İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, veliler tarafından büyük bir tepkiye neden olan Dulkadiroğlu İlkokulu’nun yıkım kararına ilişkin detayları anlattı. Dulkadiroğlu İlkokulu’nun daha modern, daha kusursuz ve daha güzel bir görünüme kavuşması adına Avrupa Birliği’nden destek alınarak yeniden yapılacağını ve bu sürecin aslında 1,5 yıllık bir süreç olduğunu belirten Akkurt, “Bildiğiniz üzere 1. ve 2. sınıf öğrencilerimiz en korumasız, ailelerine en yakın olması gereken öğrencilerimizdir. Bundan dolayı bu öğrencilerimizi hemen okulumuzun karşı tarafındaki Bağlarbaşı İmam Hatip Ortaokulu ile eşleştirdik ve bu öğrencilerimizi alanın içerisinde tutuyoruz. 3. sınıf öğrencilerimizi Cumhuriyet okulumuzun hemen yakınında, mesafe olarak ta yaklaşık 500-600 metreyi bulan ve yine aynı alan içerisinde tuttuk. 4. Sınıf öğrencilerimizi de şartlar dâhilinde Şehit öğretmenler ortaokulumuz ile eşleştirmiş durumdayız. Biz bunu, projeyi çok daha hızlı ilerletmek ve vatandaşlarımızı daha fazla beklememek ve mağdur etmemek adına çalıştık. Umut ediyorum ki öğrencilerimiz en kısa zamanda misafirliklerini tamamlayıp kendi öğretmenleri ile kendi alanlarına dönecekler. Tahmini olarak başlayış- bitiş süresini biz 1 yıl gibi bir süre olarak öngördük. Ödenek ile ilgili bir sıkıntımız yok, bir yıl içerisinde bitireceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

“6 OKULUMUZU DAHA YENİDEN YAPACAĞIZ”
Akkurt, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Dulkadiroğlu okulumuzun da içinde olmasıyla birlikte 6 okulumuzu daha yeniden yapacağız. Okulların yapılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Bu okulumuzu Avrupa Birliği’nden bir proje ile yapıyoruz. 24 artı 24 yani toplamda 48 derslikli olmak üzere son derece modern, altyapısı sağlam ve güzel bir okul olacak. Okulumuzun inşasını bir yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Okulumuzun projesi hayata geçip, kullanılabilir duruma geldiğinde öğrencilerimiz çok daha modern bir alanda eğitim faaliyetlerini sürdürüyor olacak. Burada velilerimize şunu ifade etmek istiyorum; uzun bir süreden bu yana çalışılmış, planlanmış ama projesinin onaylanması ve ihale süreçlerinin uzamasından dolayı kamuoyuyla bu durumun paylaşılmamıştı ama bugün itibariyle hem Türkiye'nin değişik illerinde yapılan bu 'Paket Proje' ihalesi yapılmıştır.”

“ÇOK YAKINDA İNŞAATIMIZ BAŞLAYACAK”
Okulun inşaatının çok yakında başlayacağını belirten Akkurt, “İlimizde de 6 okulu içerisine alan bu uygulama inşallah önümüzdeki günlerde başlayacak. Biz çocuklarımızın en güzel şekilde, en modern şekilde eğitim almaları için çabalıyoruz. Projelerimizi tabi ki hiç sıkıntı yaşamadan yapmayı biz de isterdik ama eldeki imkânlar belirli bir süre sıkıntı çekmemizi, problem yaşamamızı ve biraz fedakârlık göstermemizi gerektiriyor. Biz 1. ve 2. sınıf öğrencilerimizi yakınlarında bulunan Bağlarbaşı okulu ile eşleştirdik, 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizi de Şehit Öğretmenler okulumuz ile eşleştirdik. Bu öğrencilerimizin okullarına en sağlıklı şekilde gelip gitmeleri için İl Müdürlüğü olarak elimizden gelen gayreti ve çabayı göstereceğiz.  Bu sıkıntılarımızı atlattıktan sonra Kahramanmaraş'ın en modern okullarından birini oraya inşa ettiğimizi o bölgede yaşayan vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz de göreceklerdir. Herkesin gıpta ile baktığı çok güzel bir okul olacak, gerek malzemeleriyle gerek donanımlarıyla kusursuz denecek kadar güzel bir okul olacak. Velilerimizden biraz sabırlı olmalarını ve bu konuda gerekli sabrı göstererek bize yardımcı olmalarını rica ediyorum. O okulu yapmamak gibi ya da başka bir şeye dönüştürmek gibi bir niyetimiz yok, zaten çok yakında da görülecektir inşaatımız başlayacak” ifadelerini kullandı.

“BİNALARI DEPREME UYGUN HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Akkurt, sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye'de 2007 yılından sonra deprem yönetmeliğinde bir takım düzenlemeler yapıldı, 2007 yılından önce yapılan okullarımızın birçoğunda deprem yönetmeliğinde birçok aykırı durum var. Bizim bu okulumuz da 1993 yılında hizmete açılmış ve orada vatandaşlarımıza uzun süre hizmet vermiş bir okulumuz. Okulumuzun bu anlamda modernize edilmesi ve deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu gibi binaları deprem yönetmeliğine uygun hale getirmek için var olan yapıları onarmak, güçlendirmek yıkıp yeniden yapmaktan daha zor. Bu durumdan dolayı hem fazla yer kazanamıyoruz hem de istediğimiz şekilde modern bir okul oluşturamıyoruz, sadece ana arterleri ile ilgili hareket etmek durumunda kalıyoruz.”

“DERSLİK BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI AŞAĞIYA DÜŞECEK”
Akkurt, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz o yola girmektense hem ortaokulun hem ilkokulun çok modern bir alanda, toplamda 48 derslikli gelişmiş, şartları olabildiğince uygun ve o mahalleye en güzel bir şekilde hizmet edebilecek bir yapı oluşsun diye Avrupa Birliği’nden bir proje ile çalıştık. Milli eğitim bakanlığımızın direkt olarak yatırım bütçesinde çıkan bir süreç değil bu Avrupa birliğinden çıkan bir süreçtir ve bu uygulamadan sonra oradaki okulumuzu değil çevredeki okullarımızı da son derece rahatlatacak, derslik başına düşen öğrenci sayılarını çok daha aşağılara çekecek modern bir okul olacak. Bunun için bu süreçte velilerimizden biraz anlayış bekliyoruz, bizlere biraz yardımcı olsunlar ve en kısa zamanda okulumuzun açılışını hep birlikte gerçekleştirelim.

ÖNCEKİ GÜN NELER YAŞANMIŞTI?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Şeyh Şamil, Dulkadiroğlu, Yahya Kemal, Kanuni ve Bağlarbaşı olmak üzere toplam 5 mahallenin çocuklarının eğitim gördüğü Dulkadiroğlu İlkokulu’na okul binasın çürük olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilmişti. Verilen bu kararı öğrenci ailelerine tebliğ etmek üzere okul müdürü dün itibariyle okulda bir veli toplantısı düzenlendi. Toplantıya Okul Aile Birliği üyeleri ile çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Okul müdürü velilere okulun yıkılacağını, çürük olan okulun yerine ise yeni bir okulun yapılacağını ve bu süreçte öğrencilerin çevrede bulunan diğer okullara dağıtılacağını söylemişti. Bunun üzerine toplantıya katılan öğrenci velileri çocukların eğitim düzeninin bozulacağı gerekçesiyle yıkım kararına tepki göstermişti.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz