Türkiye’de 4 ilde bulanan İtfaiye eğitim merkezine sahip Kahramanmaraş, Türk ve Dünya itfaiye teşkilatlarına eğitim vermeye devam ediyor. Açılalı 1 yıl olmamasına rağmen toplamda 100 itfaiyeciyi eğitim Kahramanmaraş, bu konuda ki başarısını devam ettiriyor. Ankara, İstanbul hariç Türkiye’nin en iyi itfaiye teşkilatına sahip Kahramanmaraş, kurs eğitim merkeze ile hem eğitim veriyor, hem de Kahramanmaraş’ı tanıyor.

2014 yılında Büyükşehir yasası ile birçok yeniliği gören Kahramanmaraş, itfaiyesini de güçlendirdi. Akdeniz’in en iyisi Türkiye’nin de sayılı itfaiyesi arasında olan Kahramanmaraş itfaiyesi 30 istasyon 500 çalışan, 100 araç, 50 uzman personel ile 7 gün 24 saat görevinin başında.

MAKEDONLAR HAYRAN KALDI

Eğitim gören itfaiyecilerin arasında bulanan Makedonya Cumhuriyetine ait Gostivar şehrinden gelen 5 itfaiyeci ise gördüğü eğitime adeta hayran kaldı. İleri itfaiyecilik, yangına müdahale eğitimi ve kurtarma eğitimi aldı.

Konu hakkında Manşet TV ve Manşet Gazetesine açıklamalarda bulanan Gostivar şehri itfaiyecilerinden Gizim Hacı Eyüp: “Allah Razı olsun. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör’ün gayretleri ile Türkiye’ye Gostivar şehrinden gelen üçüncü grup. İki grubu Kocaeli’ne bir grubu ise Kahramanmaraş ve Genel Sekreterimizin doğum yerine getirdik” dedi.

Hacı Eyüp şunları kaydetti: “Gostivar’da itfaiyeci grupları yeni bir gruptur. Yeni çalışanlardır. İnanın ilk defa tamamı ateşle, iple, kurtarmayla, yangınla bir itfayecinin gereken tüm tekniği ile ilk defa tanışıyorlar. Şu çok önemli ki, çok profesyonel, çok özel, çok isabetli eğitim gördüler. Aldıkları bilgi ve becerileri ile Makedonya’da bizim yangında, afette çok başarılı olacaklarını umuyorum”

BİZİM İÇİN TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çeken Gizim Hacı Eyüp şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, teşekkür ederiz. Şehrimizi 3 defa ziyaret ettiler. Balkanları, Türkiye’yi yeniden tanıtmaya gayret eden en büyük bir zattır. Sizin Cumhurbaşkanınız olduğu gibi bizim Balkanların da Cumhurbaşkanıdır. Gerçekten kendilerine çok teşekkür ederim. Ayrıca buradan Kahramanmaraş’ın insanın Edeleri bizlere tanıtan ve sevdiren Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör’e, bizim belediye başkanımız Arben Galabani adına teşekkür ederim. Mükemmel bir eğitim almış olan arkadaşlarımız adına teşekkür eder ve minnettarlığımızı bildirmek istiyorum. Bu kardeş ve dost atmosferinin bizlere yaşattığımız için diğer yandan bu güzel havayı en evela bizim itfaiyecileri bu güzel mükemmel eğitimi verdiğiniz için Teşekkür ederiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Mükemmel insan Fatih Mehmet Erkoç’a da teşekkür ederiz

ÇOK MUTLUYUZ

Gostivar şehri itfaiyecilerinden olan Ülber Yusufi ise şunları dile getirdi: “Çok mutluyuz çok güzel atamalar yaşıyoruz. Çok güzel öğrendik. Bizim için çok güzel atamalar yapıyoruz. Çok mutluyuz. Hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bizim için çok büyük bir deneyim. Bizim için eskiden böyle bir tecrübemiz yoktu. Şimdi her şeyi biliyoruz. Yangında ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Yeni çok şey öğrendik. Çok faydalı bir şey olacak bizim için”

HERKESİN KATILMASI LAZIM

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinden Abddurrahim Barış Giriş ise şöyle konuştu: “Buradaki itfaiye eğitim programına katıldık. Gerçekten çok başarılı bir eğitim. Hocalarımız çok üst düzey insanlar. Bize abi kardeş yakınlığını ile yaklaşıyorlar. Bir hoca veya başka bir üslupla değil. Sıcak bir eğitim oldu. Bizim itfaiyeciler olarak kendimizi geliştirmemiz lazımdı. Tüm itfaiyelerin buna katılması lazım. Çünkü Anadolu itfaiyelerinin çoğu yetersiz kalıyor. Kahramanmaraş, Konya ve Kocaeli gibi büyük itfayelerin yardımı ile daha iyi bir seviyeye geleceğimize inanıyorum.

BURASI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ

İtfaiye teşkilatının önemli olduğuna vurgu yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: “Yoğun gayretinizden ötürü sizleri tebrik ediyoruz. İtfaiye teşkilatımız ile gurur duyuyoruz. İtfaiye Daire Başkanımızdan çalışanımıza kadar hepsi ile gurur duruyoruz. Cevval, işini zamanında yapan, Allah korusun 1-2 dakikanın bile felekte sebep olabileceğini bilen insanlarsınız. Düşünün insan, hayatı veya bir çocuk veya kendi aileniz olabilir. Bu konunda da çok hassas teşkilatımız. Hep göğsümüzü kabartmakta. Başarılarınızın devamını diliyoruz. 2017 yılından bu yana Türkiye’nin önemli eğitim merkezlerinden Kahramanmaraş birisi oldu. Bizde her türlü lojistik desteği ve maddi desteği sağlıyoruz. İtfaiyemiz bizim çok bütçesini görüşmediğimiz, daire başkanlığımızın getirdiği bütçeyi onayladığımız bir kurumumuz. Çünkü en zor anda, en acil anda, ihtiyaç duyulan bir kurum. Her zaman yanındayız. Sizleri tebrik ediyoruz. Bu eğitim işi de, çok faydalı bir olay. Bu başarıyı tüm Türkiye’ye hatta tüm dünyaya yansıtmak gerek. Gostivar şehrinden gelen konuklarımız ve onların itfaiyecileri var. Türkiye’mizin diğer illerinden gelen kardeşlerimiz var. Çok mutluyuz. Buradaki tecrübeyi paylaşmak mutluluk verici bir olay. Hem belediye başkanı olarak, itfaiye daire başkanımızı ve çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Önümüzdeki günlerde 2 ayda bir yeni gruplar Kahramanmaraş’a gelecek. Böylelikle Kahramanmaraş’ımızın tanıtımı açısından çok önemli. Bizim için gerçekten duygulu bir başarı. Şu anada kadar 1 yıl dolmamasına rağmen 100 kişinin eğitimi tamamlandı” dedi

HERŞEYE HER AN HAZIRLAR

KAHRAMANMARAŞ İTFAYESİNİN 1 YILLIK KARNESİ

Yangına ulaşım süresi, il ve ilçe merkezlerine 3,5 dakikadır. 2017 yılında, 1.200'den fazla kurum, kuruluş ve iş yeri, yangın önlemleri yönünden denetlenmiş, okul-yurt-hastane-fabrika ve AVM'ler başta olmak üzere, 108 bin 449 vatandaşımıza bire bir yangın güvenliği eğitimi verilmiş, söndürme ve tahliye tatbikatları yapılmıştır. Önleyici faaliyetler kapsamında, kırsal mahallelerdeki 20.000 çiftçimize anız ve orman yangınlarını önleyici broşür ve mektuplar gönderilmiş, tüm çiftçilerimiz ziyaret edilmiş, yangın ve deprem konusunda farkındalık çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda 2017'de ilimizde meydana gelen bağ-bahçe-anız ve orman yangınları, 2016 yılına göre yüzde 24 azalmıştır.

2017 yılında ilimizde, 4 bin 440'ı yangın olmak üzere 6.877 itfai olaya müdahale edilmiştir.

Ülkemizde örneği, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Konya’da bulanan ve 2016 Mayıs ayında, ilimizde de hizmete açtığımız büyükşehir itfaiye eğitim tesissilerimizde Türkiye Belediyeler Birliği ile iş birliği içinde, bugüne kadar 5 dönemde, 14 ilden ve Makedonya’dan gelen 100 itfaiyeciye personel itfaiyeci eğitimi verilmiş olup, iki ayda yeni gruplara eğitim verilmeye devam edilecektir. Bugün, Makedonya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Giresun (Eynesil), Amasya (Suluova), Kastamonu (Abana) ve Nevşehir (Ürgüp) Sinop (Erfelek) itfaiyelerinden gelen ve eğitimlerini tamamlayan 20 itfaiyeciye sertifika verildi.

GOSTİVAR VE TÜRKİYE

XIX. yüzyılın sonunda Türk yetkililer Kalkandelen’i (Tetovo) daha kolay yönetebilmek için miderluk sistemini kurdular. Böylece Gostivar idari merkez statüsüne getirildi ve 1914 yılında bir fermanla Yukarı Polog’un (Gorni Polog) yönetim merkezi oldu. Balkan Savaşları’ndan önce Gostivar’ın nüfusu 3.735 ve 1. Dünya Savaşı öncesinde ise 4.500 idi. Nüfus ve ekonominin büyümesi 2. Dünya Savaşı sonrasında meydana geldi. Gostivar’ın nüfusu 1948’de 8.000 iken 2002’de 35.000’e ulaştı. Bugünlerde Gostivar gelişmiş ikinci ve üçüncü derece aktiviteleriyle modern bir kentsel yerleşim yeridir ve etkinliği yüksek Polog bölgesinin yönetim, ekonomi, kültür, eğitim ve sağlık merkezidir. Kalkandelen (Tetovo) Gostivar’dan daha büyük ve merkezi bir yerleşim birimi olmakla birlikte, dağlık bölgenin tamamı yani Mavrovo bölgesi yaklaşık 90 köyüyle Gostivar’a doğru çekilmektedir. Saat Kulesi ve Camiisiyle tam bir Osmanlı şehri olan Gostivar, çok kültürlü hayatın sembol şehirlerinden biri. Şehir her ne kadar tarihi eserleriyle ön plana çıkmasa, Osmanlı hayat tarzının devamı burada görülmektedir.Makedonya’nın gözde mekanlarından, en büyük doğal parklardan biri olan Mavrova milli parkı, Gostivar bölgesinde bulunmaktadır. Ülkenin en uzun akarsuyu Vardar Nehri, Gostivar’a 5km uzaklıkta, 683 metre yükseklikteki Vrutok köyü, şehrin en güzel bölgelerinden biridir.Vardar Nehri’nin yeryüzüyle buluştuğu kaynağın etrafında hizmet veren restoranlar, özellikle yaz akşamlarında, doğayla iç içe, taze balık yeme keyfi yaşatıyor.

Şar dağının eteklerinde, Polog vadisinin verimli topraklarında kurulu olan Gostivar, Makedonya’nın hem siyasi hem de ekonomik açıdan önemli şehirlerinden biri. Arnavutluk ve Kosova ile sınır şehri olan Gostivar, çok kültürlü hayatın sembol şehirlerinden biri. Nüfusunun yüzde 70’i Müslümanlardan oluşan Gostivar, önemli sayıda Türk’e de ev sahipliği yapıyor. Şehir her ne kadar tarihî eserleriyle ön plana çıkmıyor da olsa, Osmanlı hayat tarzının, gelenek ve göreneklerinin bugün de yaşatıldığı bir kültürel merkez konumunda. Gostivar’da ağırlıklı olarak Arnavutlar yaşıyor. Nüfusu 81 bini bulan şehirde Türkler yüzde 10’luk nüfusuyla Arnavutlar ve Makedonların ardından üçüncü büyük etnik grup. Şehrin ismine ilişkin farklı rivayetler var. Gostivar “misafiri bol, misafirperver” anlamında kullanılıyor. Şehrin çevre köylerinde yaşayanlar, geçimini tarım ve hayvancılıktan kazanırken; tüketimi sağlayan asıl gelir, yurt dışında çalışan gurbetçilerden geliyor. Gostivar Türkleri ağırlıklı olarak terzilik, berberlik gibi baba mesleğini sürdüren esnaflardan oluşuyor. Ancak günümüzde ticaretle uğraşan Türklerin sayısında da bir artış sözkonusu… Gostivar ve çevre belediyelerde tatlıcılığın ayrı bir yeri var. Zira eski Yugoslavya ülkelerinin tümünde ve birçok Avrupa ülkesinde çok sayıda bölge insanı, tatlıcılıkla uğraşıyor.

Özel ve devlet okullarının yanısıra, fakültelerin de bulunduğu Gostivar’ın caddeleri günün her saatinde kalabalık. Şehir, iş ve eğitim dünyasının gözde merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor.

VARDAR NEHRİNİN DOĞDUĞU YER

Deniz seviyesinden 510 metre yükseklikteki Gostivar, iklimi ve tabiatıyla Makedonya’nın önemli turizm merkezlerinden biri. Ülkenin en büyük doğal parklarından biri olan Mavrova milli parkı, Gostivar bölgesinde yer alıyor. Bünyesinde kayak pistlerini de barındıran Mavrova, özellikle kış turizmi açısından yalnızca Gostivar’ın değil Makedonya’nın da gözde mekânlarından.

Şehrin içinden geçen Vardar Nehri, ülkenin birçok şehrinde olduğu gibi Gostivarda da, hayata hareketlilik katıyor. Polog ovasını inci gibi suyuyla besleyen; üsküp, Köprülü ve Gevgeli şehirlerinden geçerek tüm Makedonya’ya hayat veren Vardar Nehrinin memleketi de Gostivar.

Yunanistan üzerinden Ege denizine dökülen ve dörtte üçü Makedonya topraklarında bulunan Vardar Nehri, ülkenin en uzun akarsuyu… Gostivar’a 5 km uzaklıkta, 683 metre yükseklikteki Vrutok köyü, şehrin en güzel sayfiye yerlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Vardar’ın yeryüzüyle buluştuğu kaynağın etrafında hizmet veren işletmeler, özellikle yaz akşamlarında şehrin hengâmesinden uzaklaşmak isteyenlerin ilk durağı…

GOSTİVAR SAAT KULESİ VE CAMİSİ

Gostivar denince ilk akla gelen yapı, saat kulesi… Şehrin sembolü haline gelen kule, 1566 yılında inşa edilmiş. Gostivar’da ayakta kalmayı başarmış en eski yapı olan saat kulesi, birçok kez restore edilmesine rağmen, mimarî özelliklerini büyük ölçüde koruyor.

Kulenin inşa edildiği alan, bugün de şehrin merkezi konumunda… Tarihî saat kulesi, yanıbaşında yükselen camiye de ismini vermiş. Ancak Saat Camii, adını aldığı kule kadar şanslı değil. En son 15 yıl öncesinde geçirdiği restorasyonun ardından bugünkü haline kavuşan cami, eski görünümünden hiçbir iz taşımıyor. Üzerinde yükseldiği tarihî temeller ise, 17. asra kadar uzanıyor. Avlusunda ulemanın, Osmanlı askerlerinin yattığı cami, bugün Gostivar’da bulunan yedi cami arasında cemaati en kalabalık olanı…

1688 tarihli vakıfnâmesinde, Saat Camisi’nin yanında bir medresenin de bulunduğu yazıyor. Çevre köylerden gelen çocukların eğitim gördüğü medrese, aynı zamanda Gostivar’ın ilk okulu olma özelliğini de taşıyor. Fakirler için bir aşevi hizmeti de gören medresenin içinde vaktiyle bir kütüphanenin de bulundugu aktarılıyor.

İki şerefeli tek minaresi ile Saat Camii, yanı başındaki saat kulesiyle birlikte Gostivar semalarını süslemeye devam ediyor.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz