Türk mucit tarafından 9 yıllık AR-GE çalışmaları sonucunda üretilen Vulcanus 35 isimli kimyasal sistem kışın ısınmada yüzde 35, yazın soğutmada ise yüzde 20 oranında tasarruf sağlıyor.

 

Firmanın Kahramanmaraş Direktörü Ertuğrul Konuş, bir Türk mucit tarafından 2014 yılında piyasaya sürülen kimyasalın enerji tüketiminde önemli bir tasarruf sağladığını belirterek hem kışın hem de yazın ay sonunda gelen faturalarda tüketicilerin yüzünün güleceğini söyledi. Isıtma sistemine yüzde 50 oranında konulan kimyasalın 7 yıl kullanıldığını belirten Konuş, yapılan masrafında 1,5-2 yıl sonra amorti edileceğini açıkladı.

“ISITMALARDA YÜZDE 35 YAKIT TASARRUFU SAĞLIYORUZ”

Sistem hakkında bilgi veren Ertuğrul Konuş şunları dile getirdi: “Vulcanus 35 yakıt tasarruf kimyasalı diye geçiyor ürünümüz. Biz bu ürünün Kahramanmaraş Bölge Bayiliğini yapıyoruz. Bu ürün yüzde 100 Türk malıdır, patenti de Türklere aittir. Bu ürün ısı iletkenliğini artırıyor, sudan iletkenlik belirli bir kapasite alırken bu ürün karıştırıldığında daha hızlı ısıyı ileterek istenilen termostat sıcaklığına daha hızlı getiriyorsunuz. Bu da sistemden daha az doğal gaz çekmemizi sağlıyor. Bu ürünü hem ısıtmada hem soğutmada ve sanayide kapalı devre ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanıyoruz. Soğutma sistemlerinde yani çiller denilen sistemlerde, yüzde 20 yakıt tasarrufu, merkezi kazan ve evlerdeki ı sıtma sistemlerinde ve sanayide kapalı devre ısıtmalarda yüzde 35 yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Günümüzde enerji sektörü büyük paya sahip olan bir sektör olduğu için yüzde 1’lik kârlar bile çok önemlidir. Şu anda ölçülen test sonuçlarına göre bu ürün 7 yıl boyunca sistemde aktif bir şekilde çalışarak yakıt tasarrufu sağlıyor.” 

 “YÜZDE 40’IN ALTINDA BU ETKİNLİĞİ ÇOK FAZLA GÖREMEYİZ”

Sisteme yüzde 50 oranında kimyasal ürünün katılarak söz konusu tasarrufun sağlandığını aktaran Konuş şunları söyledi: “Bu ürün sistemde suyla karıştırıldığında yüzde 40 ile yüzde 60 arasında çalışır. Yüzde 40 da basabilirsiniz sisteme ancak yüzde 40’ın altında bu etkinliği çok fazla göremeyiz. Biz neden yüzde 50 koyuyoruz, ikisinin tam ortası olarak bazen sistemlerde istem dışı kaçaklar olabilir. Tabiî ki firmamız bunu garanti ediyor, öncelikle gittiğinde testlerde şunlara bakıyor: Sistem bunu basmaya güvenli mi? Kaçak var mı? Sistemde ileriye dönük tabiî ki azalma olacaktır, biz onun için yüzde 50 koyuyoruz, o suyu basmanla zaten çok fazla bar ifade etmediği için o tekrardan yüzde 40 çalışma aralığına kadar gidiyor. Yıllık ve belirli periyotlarla zaten teknik ekip gidip bunun ölçümlerini yapıyor. Var ise takviyelerini yaparak sistemi güvenli bir şekilde çalıştırıyor. Bununla ilgili sistemde eğer bir sorun yoksa ürünün takviyesi garanti altında.”

ELEKTRİKTEN DE TASARRUF

Ürünü ilk önce kendi evlerinde kullandıklarını söyleyen Konuş,  komşularıyla aynı şartlarda yakılan ayarda ay sonunda kendilerine 306 liralık fatura gelirken komşularına 468 liralık kullanım bedeli geldiğini belirtti. Konuş, bununda yüzde 30-35 oranında tasarruf sağladığını kanıtladığını belirterek şunları anlattı: “Şu anda yaza giriyoruz soğutma sistemlerinde elektrik kullanmak gerçekten maliyetlidir. Bu sistemlerde belirli bir sıcaklığa getirdiğinizde daha az elektrik çekeceği için aslında dolaylı olarak elektrikten tasarruf yaptırmış oluyor bu ürün.”

(LÜTFİ YIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz