Başta sıcak ve soğuk hava olmak üzere, ses ve su gibi hayatı olumsuz etkileyebilecek her şeyin konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek için çeşitli uygulamalar yapılıyor. Isı yalıtımı olarak geçen bu uygulamalar, sürekli artan enerji faturalarını da düşürdüğü için son yıllarda yoğun görüyor. Doğru yalıtım uygulamaları, konut içinde ısınma ve soğutma taleplerinde yüzde 40’tan yüzde 60’a kadar tasarruf sağlayarak enerji kaybını önlüyor. Bu noktada çalışmalar yapan İzotermal Isı Yalıtım dikkat çeken bir başarıya imza attı. İzotermal Isı Yalıtım, enerji tasarrufunun yanında ısı yalıtımı, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek, çevre kirliliğini azaltmak ve sağlıklı bir çevre oluşturmak için önem arz eden yalıtım uygulamasına yeni bir soluk getirdi. İzotermal Isı Yalıtım’ın geliştirdiği kaplama malzemesi ne sıcak, ne soğuk, ne de su geçirirken, yöneticileri ‘kurşun bile geçirmez’ diyerek iddialı olduklarını belirtiyor. Uygulamayı Türkiye’de TSE belgesiyle sadece kendilerinin yaptığını dile getiren İzotermal Isı Yalıtım mümessili Nazif Doğan, SRC Yalıtım İzolasyon sahibi Hasan Sarıçiçek ile İzotermal Isı Yalıtım çalışmalarını Kahramanmaraş’a taşıdıklarını söyledi.

TÜRKİYE’DE İLK VE TEKİZ”

İzotermal Isı Yalıtım’ın Kahramanmaraş’taki faaliyetlerini yürüten Hasan Sarıçiçek’i ziyaret eden İzotermal Isı Yalıtım mümessili Nazif Doğan, uzun süren çalışmalar neticesinde TSE belgesi alarak faaliyetlerine başladıklarını söyledi. Doğan, “İzotermal Isı Yalıtım isimli firmamızı 2009 yılında aile şirketi olarak kurduk, Yönetim Kurulu Başkanı zaten benim amcam. Kendisi bürokrasiden emeklidir, yurt dışında büyükelçilikler yapmıştır. Ürünümüzle ilgili kendisi bir çalışma başlattı, yaklaşık 7 yıl devletten TSE belgesi alamadık ürünümüze. Önümüze strafor yapan firmaların lobileri çıktı. Avrupa’da EPS dediğimiz strafor malzemesi yasaklandığında bunu kimlere göndeririz demişler ve Türkiye’ye göndermişler. Türkiye’den de büyük firmalar almış, 25 yıl hammadde garantisi vereceksiniz demişler. Normalde 2017 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla strafor, iki katlı binaların haricinde yasaklandı. 2017 yılında biz TSE belgemizi aldı, alana kadar ki süreç bizi çok yordu diyebiliriz. Sırf strafor firmaları baskı kurduğu için, böyle bir malzeme çıktığında biz gerileyeceğiz diyerek bizi engellediler. 7 sene uğraştıktan sonra Türkiye’de ilk İzotermal Isı Yalıtım Sıvası olarak, altını çiziyorum yalıtım boyası değiliz, ısı yalıtım sıvası olarak TSE belgemizi aldık. TSE belgesi aldıktan sonra Türkiye genelinde uygulamacı bayilikler vermeye başladık. Şuan da yurt dışında örnek vereyim Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt, Yemen ve Ukrayna gibi ülkelere de distribütörlük yapıyoruz ve ürünlerimizi gönderiyoruz. Ürünümüzü temsilcilikler vererek tanıtacağız. 2020 yılının Mayıs ayından sonra ulusal kanallara reklamlar vermeyi hedefliyoruz” dedi.

A-1 YANMAZLIK BELGESİ VAR”

Kaplama malzemesinin ham maddesini Almanya’dan getirdiklerini, geri kalan bütün malzemelerin Türkiye’de yapıldığını anlatan Doğan, “Ürünümüzün ham maddesi silikat cam kürecik. Biz bu ham maddeyi Almanya’dan getiriyoruz. Almanlar bu ürünü 2’inci Dünya Savaşı’nda silahları rutubet, nem ve küf kapmasın diye kullanmışlar. Onu geliştirmişler nano teknolojiyle, silikat cam küreciği haline getirmişler. 2 bin 400 santigrat derece fırınlıyorlar, hava veriyorlar. Ürünümüzün A-1 yanmazlık belgesi vardır. 900 santigrat dereceye kadar yangını hiçbir şekilde yürütmez, strafor gibi değildir. Ürün kesinlikle su geçirmez, suyla temas ettirmez. Havayı geçirir ama suyu geçirmez hiçbir şekilde. Gündüz örneğin hava 40 derece, bununla 41 derece olma imkanı yok. Soğukta da aynı şekilde. Ürünümüzün çok değişik özellikleri vardır. Ham maddesi harici bütün malzemeleri Türk yapımıdır” ifadelerini kullandı.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ VERİYORUZ”

Ürünün diğer uygulamalara göre daha hafif olduğunu dile getiren Doğan, uygulama yaptıkları binalara enerji kimlik belgesi verdiklerini ifade ederek, “Dış cephelerde, teraslarda, zeminlerde, çatılarda uygulanıyor ve su olayını, rutubeti, küfü tamamen bitiriyor. Normalde hepimiz binalara EPS yaptırıyoruz kalın olsun diye ama 1 metrekareye yaklaşık 11 tane matkapla delik deliniyor. 11 delik deldikten sonra neresine rast gelirse, yapıyorlar. Fileyle birlikte bir metrede binaya 13 kilogram yük biniyor. Bir binaya 13 ton yük bindiriyorsunuz ama şu malzemeyle 900 kiloda işi bitiriyorsunuz. Eskiden tüplü televizyonlar vardı, şimdi incecik televizyonlara geçtik. Diğer uygulamalara göre yüzde 28 daha fazla ısı yatılımı yapıyorum, ses yalıtımı yapıyorum, yangına dayanıklı bir ürünüm var. Artı enerji kimlik belgesi veriyoruz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA BÜYÜK YER EDİNECEK”

İzotermal Isı Yalıtım’ın faaliyetlerini Kahramanmaraş’ta yürüten SRC Yalıtım İzolasyon Hasan Sarıçiçek ise, ürünün kentte yoğun ilgi göreceğine inandığını belirterek, “Biz bu ürünü arkadaşlarımızın sayesinde tanıdık. Kahramanmaraş’ta da bu ürünün büyük yer edineceğini düşünüyorum. Sizlerin de gördüğü gibi yanmayan bir malzeme, sıcak ve soğuğu geçirmeyen, suyu asla geçirmeyen bir malzeme. Bu ürün Kahramanmaraş için hayırlı ve uğurlu olsun öncelikle. SRC Yalıtım İzolasyon olarak kent halkımıza hizmet vereceğiz. Daha önce sprey köpük işi yapıyordum, tabi ki mesleğimizi geliştirmemiz gerekiyordu. Araştırma içerisindeydim, Malatyalı arkadaşım Abdurrahman Doğan sayesinde bu işe girdim, beni kolaylıkla ikna ettiler çünkü malzeme çok kaliteli. Kahramanmaraş’ımız için A sınıfı bayilik aldım, alt bayilik de verebiliyoruz. Hedefimiz kısa sürede kent halkımızı bu malzemeyle tanıştırmak ve Kahramanmaraş’ın tamamında yaymak” şeklinde konuştu.

7 YIL FABRİKA GARANTİSİ VERİYORUZ”

Yapılan her uygulamaya 7 yıl fabrika garantisi verdiklerini dile getiren Sarıçiçek, “Ürünlerimiz mevcut klasik uygulamalarla kıyaslanacak bir ürün olmadığı gibi, EPS-XPS gibi türevlerinin ülkemize, çevremize vereceği zararları da ortadan kaldırmaya hedefliyoruz. Çünkü klasik mantolama yani doğal ortamda 5 yıl ömrü olan bu tür malzemelere yapılan harcamaların, bina cephelerine 1 metrekare yüzeye 15-17 kilogram asılan yüklerin, üzerinde biriktirdiği ısı nedeniyle çevreye sera etkisi yapan, çatlaması, patlaması kolay, dayanıksız ürünlerin üstelik yangını söndürülemeyen, çevreye zehir saçan, imha edilmesi mümkün olmayan bu tür uygulamaların vereceği zararlardan müşterilerimizi ve ülkemizi korumak hedeflerimizin en başında bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

İZOTERMAL BİNALARA NEFES ALDIRIR”

İzortermal ısı yalıtım kaplama malzemesinin detaylarını anlatan Sarıçiçek, “İzortermal, UV dayanımlı, ısı, su ve ses yalıtımı yapar. Radyan Isı reflekte özelliğine sahiptir. Hafif bir malzeme olduğu için duvarlarınıza 1 metrekarede yaklaşık 600-700 gram yük bindirir. İlk 5 ile 10 yıl içerisinde yalıtım değeri yüzde 10-15, değerinde artar asla eksilmez. Ancak diğer sistemlerde ise; tam aksine ilk 4-5 yıl sonra yüzde 40-45 oranında yalıtım kabiliyetini kaybeder hatta yapılan masrafı amorti etmeden özelliğini kaybeder. Diğer yalıtım malzemeleri ısı veya soğuğu üzerinde biriktirir ve doyum noktasına ulaştıktan sonra aktarır, bu da hem içerilerin ısınmasına hem de dış duvarlardaki normal hava sıcaklığının yüzde 40-50 daha fazla artırarak çevrede sera etkisi yapar. Ancak izotermal, reflekte özelliği nedeniyle bu olumsuzluğu önler. Klasik uygulamalar binalara nefes aldırmaz, izotermal nefes aldırır. Dış cephelerde soft ve açık renkler tercih edilmelidir. Çünkü koyu renkler solma işlemi hızlı gerçekleştiği gibi yansıtma özelliğini de azaltır. İzotermal tamamen doğal bir malzeme olup, çevreye veya insan sağlığına zarar verecek bir içerik bulunmaz. Doğal olduğu için tabiat şartlarına dayanımı çok yüksek olup. Bina ile birlikte yaşayacak bir üründür. İzotermal ısı yalıtım kaplaması 650°C ısıda deforme olmaya başlar, 900°C’ye kadar ısıya dayanır, alev yürütmez yangına sebebiyet vermez. A-1 Yanmazlık sınıfıdır, nem ve rutubete son verir” dedi.

İZOTERMAL NEDEN TERCİH EDİLMELİ;

1) ISI YALITIMI;

İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, yaklaşık 2mm kalınlıkta bir kaplama ile 4cm’lik 32 densite (yoğunluk) strafora eşdeğer ısı yalıtımı sağlar. Yapınızın kuzey cephesindeki soğuk odalar ile güney cephedeki sıcak odalar arasındaki farkı asgari düzeye indirir. Malzemenin özü cam esaslı olduğundan yüzde 60-70 oranında reflekte, yansıtma özelliği nedeniyle üzerinde ısı biriktirmez hâlbuki mantolamada kullanılan EPS-XPS gibi malzemeler normal hava sıcaklığının yüzde 40-50 kadar daha fazla ısıyı veya soğuğu üzerinde toplar.

2) SU YALITIMI;

İzotermal Isı, su yalıtım kaplaması ile kaplanan cepheler kesinlikle su almadığı gibi, iç mekanlarda meydana gelen terleme, nem, küflenmeye ve boya kabarmasına asla izin vermez. 2-3 mm çatlakları kapatır ve diğer malzemeler gibi cephede çatlamaz. Su geçirmezlik değeri >0,1 olup, hem ısı yalıtımı hem de su yalıtımı yapar.

3) SES YALITIMI;

İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, yaklaşık 2 mm kalınlıkta bir kaplama ile gürültüyü önler. Yapılan testler sonucunda, insan ve araç seslerini 20 kata kadar azalttığı tespit edilmiştir. İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, özellikle otellerde ve odalar arası ses izolasyonu gerektiren yerlerde kullanım için emsalsiz bir malzemedir.

4) DAYANIKLILIK VE UZUN KULLANIM ÖMRÜ;

İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, tamamen doğal bir malzeme olduğu için, yüzeyle bütünleşir ve yüzeyden asla ayrılmaz. Yapıyla birlikle yaşar. Beton yüzeylerde tutunma oranı, yüzde 100 olup asla yüzeyden ayrılmaz. Bu oran metal yüzeylerde dahi yüzde 95’in üzerindedir. Soğuk, sıcak, kar, yağmur, rüzgar gibi fiziksel etkilerden etkilenmez. Sert darbelere dahi dayanıklıdır. Asla kabarmaz ve çatlamaz.

5) UYGULAMA KOLAYLIĞI;

İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması’nın uygulaması çok kolaydır. Cephe, tamirat ve tesviye işlemleri yapılıp, uygulamaya hazır hale getirildikten sonra yüzeye bir kat İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması Astarı uygulanır. Astarın kurumasının ardından, saten rulo ile İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması cepheye iyice sürüldükten sonra desen verilir ve uygulama tamamlanır. Klasik cephe kaplamalarının %30’u kadar bir sürede uygulanır. Aylarca süren gürültülü çalışma ve iskeleli yapı görünümüne son verir. 1 kova İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, net 18 litre olup, ortalama 13-14 m² kaplama yapar.

6) GENİŞ KULLANIM SAHASI;

İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, her türlü yüzeyde örneğin; ince sıva, alçıpan, boya, ahşap, OBS ve mebran çatı malzemeleri, metal, onduline, eternit, alüminyum ve sac panel çatıların vb. ve de yangın merdivenlerinde uygulanabilir. İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, metal yüzeylerde antipas üzerine uygulanır. İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, sıva olarak iç mekanlarda da rahatlıkla uygulanabilir. Uygulaması alçıdan daha kolaydır. İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, su bazlı bir yalıtım kaplamasıdır ve istenilen renkte üretilebilir. Bu sayede boya ve renk ihtiyacınızı kendiliğinden karşılamış olur. Renkler; dış cephe boyalarına göre daha uzun ömürlüdür. İzotermal Isı Yalıtım Kaplaması, tamamen yerli bir ürün olup, yurt-içi ve yurt-dışında eşdeğeri yoktur. Marka tescili ve patenti İzotermal A.Ş.’ye aittir.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz