi konaklarımız gibi Kahramanmaraş’ın birçok yerinde tarihi konaklarımız vardır. Bazı konaklarımız kurtarıldı, restore edilerek yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Emeği geçen kurumlara çok teşekkür ediyoruz. İnşallah diğer kurtarılmayı bekleyen konaklarımız da bu hizmetlerden nasibini alır, yok olmaktan kurtarılır.”

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz