Manşet Gazetesi ve Manşet TV canlı yayınına katılan Çuhadar, sektörün sorunlarını anlattı. Türkiye’de petrol fiyatlarının pahalı olmasının sebebinin üretim azlığı olduğunu belirten Çuhadar: “Türkiye’de üretim olmadığı için yeterince ham petrol üretemiyoruz. Dolayısıyla hep ithal etmek durumda kalıyoruz. Özellikle 2017 yılında da dünya ham petrol fiyatlarının pahalanması nedeniyle Türkiye’de pahalı akaryakıt kullanmak zorunda kaldık. Geçen yıllarda brent petrolünün fiyatları varil başına 30-40 dolarla inmişti. Bu yıl 64-68 doları gördü. Bu da dışarıdan ithal ettiğimiz için pahalı yakıt almamıza neden oluyor. Bunun artı bir nedeni de her ne kadar pahalı bir ürün alsak ta üzerinden gerçekten biraz fazla vergi koyuyoruz. Şu anda akaryakıt üzerinde yüzde 65 oranında vergi var” ifadelerini kullandı

CİDDİ ÇALIŞMALAR OLACAK

Petrol fiyatlarının düşmesi için Türkiye ile Kıbrıs arasında bulanan deniz sahasının önemine dikkat çeken Çuhadar şöyle konuştu: “Birinci önceliğimiz Türkiye’de ham petrolü üretmektir. Bunun için çalışmalar yapılıyor. Son dönemde de Kıbrıs ile Türkiye arasındaki deniz sahasında ham petrol olduğunu söyleniyor ve onun için Kıbrıs çok önemli. Güneydoğu’da çok ciddi bir petrol olduğu söyleniyor ama çıkartması çok zor olduğu için bu konuda petrol yasasının değişmesi gerektiği şeklinde yorumlar yapılıyor. En önemli olay yine son yıllarda cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu elektrikli otomobil üretiminde başarılı olabilirsek en azından üreteceğimiz yerli otomobilde petrol sarfiyatımız biraz azalacaktır.

Fiyatlar artınca sarfiyatta da pek bir azalma olmuyor.

ALIŞKANLIKLARINI BIRAKMAK ZOR

İnsanların yıllar içerisindeki alışkanlıklarını birden bırakmaları çok zor. Bizim satışımızda bir azalma oluyor ama bu artışa göre bir azalma değil. Ben bunu şuna bağlıyorum; Mesela kişi Üngüt’ten Namık Kemal Mahallesi’ne gidecek. Toplu taşımayı kullanan insanlar çok uzun saatler sonra Namık Kemal’de oluyor. Yani toplu taşımayı yeterince kullanamıyoruz. Dolayısıyla kişi bir saatte Namık Kemal’e gideceğine eski bir araç alıyor. LPG kullanıyor ve gideceği yere daha hızlı gidiyor. Bu da bizi dışarıya bağımlılığımızı arttırıyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA EN ÇOK LPG KULLANILIYOR

Maalesef Kahramanmaraş’ta yakıt türü olarak en çok LPG kullanılıyor. Neden maalesef diyorum? Buradaki sıkıntımız şu; insanlarımız sanayiye gidip çok ta sağlıklı olmayan LPG taktırıyor. Bunun akabinde de yıllar içerisinde araçlarda bazen patlamalar meydana geliyor, yanmalar oluyor. Hâlbuki LPG’li otomobilleri büyük otomobil şirketleri üretse daha sağlıklı olur. LPG’lerin araçlara güvensiz şekilde takılması büyük tehlike yaratıyor”

Haber: Mustafa Kılınç/ Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz