Üç ayı aşkın bir zamandır seçim çalışmalarını ziyaret turları ile devam ettiren Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı AK Partili Hayrettin Güngör, merakla beklenen projelerini nihayet açıkladı.

Adaylığının açıklanmasının ardından; “İşte Belediyeciliğin kitabın yazan adam”, “İşte Kahramanmaraş’a dolu dolu bir başkan adayı” temalarıyla çok çok yüksek beklentiye sokulan kamuoyu, uzunca süredir büyük bir merakla projeleri öğrenmek istiyordu. Çünkü şu ana kadar bir tane bile basın toplantısı yapmayan Güngör’ün başkan seçildiğinde hangi icraatlarda bulunmayı planladığı adeta bir kapalı kutu idi.

Haftanın ikinci günü; Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (KATSO) Meclis toplantısına katılan Hayrettin Güngör ile Millet İttifakı CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ali Öztunç'un konuşmalarını dikkatle takip ettik. O toplantıda daha hazırlıklı ve daha iddialı görünen Öztunç projelerini slayt eşliğinde açıklarken, Güngör ise 2 Mart Cumartesiyi işaret etmişti.

Vee sonunda kutu törenle açıldı. (Böylece ‘mitingdeki kavga’ spekülasyonları da hele şükür yerini “projeler nasıldı?” tartışmalarına bıraktı.)

Proje konusunda günlerdir sessiz olan Hayrettin Güngör, dersine çok iyi çalıştığını hazırladığı projelerle ortaya koydu. Eksikleri yok mu, elbette kimse mükemmel olamaz. Bizim amacımız; kimseyi kuru kuruya eleştirerek yargılamak değil, Kahramanmaraş için daha iyi ve daha güzele doğru gitmek için yardımcı olmaktır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ise; aday Hayrettin Güngör’den Kahramanmaraş’ı şaha kaldıracak büyük vizyonlu flaş proje bekleyenlerin, umduklarını buldukları pek söylenemez. Bu kesimler için ‘dağ fare doğurmuş’ olabilir. Ama mantıklı düşünüldüğü zaman, Güngör’ün elinde sihirli değnek yok ki. Eski söylemle yıllık bir katrilyonluk bütçesi kadar borcu olduğu öne sürülerek konuşulan Büyükşehri kısa zamanda şaha kaldırmak mümkün değildir.

‘Gönül Belediyeciliği’ sloganını kullanan AK Parti’nin adayı Güngör, bu projeleri Cumhurbaşkanlığınca açıklanan 11 maddelik manifesto çerçevesinde hazırladıklarını belirtti. Bir başka deyişle Güngör, (maddi bakımdan) ayağını yorgana göre uzatmış oldu.

Çevre ve şehircilik, kentsel yenileme, ulaşım, trafik ve otopark, su ve kanalizasyon, kültür, sanat, turizm ve tanıtım, tarihi ve kültürel varlıklar, yerel kalkınma, gençlik ve spor, sosyal hizmetler ile sosyal ve mesleki beceri kazandırma başlıkları altında oluşturulan projelerini açıklayan Güngör, Cumhur İttifakı’nın ilçe belediye başkan adaylarını sahneye çıkarak, ilçelere yapılacakları da anlattı.

Bir anlamda 12 başkan adayı olarak kazandıklarında bölük pörçük bir yönetim değil de ekipçilik ruhu ile hareket edeceklerini göstermiş oldu. Herkesin merakla beklediği imar konusunda ise; “Kişi odaklı imar planı yapmayacağız” dedi. (İnşallah.)

Törende konuşan Mahir Ünal; “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Sn.Hayrettin Güngör bey ve İlçe Belediye Başkan adaylarımızın proje tanıtım toplantısına katıldık. Kahramanmaraşımızı ilçe ilçe geleceğe taşıyacak projelerin hayata geçmesi için AK Partili kadrolar olarak tüm gücümüzle çalışacağız” dedi.

 (Bu arada Salih Koca dostumuz ise sosyal medyada şu yorumda bulunmuş: “Hayrettin bey belediyeciliğin tam beynindeydi yıllardır. Kahramanmaraş için şanstır. Çünkü sistemi ve işi biliyor. Siyasete alışıp halkla diyaloglarında bu avantajını anlattığı zaman bile rakiplerinden birkaç adım ilerde olacaktır.”)                                

Proje toplantısından sonra birçok dostumuz ile görüşerek karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. Kendisi ile şu ana kadar tanışıp sohbet etme imkanı bulamadığımız ve buna bağlı olarak yakın çalışma ekibinde kimlerin olduğunu bilemediğimiz Hayrettin bey, bize yansıyan tek kişilik görüntüsü ile ‘kendince’ iyi bir hazırlık yapmış. Bürokrat geçmişi ve tecrübesine dayanarak güzel bir sunum ortaya koydu, hemen hemen hiç teklemedi ve heyecanlanmadı. Siyasetçi kimliği henüz oturmadığı için salona fazla heyecan veremedi ama bir ya da iki projede çok fazla olmasa da alkış aldı.

Gribal enfeksiyon rahatsızlığım nedeni ile salonda bulunamadım ama refikimiz Aksu TV’nin canlı yayınını baştan sona dikkatli bir şekilde takip ettim. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın da katıldığı programda Hayrettin Beyin açıkladığı projelerde ağırlıklı olarak ‘genel ve kesinlik içermeyen ifadeler’ kullanılması hayli dikkat çekti. Yani çok fazla nokta atış yoktu.

Mesela; şehir içi toplu ulaşımda hangi yönteme ağırlık verileceğinin zaman içerisinde belirleneceğini anlattı. Oysa belediyeciliğin kitabını yazan birisi olarak ve şu ana kadar Kahramanmaraş’ı takip ettiğine göre buna kesin bir karar vererek proje hazırlayabilirdi. Hiç olmazsa son 3 aylık zaman içerisinde Kahramanmaraş’ın akil insanları ile bir araya gelerek konular hakkında bilgi alışverişinde bulunabilirdi. (Bu şehrin ileri gelenleri ile bilgi alışverişinde bulunmak ya da akıl sormak kariyere gölge düşürmez ve/veya onlara kıslı bırakmaz.)

Mesela; termal turizmin başkenti haline getireceklerini vaat ettiği Ilıcamızın yıllardır adeta kangren haline gelen yol sıkıntısına bir cümle etmesi gerekirdi. Tamam, yolu karayolları yapacak ama Büyükşehir olarak bunu hızlandıracaklarını söyleyebilirdi. Mesela; tarım borsası kuracağını vaat etti ama bu amaçla hizmet sunan Kahramanmaraş Ticaret Borsası yetkilileri ile bu konuda hiç görüşmediği belli oldu. Mesela; -eğer kaçırmadı isek- toplu konut hakkında bir proje duyamadık. Hâlbuki kamuoyunda bu yönde yoğun bir talep var. Mesela; enerji konusunda da proje duyamadık. Günümüzde artık belediyeler, cazip ucuz kredilerle baraj, santral veya güneş tarlaları kurarak elektrik satıp gelir elde ediyor. Çünkü genel bütçeden gelen payları bekleyen belediyeler, yerinde bile sayamıyor. Bu arada çöp dökme alanı ve mezarlık konularında da bir şey duyamadık. Bu detayları uzatmak mümkün. Özetle; ‘belediyeye gelir getirecek projelere ağırlık verilmeliydi’ diyoruz.

‘Dost acı söyler ama doğruyu söyler’ sözünden hareketle (bugüne kadar pek eleştiri görmeyen) Sayın Güngör’e ‘azıcık’ yüklenmiş gibi bir tablo ortaya koyduk. Böyle bir niyetimiz asla yok. Bizler vatandaşlarımızın sözcüsüyüz. Eksikleri ve doğruları anlatmak boynumuzun borcudur. İnşallah bir gün tanışma ve sohbet edebilme şerefine nail olabilirsek; zat-ı şahanelerine daha detaylı anlatımlarda bulunabiliriz. (Az daha unutuyorduk. Programdaki güzel bir detay da MHP İl Başkanı Ertuğrul Doğan’ın; “Bizim için Adana'da Hüseyin Sözlü ne ise Kahramanmaraş'ta da Hayrettin Güngör odur” sözleri oldu. İttifakın samimiyetini en iyi anlatan bir cümle de buydu.)

Cumhur İttifakı adaylarına zorlu seçim yolculuğunda başarılar diliyoruz.

İŞTE EN GÜZEL CEVAP: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç'in 23 Şubat’taki miting alanında Reis gelmeden önce kavga ettikleri öne sürülmüştü. Hâlbuki olay, miting alanındaki aşırı sesten dolayı iki vekil arasındaki yüksek sesli bir konuşma ve tartışmadan ibaretti. Ortada tekme tokatlı kavga filan da yoktu. Ama konu sosyal medyada saptırılıp durdu. Spekülasyonlara en güzel cevap ise ikili arasındaki sıcak sohbetle verildi. Onikişubat Belediyesi'nin 2 Mart cumartesi günü yapılan açılış törenine katılan Ünal ve Güvenç, tören öncesinde ayaküstü çok samimi bir sohbet yaparak adeta düşman çatlattı. Refikimiz Kanal Maraş’ın kamerasına yansıyan bu sıcak görüntüler, inşallah spekülasyonları sonlandırır. (Bu sıcak ortama vesile olan Hanefi Mahçiçek başkanı da tebrik ediyoruz.)

*****

ALİ ÖZTUNÇ ARADI: Bundan önceki iki yazımızda CHP Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ali Öztunç’u, sosyal medyaya düşen videosundaki ‘Maraş Katliamı’ ifadesi ve sosyal medyadaki reklam spotlarında ‘AKEDAŞ Zulmü’ ibaresi kullanması nedeni ile eleştirmiştik. Gazeteci geçmişinden dolayı basına önem veren Ali Bey nezaket gösterip telefonla arayarak bazı açıklamalarda bulundu. Söz konusu videonun montajlandığını öne sürerek kesinlikle böyle bir ifade kullanmadığını ve yakında TÜBİTAK’tan rapor geleceğini söyledi. Diğer konuda ise danışmanının kendisinin bilgisi dışında söz konusu reklam spotunu yayınladığını ve eleştirilerin ardından bunu sosyal medya hesaplarından kaldırttığı bilgisini verdi. (Birçok siyasetçide bulunmayan; “yazılanları kaale alıp cevap verme’ hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyoruz.)

Ali Öztunç'un KATSO'daki toplantıda; 'Bana Kumpas kuran İmran Kılıç'ın kardeşidir. İmran Kılıç beni aradı özür diledi, cezasını ben kestim dedi' açıklamasına Muhammet Kılıç'tan cevap gecikmedi.

Ali Öztunç’un montaj yaptığını öne sürdüğü milletvekili İmran Kılıç’ın kardeşi ve danışmanı Muhammet Kılıç, montaj iddiasını yalanlayarak; Kanal Maraş’taki açıklamasında aynen şunları kaydetti:“Ali Öztunç'a ait kamera kaydını ben CHP İl Başkan Yardımcısı Salman Özdemir'in Facebook hesabından aldım ve paylaştım. O kamerada çeken kendileri, konuşan kendileri, paylaşan kendileri. ‘Diyanet kapatılsın, din dersleri kaldırılsın’ filamalarını sallayan kendileridir. Bu video analarının sütü gibi kendilerine ait. Ve soruyorum kamera kaydı orijinal ise milletvekilliğinden istifa edecek mi? Eğer bu video montaj ise ben danışmanlık ve imamlıktan istifa eder, aldığım maaşları iade ederim.” (Bakalım bu işin sonu nereye varacak?)

BİR TEŞEKKÜR: ‘Kahramanmaraş’ın en genç milletvekili’ AK Partili M. Cihat Sezal ile hafta içinde akşamdan sonra güzel bir sohbet yaptık. AK Parti’nin ‘merkez’den tek vekili konumundaki Sezal ile Kervanhan’daki sıcak sohbetimize Sermet Çuhadar, Abid Vanlı ve Mustafa Karaaslan da katıldı. Memleket ve güncel siyasi meseleler hakkında bir hayli dolu olduğunun sinyallerini veren Cihat kardeşimize davetimize icabet edip samimi sohbetinden dolayı teşekkür ediyoruz.

BİR TEBRİK: Hacı Fidan kardeşimden sonra Remzi Ulaş ta bir ulusal TV’nin sabah kuşağı programına katılarak meşhur ‘Maraş Paçası’nı tanıttı. Programda hemşehrimiz; Türkolog Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu da yer alarak Kahramanmaraş Mutfağını anlattı. Dondurmadan sonra paçamızın da ünü giderek artıyor. Haydi hayırlısı. Sibel hanım ile Remzi ustayı tebrik ediyoruz.

DUVAR YAZISI: “Bu dünyanın gafletine çok kanma. Ölene kadar rızkımızı veren var. Gidiyorsan eğri yoldan geri dön. Kalbindeki gizli sırrı bilen var.” (Anonim)

Yeniden görüşmek dileği ile…