Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş’ta son birkaç gündür etkili olan yağışlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yağışların çiftçileri ve Ziraat Odası olarak kendilerini son derece memnun ettiğini dile getiren Çetinkaya, etkili olan yağışların çiftçiler için can suyu olduğunu kaydetti. Yağmurdan önce mısır ve biber eken çiftçilerin tekrar toprakla buluşan tohumların çimlenmesi adına önemli olduğuna vurgu yapan Çetinkaya, yağışların çiftçiler kadar Kahramanmaraş içinde önemli olduğunu söyledi.

BEKLEDİĞİM BİR YAĞIŞTI’
Kentte birkaç gündür etkili olan yağışın bekledikleri yağış olduğunun altını çizen Çetinkaya, bu yağışların bir müddet devam etmesi temennisinde bulundu. Çetinkaya, “Şehrimizde son birkaç gündür devam eden yağışlar çiftçimize büyük oranda can suyu oldu diyebiliriz. Bu yağışları aslında Ocak ve Şubat ayı itibariyle bekliyorduk ama Ocak ve Şubat ayında çok fazla yağış almadık. Bu yağışlar tüm çiftçilerimiz tarafından beklenen bir yağıştı. Tarım arazileri ve çiftçilerimiz adına son derece ümit verici, sevindirici bir durum oldu. Bu yağışlar bir nevi ekilen buğdaylara ve arpalara can suyu oldu. Bunun yanı sıra da yağmuru bekleyen çiftçilerimiz vardı. Yağmurdan önce mısır ekimi ve biberlerini eken çiftçilerimiz tekrar toprakla buluşan tohumların çimlenmesi açısından son derece önemliydi. Beklediğimiz yağışlar şu an itibariyle birkaç gündür Kahramanmaraş’a yağıyor. Bu yağışlarda Nisan ayına kadar aralıklarla devam edeceği görülüyor. Tabii bu yağışlar çiftçilerimiz adına çok güzel oldu. Çiftçimizden ziyade şehrimiz adına da sevindiriciydi. Biliyorsunuz yaz aylarında yağışımızın az olduğundan dolayı bırakın tarım arazisini içme suyu bulmakta zorluk çektik. Çiftçilerimiz ve biz Ziraat Odası olarak bu yağışlardan son derece memnunuz. Bu yağışlarında bir müddet devam etmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

İYİ BİR HASAT BEKLİYORUZ’
Bu yıl iyi bir hasat beklediklerini ifade eden Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Eğer yağışlar olmamış olsaydı çiftçilerimiz buğdayları sulamaya başlayacaklardı. Tabii bu da çiftçilerimiz adına ayrı bir maliyet olacaktı. Yağmur başlamadan önce çiftçilerimiz ekili olan buğdaylara ve arpalara gübrelerini attılar. Gübresi atılan arazilere çok iyi oldu. Bunun yanı sıra da birinci ön mısır ekimi ve Kahramanmaraş’ta biber ekimi başladı. Çiftçilerimiz yağmurdan önce biberini ve mısırını ekti. Yağmurunda üzerine yağması bu ekilen tohumların çimlenmesine neden olacak. Şu an için her şey olumlu gidiyor. Bu yıl ürünlerimizde iyi bir hasat bekliyoruz.”

 Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz