Geçtiğimiz günlerde kentte 2 gün boyunca etkisini sürdüren yağmurla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, yağmurların geç yağmasından ötürü kent çiftçilerinin oldukça kötü etkilendiğini ifade etti. Yağmurun buğdaylarını ve arazi de ekim işlerini gerçekleştiren çiftçiler için can suyu olduğunu dile getiren Çetinkaya, toprağın şu anda suya doyduğunu söyledi.

Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından doğal afetlerden zarar gören çiftçiler için borç ertelemesi adı altında yapılan toplantı da borç ertelemesinin gerçekleştiğine vurgu yapan Çetinkaya, doğal afetlerden yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl ertelendiğinin bilgisini verdi.

BUĞDAYLARIMIZ YEŞERMEYE BAŞLADI
Buğdayların yeşermeye başladığını aktaran Çetinkaya, şöyle konuştu: “2017 yılının son günlerine yaklaştığımız şu günlerde biliyorsunuz ki Kahramanmaraş ve Türkiye genelinde yağışların gecikmesi mevsim normallerine göre yağışlarımızın az oluşu çiftçilerimizi kötü etkiledi. Buğdaylarını ve arazi de ekim işlerini gerçekleştiren çiftçilerimiz yağış bekliyordu. Geçtiğimiz günlerde yağan bir yağmurun arkasından çiftçilerimiz arazi de yoğun bir çalışmayla buğday ekiminin yüzde 80’nini tamamladı ve geçtiğimiz gün içerisinde yağan yağmurlarda çiftçimizin arazi de ekmiş olduğu buğdaylara can suyu oldu. Toprak şu an için suya doymuş durumda. Buğdaylarımız yeşermeye başladı. Son bir ay içerisinde baktığımız zaman yağışlarımız Kahramanmaraş’ta az seyrediyor. Şu an için Kartalkaya Barajında su seviyesi geçen yılın altında. Bundan sonraki süreçte inşallah Kahramanmaraş ve bölgesine istediğimiz yağışları alırız ve herhangi bir kuraklık sorunu yaşamayız.”

BORÇ ERTELEMESİ GERÇEKLEŞTİ”
Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Geçtiğimiz günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın açıkladığı doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin borç ertelemesi adı altında yapılan toplantı da Türkiye genelinde doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin borç ertelemesi gerçekleşti. Ama bu borç ertelemesinden doğal afetlerden yüzde 30 zarar görmüş çiftçilerimizin borçları bir yıl erteleme kararı alındı. Bu da tabii doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimiz için son derece sevindirici bir olay. Ama ümit ediyoruz ki tabii ki borç ertelemesi veya da borcun silinmesi değil dileriz ki doğal afetler hiç yaşanmasın. Çiftçi de borç ertelemesinden faydalanmasın.”

Haber : Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz