İçişleri Bakanlığınca 9 Ağustos'ta başlayacak Kurban Bayramı tatili süresince 116 bin 236 trafik personelinin görevlendirildiği bildirildi. İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kara yollarında alınacak tedbirleri içeren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı "Bakanlık Talimatı" illere gönderildi. Talimata göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere bakan yardımcıları ve bakanlık bürokratları da bayram tatili boyunca sahada olacak. Özellikle kazaların yoğun olduğu bölgelerde bayram tatili süresince 36 polis başmüfettişi, 10 jandarma başmüfettişi, 10 jandarma denetleme grup başkanı/üyesi olmak üzere 56 müfettiş görev yapacak. Bayram öncesi 9-10 Ağustos ve bayram sonrası 14-15 Ağustos'ta Emniyet Genel Müdürü, genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarından oluşan 24 ekip güzergâh denetimi yapacak. Yine emniyet ve jandarma merkez birimlerinden 51 personelden oluşan 17 ekip, belirlenen güzergâhlardaki trafik ekip ve personelini denetleyecek. Aynı trafik ekipleri ve personelin güzergâhtaki konumları ve denetimleri "Uygulama Takip Projesi (UTP)" aracılığıyla anlık olarak merkezden de yapılacak.

HAVADAN DENETİMLER YAPILACAK
Emniyet ve Jandarma Kurban Bayramı'nda kazaların önüne geçilebilmek için havadan denetimlere ağırlık verecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Diyarbakır, Aydın, Bursa ve Muğla ile komşu illerin dâhil olduğu 19 ilde 88 saat helikopterle denetim yapılacak. Trafik, 78 ilde ise bin 377 saat drone ile havdan denetlenecek.

MAKET ARAÇ UYGULAMASINA DEVAM EDİLECEK

Son 3 yılda bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu tespit edilen 18 ildeki 20 güzergâhta her 10 kilometrede bir ekip görevlendirilecek. Ayrıca 78 ilde, 625 maket trafik aracı, tepe lambalı reflektif şeritleriyle görünürlüğü artırmak için kazaların yoğun olduğu güzergahlara yerleştirilecek.

YOLCU OTOBÜSLERİNE HABERSİZ DENETİM

Bayram tatili süresince otobüslerde sivil ekiplerin yolcu gibi denetimleri sürecek. Bu bayram tatilinde 1120 yolcu otobüsü, sivil ekipler tarafından habersiz denetlenecek. Terminallerde ve ara istasyonlarda denetimler artacak. Terminal ve izin verilen yerler dışında şehirlerarası otobüslerin kalkışlarına ve korsan taşımacılığa izin verilmeyecek. Şoförlerin kural ihlali yapmamaları, yolcuların emniyet kemeri takmaları konusunda bilgilendirmelerine özel önem verecek. Otobüslerin karıştığı kaza saatleri dikkate alınarak özellikle 02.00-08.00 ve uykusuzluk/yorgunluğa bağlı dikkat kaybının oluştuğu 05.00-07.00 saatleri arasında şoförlerin araç dışına davet edilerek gerekli kontrollerin yapılması ve dinlenmesi sağlanacak.

Mevsimlik tarım işçisi taşıyan araçların 00.00-06.00 saatleri arasında şehirlerarası yolculuk yapmalarına izin verilmeyecek. Tarımsal zirai araçların, traktörlerin, biçerdöverlerin gerekli tedbir alınmadan trafikte seyretmeleri engellenecek.

ORTALAMA HIZ DENETİMLERİNE DEVAM EDİLECEK
Denetimlerde, çevirme ekiplerinin bulunduğu noktalarda araç sürücüleri durdurularak iletişim kurulacak ve uzun yoldan gelen sürücülerin dinlendirilmeleri sağlanacak. Hız kaynaklı kazaların yoğunlaştığı güzergâhlarda, radar denetimlerine ilişkin işlemler mümkün olduğunca yüz yüze temas ile yapılacak. Toplam uzunluğu 2 bin 155 kilometre olan tüm otoyollarda "ortalama hız" denetimi yapılmaya devam edilecek.

KURBAN SATIŞ/KESİM ALANLARI VE MEZARLIKLARDA TRAFİK TEDBİRLERİ

Şehir merkezlerinde, halkın yoğun olacağı kurban satış/kesim alanları, AVM ve mezarlıklarda trafik tedbirleri artırılacak. Taşıt-yaya kazalarının yoğun olduğu bölgelerde, yayaların trafikteki güvenliğini olumsuz etkileyen yaya kaldırımları, yaya geçitleri, kavşak sistemleri, engelli rampaları önünde ve üzerindeki uygunsuz park etmiş araçlar derhal kaldırılacak.

"YAŞAM TÜNELLERİ" ETKİN ŞEKİLDE KULLANILACAK
Trafik güvenliği konusunda sürücü ve yolcular bilinçlendirilecek. Tüm denetimlerde, sürücü ve yolcuları trafik güvenliği konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme için, "Yaşam İçin Kısa Bir Mola" sloganıyla oluşturulan "Yaşam Tünelleri" etkin şekilde kullanılacak. Merkezdeki "Trafik Kaza Danışma Birimi" tarafından ülke genelindeki yol durumu ve kazalar anlık takip edilecek ve bunlara anında müdahale sağlanacak. "2019 Yaya Öncelikli Trafik Yılı" kapsamında, yaya önceliği/güvenliği konusundaki denetimlere ve bilgilendirme faaliyetlerine kesintisiz devam edilecek. İçişleri Bakanlığınca bayram tatili süresince trafik güvenliği konusundaki farkındalığı artırmaya ve trafik kazalarını önlemeye yönelik başlatılan "Bu Bayram Ben de Trafik Polisiyim: Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük" ve "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" kampanyalarına devam edilecek.

RADAR DENETİMLERİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ”

Kahramanmaraş’ta alınacak olan bayram tedbirleriyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, “Her bayramda olduğu gibi yine İçişleri Bakanımız bayram tedbirleriyle ilgili trafik birimlerine gerekli talimatları gönderdi. Geçen bayramda olduğu gibi bu bayramda da mevcut trafik ekip ve personeller haricinde kadrodan, trafik birimlerine personel ve ekip takviyesi yapıldı. Böylece ekip ve personel sayımız arttırıldı. Tabi artan ekip ve personelimizle bizler de denetimlerimizi arttıracağız. Öncelikle şehirlerarası yollarda, bölge trafik ekiplerimiz jandarma ile ortak uygulamalar yapacak. Bunun yanında radar denetimlerine ağırlık vereceğiz. Hem bölge trafik sorumluluk alanında, hem de şehir içinde Drone ile denetimlerimiz olacak. Kırmızı ışık ihlalinin çok olduğu noktalarda, hatalı sollamanın çok olduğu noktalarda Drone denetimlerimiz yapılacak. Tabii yaptığımız her noktada sürücülerimizi ve yolcularımızı bilgilendirme faaliyetlerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

EKİP SAYILARI ARTTIRILDI”

Ekip sayılarının arttırıldığını söyleyen Doğan, “Gaziantep yolu uygulama noktasındaki yaşam tüneli çadırımız hala aktif. Bayramda da yine aktif olarak kullanacağız. Otogarlarda özellikle Arife günü bir yoğunluk beklendiğinden, ilimizden hareket edecek yolcu otobüslerinin denetlenmesinin yanı sıra şoförlere ve yolculara da özellikle emniyet kemerlerini takmaları hususunda bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Bölge Trafik Şube Müdürlüğümüzün tüm sorumluluk alanlarında gece ve gündüz en az 2 ekip olacak. Buradaki ekip sayıları da arttırıldı. Özellikle sabah 5 ve 7 arasında otobüs denetimlerine ağırlık vereceğiz. Şoförlerin uyanık tutulması ve dinlendirilmesi adına bu sabah otobüs denetimleri önemli. Tarım araçları ve tarım işçilerini taşıyan araçların denetimi de önemli. Yollar kalabalık olacağı için kontrolsüz ve yeterli tedbiri almadan karayoluna çıkan tarım araçları bir tehlike oluşturuyor. Bunların gece 12’den sabah 6’ya kadar trafiğe çıkmaları yasaktır. Hem bu bilgilendirmeyi yapacağız, hem de bu konuda denetimlerimiz olacak. Şehir içinde de kurban satış yerlerinde oluşabilecek trafik yoğunluğuyla ilgili denetimleri planladık” şeklinde konuştu.

TRAFİK DÜZENİNİN SAĞLANMASI ADINA ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”

“Trafik düzeninin sağlanması adına çalışmalarımız olacak” diyen Doğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Geçen bayramda İçişleri Bakanlığımızın bir projesi vardı. “Notlar sizden karne bizden” sloganıyla çocuklarımızı da ailelerinin üzerinde bir denetim mekanizması olarak bizlere trafik yönünden yardımcı olmalarını talep ediyorduk. Bu etkili bir çalışma oldu. Aynı kapsamda Kurban Bayramında, İçişleri Bakanlığımızın yeni projesi “Kemerin ses getirsin” oldu. Kurban Bayramında da aileleriyle yolculuk eden çocuklarımızdan araç içerisinde bulunan anne, baba ve akrabalarından emniyet kemerlerini takarken video ile görüntülerini almalarını, özellikle o ‘çıt’ sesinin dâhil olduğu görüntüleri “Kemerin ses getirsin” hashtag’i ile ‘TrafikHGM’ Twitter adresine gönderecekler. Buradan en fazla beğeni alan 100 çocuğumuza, İçişleri Bakanlığımızdan scooter ve kask hediye edilecek. Geçen bayramda dağıtılan 100 bisikletten 3 tanesi Kahramanmaraş iline çıktı. Dağıtımı yapıldı. İnşallah bu bayramda da katılımcı olan çocuklarımızdan Kahramanmaraş’lılar çıkar. Şehirlerarası karayollarında meydana gelen trafik kazalarına baktığımızda yoldan çıkma, yoldan savrulma şeklinde meydana gelen kazaların en büyük nedeni hız ihlalleri. Bu yoldan çıkma, çarpışma kazalarında da yaralanma ve ölüm olaylarının gerçekleşmesinin en büyük nedeni de emniyet kemerini takmama.”

SÜRÜCÜLERİMİZ BELİRLENEN HIZ KURALLARINI İHLAL ETMESİNLER”

Sürücülerin belirlenen hız kurallarını ihlal etmemesi gerektiğinden bahseden Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce dinlenmiş ve uykularını almış olmaları gerekiyor. Bu çok önemli. Yorgun ve uykusuz olarak yola çıkmasınlar. Yolculuklarını ona göre planlasınlar. Yola çıkarken de emniyet kemerlerini mutlaka kendileri ve araç içerisindeki herkese bağlatsınlar. Belirlenen hız kurallarını ihlal etmesinler. Bu gerçekten ulaşacakları yerlere sağ salim ulaşmaları adına trafiğin en önemli kuralıdır. Bu kurallar kazaların önlenmesi ve oluşan kazalarda yaralanma ile ölüm riskini azaltmada önemli rol oynuyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz