Ramazan Bayramı’nın sona ermesiyle birlikte, ertelenen düğün sezonu da açıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte kuyumcu dükkanları hareketlendi. Altın fiyatlarında son günlerdeki artış nedeniyle vatandaşlar çeyrek altın ve gram altına yöneldi. Çeyrek altının vatandaşa hala yüksek geldiğini ifade eden kuyumcular, durumu müsait olmayan vatandaşların gram altına yöneldiğini söyledi.

“SON 6 AY İÇERİSİNDE ALTIN FİYATLARI YÜKSEK”

Kuyumcu esnafı İbrahim Korkmaz, son 6 ay içerisinde altın fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaşların çeyrek altına yöneldiğini söyledi. Korkmaz, “Bugün itibariyle çeyrek altın 232 lira satış, 227 lira alış. Yarım altında 463 satış, 453 te alış fiyatı. Son 6 ayı düşünecek olursak bugün itibariyle altın fiyatları yüksek. altın fiyatları sürekli artış içerisinde bu bağlamda da insanların alım gücü düşük olması nedeniyle çok fazla bir sirkülasyon söz konusu değil.  Kahramanmaraş’ta genel itibari ile altın tüketimi ile ciddi bir bilinç yok. Benim gördüğüm problem bu. Altına yatırım mı yoksa takı mı bu arada ki farkın ayrımı yapılmış değil. Altın ciddi bir yatırım enstrümanıdır ama takı yatırım değildir günümüz koşullarında. Bugün altın gram altın satış fiyatı arasında ki fark ortalama 7-8 liradan 10 liraya kadar değişkenlik gösteriyor. Bunu insanların fark etmiş olması gerekiyor. Fark ettiklerin de de takının bir yatırım değil, aslında yatırım enstrümanın cumhuriyet altınının veya külçe altının gündeme gelmesi lazım. Veya insanların bunu gündemlerinde oluşturması gerekir. Bu şekilde belki daha anlamlı birikim içerisinde de olunabilir” şeklinde konuştu.

“ALTIN ALIMI YAPARKEN VATANDAŞ BİLİNÇSİZ”

Kahramanmaraş’ta altın alırken bilinçsiz aldıklarını ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti: “Kendi bütçeleriyle kendi yatırımıyla veya harcamalarıyla ilgili düşünceleri daha verimli ya da daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Bu bilinç Kahramanmaraş’ta oturmuş değil. Hala 22 ayar takı da zarar edilmeyeceği kanaatiyle çok hesapsızca yapılan bir düşünce hâkim bundan dolayı da cumhuriyet altınında alış satış marjı düşük. Eğer takı olarak kullanacaksa 14 ayar veya daha düşük ayarda tercih edebilir. Yatırım olarak düşünüyorsa da Cumhuriyet altını ve külçe altınları tercih edebilir. Arada fark tam belirleşmediği için yatırım arasındaki enstrümanlar tercihler arasında tam rantabl seyretmiyor. Dolasıyla ihtiyaç olduğunda insanlar ancak paralarını çeyrek altına tekabül ettirebileceğe kadar bekliyorlar. Halbuki bir gramlık altınlarda tercih edilebilir. Kendi evinin bütçesi doğrultusunda. Gram altın mı cumhuriyet altın mı tercihi arasında mukayese etme noktasında problem var. Vatandaş önceliği takı takmak mı yatırım yapmak mı olduğunu belirlediğinde bu noktada ki tercihi de daha sağlıklı ve daha anlamlı olur. Bu doğrultuda belki sirkülasyon gram altında biraz daha artış gösterebilir. Çünkü kendi bütçesi el verdiği sürece birikime gitmiş olur.”

“VATANDAŞ GELİR DURUMUNA GÖRE ALTIN ALIYOR”

Kuyumcu esnafı Osman Akçakale ise, düğün sezonun açılması nedeniyle vatandaşların yarım altından ziyade çeyrek ve gram altına yöneldiğini söyledi. Akçakale, “Gram altın vatandaşın daha rahat alabilmesi için çıkarılmasıdır. Yalnız çeyrek altının yeri başkadır. Bu iş biraz ekonomiktir. Milletin gelir durumuna göre çeyrek altın ve gram altına yöneliyor. Ama Kahramanmaraş’ta düğün sezonun açılmasından dolayı vatandaşlar çeyrek altına daha çok rağbet gösteriyor. Altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaş yarım altın ve tam altını pek tercih etmiyor. Gram altın 142 liradan satış gösteriyor. Çeyrek altın ise 230-240 arası oynuyor” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLAR SIKINTI ÇEKİYOR”

Bir başka kuyumcu esnafı Hacı Mustafa Sular da, vatandaşların altın fiyatlarının yüksek olmasından dolayı sıkıntı çektiğini, cebinde parası olanın gerekirse bilezik bile aldığını kaydetti: Sular, “Çeyrek altın fiyatları 230 lira üstü satış gösteriyor. Düğün sezonu malum açıldı. Vatandaşlar sıkıntı çekiyor. Ama vatandaşların cebinde para olduktan sonra bilezik dahi alıyor. Ama şuan kimsenin alım gücü yok. Yarım altından ziyade çeyrek ve gram altına yöneliyor. Ama Kahramanmaraş’ta çeyrek altın daha çok satılıyor. Gram altın 142 lira, çeyrek altın bugün 234 lira. Tabi vatandaş bütçesine göre hareket ediyor. Parası kısıtlıysa gram altın alıyor” dedi.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz