Türkiye’de yağışların azalması ile başlayan ‘meteorolojik kuraklık’ kısa zamanda barajlarda etkisini göstermiş, sonbahar aylarında beklenen yağışların düşmemesi ise ‘tarımsal kuraklık’ tehlikesini beraberinde getirmişti. Ancak tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da son birkaç gündür etkili olan sağanak yağış korkulan, ‘Acaba kuraklık kalıcı mı olacak?’ düşüncesini bir nebzede olsa akıllardan silmeyi başardı. Yağışların kent çiftçisine ve barajlardaki su seviyelerine olan katkısını değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Son 4 gündür aralıksız devam eden yağışlar ve yüksek rakımlara yağan kar sevindirici bir gelişme oldu” dedi.

“METREKAREYE 30 İLA 50 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ”
Çetinkaya, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta son birkaç gündür etkili olan yağışlarımız çiftçilerimiz için adeta can suyu oldu. Şu anda metrekareye düşen yağmur oranı 30 ila 50 kilogram arasında. Tabii geçtiğimiz aylarda barajlardaki doluluk oranının oldukça düştüğünü gözlemlemiştik. Son 4 gündür aralıksız devam eden yağışlar ve yüksek rakımlara yağan kar sevindirici bir gelişme oldu. Bu yağışlar yeterli oldu mu diye soracak olursak; baktığımızda her ne kadar metrekareye 30 ila 50 kilogram yağış olmuş olsa da barajlarımızın doluluk oranlarının artmasına ve kuraklık boyutunun geçmesine neden olmadı. Ümit ediyoruz ki yağışlar belirli aralıklarla devam eder.

“YAĞIŞLAR BUĞDAYLARA CAN SUYU OLDU”
Buğdaylarımız ve ekili olan arpalarımız için son derece önem arz eden bir yağış oldu. Buğdaylarımızın suya olan ihtiyacı bir nebzede olsa giderildi. Bunun yanı sıra kuraklığın boy gösterdiği ve yağışların biraz geciktiği günlerde yaz aylarında başka ürünler ekecek olan çiftçilerimizin de paniğe kapılıp buğday ekmelerine neden oldu. Barajlarımıza giren su seviyelerinde şu anda yüzde 5-10 oranında artışlar gözleniyor.

“SU SEVİYELERİNDE CİDDİ SIKINTILAR OLMUŞTU”
Kahramanmaraş yağış ortalaması bakımından özellikle Aralık ve Şubat ayı içerisinde oldukça yağış alan bir bölgemiz. Tabii geçtiğimiz aylar itibariyle arazide barajlarımızı dolaşmıştık. Barajlarımızın su seviyesi alarm vermiş durumdaydı. Kahramanmaraş’ta su seviyesi en yüksek olan baraj Klavuzlu Barajı yüzde 80 civarında bir doluluğa sahipti ki Klavuzlu Barajını biliyorsunuz Menzelet Barajı beslemekte. Bunun için en yüksek oranda doluluğa sahip olan Kalvuzlu Barajı. Menzelet Barajımızın doluluk oranı yüzde 50’lerde idi. Ayvalı Barajımız yüzde 30’larda idi. Bunun yanı sıra Sır barajı da doluluk oranında ciddi sıkıntılar yaşıyordu.

“SUYU TASARRUFLU KULLANALIM”
Yağışlarımız mevsim normallerinin biraz gerisinde seyrediyor. Ama ilerleyen günlerde yağışlarımız daha sık olursa bu tehlike bir an önce bertaraf edilir. Yağışımızın mevsim normallerinin altında seyrettiği şu günlerde tüm vatandaşlarımız ve çiftçilerimiz suyumuzu olabildiğince tasarruflu kullanması gerekiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz