Hava sıcaklıklarının geceleri sıfırın altına düştüğü şu kış günlerinde, hayvanları unutmamak, onların beslenme ve bakımı noktasında evcil hayvan sahiplerinin de gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Özellikle kendi ihtiyaçlarını gideremeyen evcil hayvanlar, her mevsim ayrı bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Yaz aylarında evcil hayvanların bakımı biraz daha kolay olsa da, kışın havaların aniden soğuması ortama ayak uydurmakta zorlanan evcil hayvanların günlük ihtiyaçlarını gidermesini de güçleştiriyor. Bunların en başında ise hayvanların soğuk havalarda daha fazla enerji tüketmeleri dolasıyla vitamin takviyelerine önem vermek geliyor. Evcil hayvan bakımı noktasında hayvan sahiplerinin alması gereken önlemleri Kahramanmaraşlı Faik Özger’den dinledik. Deniz kızı ve kuş galerisi adını verdiği iş yerinde hayvanlara olan sevgisi ve şefkatiyle hayvanların bakımlarını yapan Faik Özger, hayvanların oda sıcaklığında tutulması ve vitamin takviyesinin önemli olduğunu söyledi.

VİTAMİN VE ANTİBİYOTİK TAKVİYESİ ÖNEMLİ”

Hayvanların ısınması için akvaryum ve kafeslere sarı ampul takılması gerektiğini belirten Özger, hayvanların hastalandığı durumlarda vitamin ve antibiyotik takviyesinin yapılmasını önerdi. Özger, “Isı değişikliğinde hayvanların ısınması için sarı ampul kullanmak lazım, vitamin takviyesi ve hastalandığı durumlarda da antibiyotik takviyesi lazım. Ama antibiyotiklerde özellikle toz antibiyotik normal sıvılardan daha etkili olur. Hayvanların kesinlikle cereyanda bırakılmaması lazım. Doğal bakım olarak pekmez takviyesi yapılabilir. Hava deşikliklerinde hayvanların bulunduğu ortamlarda pencere ve kapıların açık olmamasına dikkat etmek gerekir. Evcil hayvanları özellikle muhabbet kuşları ve papağanları kesinlikle soğuk havalarda dışarı çıkatmaması gerek hayvanseverlerin. Oda değişikliği bile sakıncalıdır, özellikle sobalı evlerde. Normal oda sıcaklığı yeterli olur” şeklinde konuştu.

SOKAK HAYVANLARIMIZI UNUTMAYIN!

Evcil hayvanların yanısına hava şartlarının güçleşmesiyle birlikte sokak hayvanlarının da unutulmaması gerektiğini dile getiren Özger, “Hava şartlarının güçleştiği dönemlerde barınma, yiyecek ve içecek bulma konusunda sıkıntı yaşayan sokak hayvanlarını unutmamanızı rica ederiz. Her zaman olduğu gibi mahallenizdeki kedi ve köpekler için uygun yerlere mama ve su bırakmanın yanı sıra, özellikle kar yağan bölglerimizde kuşlar için de camınızın önüne ekmek kırıntıları koyabilirsiniz. Sokak hayvanları için ıslanmayacakları şekilde soğuktan korunabilecekleri strafordan yuvalar yapabiliriz. Bahçe ve varsa garaj kapılarımızı açık bırakarak onlara en azından yağmurdan, kardan sığınabilecekleri korunaklı bir yer sağlamış oluruz. Kediler kışın üşüdükleri için arabalarınızın motorları içine girerler. Arabalarınızı çalıştırmadan önce motorunu kontrol edin. Her gün onlarca kedi motor içinde sıkışıp can vermektedir. Kış aylarında sokaktaki hayvanlarımızın hava şartlarından daha fazla etkilendiklerini de göz önünde bulundurarak sizden gelecek ufacık yardımların bile bir hayat kurtarabileceğini unutmayınız” ifadelerini kullandı.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz