Nisan ayında etkisini gösteren yağışları ve tarımda ki son durumu gazetemize değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Ocak-Şubat ve Mart aylarında ki yağışların yeteri kadar etkili olmadığını ancak Nisan ayında yağan yağmurlarla birlikte çiftçilerin rahat bir nefes aldığını kaydetti. Biber, pamuk ve mısır ekimimin tamamlandığının bilgisini veren Çetinkaya, buğday ve arpanın hasadına da yaklaşık 45 günlük bir sürenin kaldığını ifade etti. Klavuzlu ile Kartalkaya barajlarında herhangi bir su sorunun olmadığını söyleyen Çetinkaya, tek problemli yerin Ayvalı Barajı olduğunu belirtti. Çetinlaya,” Ayvalı sulama sahamızdaki doluluk oranı yüzde 30’larda. Barajımızın su oranının düşük olması o bölgedeki çiftçilerimize bu yıl için su verilemeyeceği sadece içme suyu temin edileceği yönündedir. Bunun dışında genele bakacak olursak Kahramanmaraş’ta şu an için su ile alakalı bir sıkıntımızın kalmadığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

ARAZİDE HAZIRLIKLAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR”
Arazide hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Çetinkaya, “Bağ bahçe ve sebze üretimi ile ilgili domates, salatalık, biber gibi bahçe hazırlıkları başladı. Bunun yanı sıra buğdayda artık sona doğru yaklaşıyoruz. Kahramanmaraş’ta biber ve pamuk, mısır ekimi bölgemizde tamamlandı. Buğday ve arpanın hasadına yaklaş 45 günlük bir süre kaldı. Şu an itibariyle kentteki buğday ve arpaya baktığımız takdirde bölgemizdeki buğday tarlalarında verimin, rekoltenin ve yağışlarında yerinde olmasıyla bu yıl için buğday hasadımızın çok iyi olacağını bekliyoruz. Çiftçilerimiz şu an itibariyle artık buğdayın son hazırlıklarını yapıyor. Sulama çalışmaları başladı. Önümüzdeki günlerde hava durumu nasıl gider, yağışlar nasıl olur. Bunu bekleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı.

DOLU CİDDİ ANLAMDA ÜRÜN KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR”
Yağan dolunun arazideki ürünler açısından kayıp yarattığından bahseden Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları dedi: “Az öncede söylediğim gibi kentte Nisan ayı yağmurları etkisini gösteriyor. Tabii yoğun bir şekilde fırtına ve rüzgarla birlikte yağan yağmurlar tarım arazisindeki yetişmiş olan buğdaylarımızda kısmen de olsa çiftçilerimizin çeşitli bölgelerde farklı tarım arazilerinde buğdayların yan yattığını gözlemledik. Bunlar çiftçilerimiz için olumsuzluklarda doğuruyor. Tabii dileriz ki bundan sonraki süreçte tarım arazilerine daha şiddetli yağmurlar, dolular yağmaz. Biliyorsunuz ki dolu ciddi anlamda ürün kayıplarına neden oluyor. İnşallah doğal afetlerden uzak bir yıl geçiririz.”

ANIZ YAKANLAR YANDI!
Anız yangını yapan çiftçilerin devlet desteklemelerinden mahrum bırakılmasının gündemde olduğuna işaret eden Çetinkaya, çiftçileri anız yakmaması konusunda uyardı. Çetinkaya, “Önümüzdeki süreçte artık buğdayların hasadına yaklaşıyoruz. Çok az bir zaman kaldı. Bu hasat süresinin arkasında da tabii en büyük sıkıntı ve en büyük problemlerden bir tanesi her zamanki gibi anız yangınları. Anız yangınları aslında çiftçilerimizin çok dikkat etmesi gereken bir konu. Toprağın gençleşmesi, toprağın havalanması ve toprağın minerallerinin ölmemesi adına anızların yakılmaması gerekiyor. Biz şimdiden Ziraat Odası olarak çiftçilerimizi uyaralım. Anız yangınlarını yapan çiftçilerimiz devlet desteklerinden, teşviklerinden muaf tutulacak. Bu geçtiğimiz yılda vardı ama o zamanlar daha tam olarak yürürlüğe girmemişti. Bu yıl içerisinde de anız yakan çiftçilerin devlet desteklerinden de muaf tutulması söz konusu. Bunun için çiftçilerimiz hem geleceklerini hem tarlalarında ki besinleri, mineralleri ziyan etmesinler” diye konuştu.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz