PEKİ, KAHRAMANMARAŞ’TA YAŞAYAN İNSANLARIMIZ NE YAPMALI?

Dalkıran yaptığı açıklamada, vatandaşların yapılarının depreme dayanıklılıklarını tespit ettirmeleri gerektiğine vurgu yaparak, “Depremde 41 vatandaş hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı, geriye binlerce vatandaşın kar, kış ve soğukta çadır kentlerde yaşamını devam ettirmek zorunda olması kaldı. Odamız üyeleriyle yaptığımız deprem bölgesi ziyaretimizde, yıkılan binaların yine 1999 öncesi inşa edilen mühendislik hizmetinden yoksun, uygulama hatalarıyla inşa edilmiş binalar tespit edilmiştir. Kahramanmaraş için yarın deprem yaşanması durumunda çok daha kötü sonuçlar bizleri beklemektedir. Vatandaşlarımızın inşaat mühendislerinden mutlaka destek alıp bir an evvel yapılarının depreme dayanıklılıklarını tespit ettirmeleri gerekmektedir. Bu değerlendirmeler her daire için çok cüzi maliyetlerle yapılabilir. Yapı sahipleri verilecek hizmeti mutlaka standartlara uygun halde istemelidir, aksi halde çıkacak sonuçların bedeli deprem sonrasında can kayıplarıyla ödenecektir. Depreme dayanıklı binalar doğru zeminde doğru projelendirme ile sağlanır. Mevcut yapı değerlendirmelerinde Jeolojik zemin parametrelerinin de ilgili jeoloji mühendisi ile sondaj alınması ve değerlendirilmesi şarttır. Taşıyıcı sistemin davranışı zemin parametreleriyle ayrılmaz bir bütün olduğunu unutmamalıyız.

HANGİ BİNALAR RİSK ALTINDA?

1999 öncesi inşa edilen tüm binalar,

Genel katlarında veya bodrumlarında rutubet ile çürüme yapmış demirleri paslanmış (korozyona uğramış ) binalar, (Dışarıdan mantolama-boya yapılmışlarda bunun tespiti iç kısımlardan mutlaka çek edilmeli)

Ruhsat ve projesi olmadan inşa edilen tüm binalar,

Özellikle taşıyıcı sisteminde (Kolon, Kiriş, Parapet vb.) derin çatlakları olan binalar,

Hazır beton kullanılmadan inşa edilen yapılar,

Dere yataklarına ve alüvyon dediğimiz yüzlerce hatta binlerce yıl taşınmış gevşek zeminler üzerine mühendislik tedbirleri alınmadan yapılan binalar. Yukarıda belirtilen binaların dışında deprem karşısında yenik düşebilecek ama standartlara uygun yapılmamış yeterince mühendislik hizmeti almamış yeni yapı birçok binada mevcuttur. Buradan bir kez daha İnşaat mühendisleri olarak uyarmakta fayda görüyoruz. Tüm yapılarımız için depremden önce alınacak her türlü önlem deprem sonrasına kıyasla çok daha az maliyetli olacaktır. Kaybedilecek can kayıplarının ise telafisi ne yazık ki hiç olamayacaktır” şeklinde konuştu.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz