Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mersin Akkuyu'da Türkiye'nin ilk nükleer santralinin temeli yaklaşık 3 gün atılmıştı. Türkiye’deki elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak olan Akkuyu Nükleer Santrali, ülkenin de ekonomisine büyük bir değer katacak. 20 Milyar Dolara mal olan Nükleer Santral, 500 bin dairenin 60 yıllık elektriğini karşılayacak güçte. Dünyada 30 ülkede bulunan 438 adet Nükleer Santral sayısı, Türkiye ile birlikte 31 ülkeden 439 adete çıkmış oldu. Açılışı gerçekleştirilen Nükleer Santralle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraşlı esnaflar ve vatandaşlarda, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye için çok önemli olacağını, geç kalınmış olsa bile gurur verici bir şey olduğunu söyledi.

Necati Tataroğlu
“Hiç kimse Bu Santrale Karşı Çıkamadı”
Biz aslında bu Nükleer Santral için biraz geç kaldık. Herkes yaptı ama Türkiye’de birçok siyasi engeller, terörler, darbeler yüzünden geç kaldık. Türkiye ne zaman bir adım ileri atacak olsa 3 adım geri çekmek için içteki ve dıştaki şer odakları, Türk ve Müslüman düşmanları bunu engellediler. 60 yıl önce Avrupa’da kurulan bu santralik teknolojiler bizde daha önce hiç yoktu. Avrupa ülkeleri ya da diğer batılı ülkeler bunu kurduğu için uçağını üretiyor, en gelişmiş silahlarını üretiyor. Peki, bu santralin bu silahlarla ya da uçaklarla ne işi var diyecekseniz; Bu nükleer santraller nano teknoloji üretiyor. Yani nano teknoloji atom çekirdeğinin parçalanmasıdır. Bunu yapan ülkeler Uranyumu da kendi yapıyor, uçağını da yapıyor, en gelişmiş silah teknolojisini de yapıyor. Yani birçok navigasyon olaylarında kullanılan maddeler üretiliyor. Türkiye’de kurulunca tabi pahalı bir maliyeti oldu. Yaklaşık 20 Milyar dolarlık bir maliyeti oldu fakat Türkiye’nin bu enerji üretiminde yüzde 10’ununu karşılayacak. Yüzde 10’u aslında büyük bir rakam Türkiye için. Bunun en iyi tarafı da iklime bağlı kalmadan, Türkiye’deki bizim santrallerimiz iklimle ilgilidir genelde, enerji bakanımızın buyurduğu gibi elektrik üretecek, hiç kesilme olayı olmayacak. Türkiye’de yenileşmeye karşı bir gruplar var, Allah’ın izniyle bunlar teker teker kırılacak ve son bulacak. Zaten hiçbir ülkede bu santrale karşı çıkmadı. Ne bir gazetede ne bir televizyonda ne de farklı bir medya da kurulan bir Akkuyu Santrali için tepki gelmedi. Zaten bizim ülkemiz ne zaman önemli bir projeye imza atacak olsa muhakkak bazı ülkeler tepki gösteriyor. Artık ülkemiz yapacağı projelerle ve yeniliklerle gücüne güç katarak daha da gelişecek. Bundan sonra ülkemiz daha dik duracak ve daha iyi şeylere imza atacak.


Şeyda Bozkurt
“Enerji İthalinin Önüne Geçmiş Olduk”
Öncelikle Nükleer Santralimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tabi ülkemiz adına çok sevindirici ve gurur verici bir proje oldu. Yıllardan beri bunun için çalışmalarımız mevcuttu ama geç kalınmış olsa da ekonomimiz ve enerjimiz için güzel bir proje oldu diye düşünüyorum. Nükleer Santralin yapılması ülkemizin yurt dışından enerji ithalinin de bir nebzede olsa önüne geçmiş oldu. Yani ne kadar geç kalınmış olsa da bu bizim gururumuz. Enerji de dediğim gibi dışa bağımlıydık her ne kadar da olsa ama bazı ülkeler bizim bu santralden önceki yapmış olduğumuz projeleri istemiyorlardı. Bu projeyle birlikte hiçbir ülkenin de sesi çıkmadı. Çünkü haklı bir projenin gururunu yaşıyoruz. 500 bin konutun 60 yıllık elektriğini karşılayacak olan bu santral, ayrıca ülkemizin yüzde 10’luk enerji ihtiyacını karşılayacak. Geleceğimizin önemli bir projesi bu. Zaten dünyada birçok ülkede var olan santraller mevut. Yaklaşık 30 ülkede yüzlerce santral var. Türkiye’nin de buna dâhil olması hem ülkenin ekonomik düzeyini arttıracak hem de kalkınmasını sağlayacaktır. Hem bu santralin olması nükleer gücümüze de güç katacaktır ve başta silahlı kuvvetlerimiz çok iyi teknolojiyle savaşacaktır. Ben bu vesile Santralin yapımında emeği geçen ve bu santrali ülkemize kazandıran Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak’a şükranlarımı sunuyorum.

Ali Ersoy
“Geç Kalınmış Ama Sevindirici Bir Olay”
Aslında geç kalınmış bir olay ama her şeye rağmen ülkemiz adına sevindirici bir olay. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde daha güzel günler görmeye devam ediyoruz. Bundan 20 yıl öncesine kadar ülkemiz ekonomik açıdan iyi değildi ama son yıllarda hükümetin yapmış olduğu projeler ve çalışmalarla birlikte dünyada adımızdan söz ettirmeye başladık. Bugünden sonra da ülkemiz daha iyi şeylere imzasını atacaktır. Bu santralin zaten Türkiye için büyük bir gelişimi olacaktır. Bir nevi enerji depolamış olacağız. Önceden biz bu yıla kadar enerji de yine dışa bağımlıydık, yani çoğu ülkeden petrol olsun, doğalgaz olsun farklı enerji kaynakları olsun alıyorduk ama bu Nükleer Santralle birlikte artık dışarıya bile enerji veririz diye düşünüyorum. Zaten bundan sonra Türkiye’yi kimse durduramaz. Artık Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi ve birçok enerjiyi kendimiz geliştirerek adımızdan söz sahibi ettireceğiz ve dünyada sayılı enerji üreten ülke haline geleceğiz. Umarım bundan sonra da her şey ülkemiz için daha güzel ve iyi olur. Cumhurbaşkanımız sayesinde güzel günler görmeye devam ediyoruz bu günleri büyük güç olana kadar da görürüz.


Hasan Kurt
“İyi İşler Çıkarıyoruz”
Bu nükleer santral bizim için çok önemliydi. Aslında bundan 15-20 yıl öncesine kadar yapılmış olsaydı daha iyi olurdu. Yani ben yaşım gereği bilirim, önceden biz dışa bağımlı ülkeydik enerji konusunda, o yüzden çalışmalarımız çok önceden beri vardı şimdide bu enerjimize güç katacak bir proje. Dünyada birçok ülkede zaten Nükleer Enerji santralleri var. Bizimde böyle bir enerji santraline kavuşmuş olmamız başta ülkemiz ve milletimiz adına sevindirici bir olay. 500 Bin konutun 60 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak bir proje. Bundan kim memnun olmaz ki? Ancak Türkiye düşmanları memnun olmaz. Ben şahsen dünyaya daha geç gelmiş olsam da ve keşke ülkemizin daha güzel günlerini görsem çok isterdim bunu. İnanıyorum ki ülkemiz gelecek yıllarda daha önemli işler çıkaracaktır ve adından da sıkça söz ettirecektir. Bu Nükleer Santral diğer ülkelerin de hoşuna gitmiyordur. Çünkü bu zamana kadar biz hangi güzel projelere imza attıysak hiçbir ülke arkamızda durmadı hatta yapmamızı istemediler ama artık sesleri çıkmaz oldu düşman ülkelerin. Çünkü iyi işler çıkarıyoruz. Benim ülkemin ekonomisine büyük bir katkı yapacak ve kalkınmamızda önemli bir rol oynayacaktır bu santral.


Nebi Güvercin
“İç ve Dış Engellerden Dolayı Geç Kaldık”
Türkiye’de yaklaşık 60 yıl önce yine bu nükleer santral için bu projeyi hazırlamaya çalıştılar ama önümüzdeki bazı engellerden dolayı yapamadık, ya da çok geç kaldık. Bugüne kadar gerekse iç, gerekse de dış baskılardan dolayı ülkemizin nükleer santral kurmasını istemediler. Ancak burada son zamanlardaki olaylar, Suriye olsun, sınırlarımız olsun, darbeler olsun her şeye rağmen yine de bu santralin açılışını gerçekleştirdik. Bu santral Türkiye için büyük bir güç demek. Başta ekonomimize ve refahımıza güç katacaktır. Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’de zaten açılışa eşlik etti. Yani Rusya’da bizim safımızda yer alarak bizim için uğraşıyor bu da güzel bir olay. Ben ülkemiz adına inanıyorum ki çok güzel şeyler olacaktır. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve tüm halkımıza çok teşekkür ediyorum. Umarım ülkemiz bundan sonraki yıllarda daha da iyi şeyler görür.


Haber: HAKAN AYDIN

Editör: Mahmut Beyaz