Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) elektronik ortamdaki vergi işlemleri için İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması hizmete girdi. Sistemden vergiyle ilgili birçok işlem yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Maliye Bakanlığının, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, elektronik ortamda yapılacak vergisel işlemlerle ilgili teknik altyapı kurularak, İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması oluşturuldu. İnteraktif Vergi Dairesine kullanıcı kodu ve şifre bilgileri kullanılarak https://ivd.gib.gov.tr adresinden veya GİB tarafından oluşturulan mobil uygulamadan giriş yapılabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi şifresi, ilgililerce sistem üzerinden istenen bilgiler girilerek veya bir vergi dairesinden edinilebilecek. Sistemden vergiyle ilgili birçok işlem yapılabilecek. Mükelleflerce, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, mükellefiyet bilgileri ve motorlu taşıtlara ilişkin bilgiler, vergi dairelerince tahsil ve takip edilen tüm borçlar, elektronik ortamda verilen bildirimler, beyannamelerle bunlara ilişkin tahakkuklar, emanetler hesabına kaydedilen tutarlar, elektronik yoklamalara ilişkin tutanaklar, vergi dairesi tarafından banka hesapları ve/veya taşıtları üzerine uygulanan elektronik hacizler, elektronik tebligat sistemi kapsamında tebliğ edilen elektronik imzalı tebliğ evrakları, vergi ve ceza ihbarnameleri ve sistem üzerinden yapılan başvuru, talep ve bildirimlerin sonuçları görüntülenebilecek. İnteraktif Vergi Dairesi Uygulaması’nın hizmete girmesiyle birlikte Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından kentte faaliyet gösteren mali müşavirlere yönelik Vergi Dairesi Grup Müdürü Bekir Akkan ve TÜRMOB eğitmeni Hafize Sarıkaya’nın katılımıyla “Gelir Vergisi Beyannamesinde Yol Haritası” konulu seminer verildi.

VERGİ DAİRESİ’NE GİTMEDEN İŞLERİMİZİ HALLEDECEĞİZ”

Düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Halit Alcı, bütün mali müşavirlerin 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası’nı kutladı. İnteraktif Vergi Dairesi Uygulaması’nın kendilerini rahatlatacağını belirten Alcı, “Bütün muhasebeci arkadaşlarımın 1-7 Mart tarihleri arasında kutulanan Muhasebe Haftası’nı kutluyorum. İnşallah mesleğimiz adına daha güzel günler yaşamayı temenni ediyoruz. Şimdi İnteraktif Vergi Dairesi Uygulamasının tebliği 28 Şubat’ta çıktı, bizde sağ olsun başkan beye ilettik. İnşallah İnteraktif Vergi Dairesi Uygulaması bizler için, yani uygulayıcı olduğumuz için daha kolay Vergi Dairesi’ne gitmeden bazı şeyleri şifre ile halledebilme imkanı getiriyor. Bu konuda müdürümüz gerekli bilgileri verecek, eğitmenimiz bize Gelir Vergisi Beyannamesi’nin doldurulmasıyla alakalı ve buradaki önemli nüanslarla ilgili bilgileri aktaracak” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYAN BİR SİSTEM”

Daha sonra kürsüye gelen Vergi Dairesi Grup Müdürü Bekir Akkan, İnteraktif Vergi Dairesi Uygulaması hakkında bilgeler verdi. Akkan, “Yeni bir uygulama olan İnteraktif Vergi Dairesi Uygulamasını kısaca tanıtacağım. Nasıl bir uygulama, nasıl bir kolaylık getiriyor, bununla ilgili ne gibi işlemler yapabiliriz bunları konuşacağız. Çünkü yeni bir uygulama ve 28 Şubat tarihi itibariyle 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257’nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendine dayanılarak, 492 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe girdiği için daha yeni. Uygulamada ne gibi sıkıntılar yaşanır, ne gibi sorunlar olur bunu uygulayıp göreceğiz. Ama çok güzel, çok kolay, çünkü bende kendim test ederek buraya geldim. Size en azından anlatabilme açısından test edip bu konuyla ilgili bilgiler vereceğim. İnteraktif Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan hizmetlerin elektronik ortamda iyi bir şekilde yararlanılmasını sağlayan, vergisel yükümlülüklerin mükelleflere kolay ve hızlı bir şekilde iletişimini sağlayan beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve benzeri uygulamalarla ilgili taleplerinizi iletebildiğiniz ve bu taleplerinize istinaden geri dönüşümü sağlayan bir sistem arkadaşlar” şeklinde konuştu.

E-DEVLET ŞİFRESİYLE DE KULLANILABİLECEK”

İnteraktif Vergi Dairesi Hizmetleri’nin e-devlet şifreleri ile de kullanılabileceğine dikkat çeken Akkan, “Bu sistemden nasıl yararlanabiliyoruz, İnteraktif Vergi Dairesi Hizmetleri’nin ivd.org.tr adresinden veya da son dönemde gelişen GSM hatları üzerinden yani, cep telefonları vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın oluşturmuş olduğu mobil uygulamayı indirerek her yerden ulaşabileceğiniz bir sistem arkadaşlar. Bu hizmetten nasıl yararlanmamız gerekiyor? Arkadaşlar birincisi öncelikle kullanıcı kodu ve şifresi bulunanlar bu hizmetten yararlanabiliyor. Yani daha önce Vergi Dairesi’ne müracaat edip kullanıcı kodu lan mükelleflerimiz o şifre ve kullanıcı kodu ile bu sistemden yararlanabiliyor. İkinci bir uygulama yani şuanda Türkiye’de yaklaşık bir 40 milyona yakın kişinin kullandığı e-devlet şifresi, yani e-devlet portalı üzerinden bu sisteme entegre edildi. E-devlet üzerinden bu sisteme bağlantı kurup kullanabiliyorsunuz arkadaşlar. Üçüncü bir yöntem ise tabi bu iki yöntemi kullanmayanlar açısından sisteme girerek yeni şifre oluşturarak sistemin kullanılması. Arkadaşlar, bu yöntemi nasıl kullanacağız. Bununla ilgili gerçek kişilerin daha önce sistem üzerinden şifre edinmemiş ise yani Vergi Dairesi’ne müracaat edip hiçbir şifre almamış ise sistem üzerine giriyorsunuz, size birkaç güvenlik sorusu soruyor, bu adımlar takip edilerek sisteme giriş imkanı sağlanıyor. Veya da kayıtlı bulunduğunuz Vergi Dairesi’ne eğer bir mükellefiyetiniz yok ise herhangi Vergi Dairesi’ne giderek şifre talep edip bu şifre üzerinden sisteme giriş yapabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Akkan’ın konuşmasının ardından ise TÜRMOB eğitmeni Hafize Sarıkaya tarafından “Gelir Vergisi Beyannamesinde Yol Haritası” konulu seminer gerçekleştirildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz