1970 yılında Kahramanmaraş’ın Şeyhadil mahallesinde 45 bin dönüm arsaya sahip olan Süleyman Özşahin, tapulu arazisinin zaman içerisinde yaklaşık 300 kişiye satmaya karar verdi. Bunun üzerine peyder pey tapularını alan vatandaşlar Şeyhadil Mahallesinde bulanan 20.21.22 ve civar sokakların hepsine ev yaparak içinde yaşamaya başladı. Arazileri sattıktan sonra yaşamını yitiren Süleyman Özşahi’in varisi olarak yeğenleri kayıp olan 8 dönüm arazi için tapuya başvurdu. Bu arada mahalle sakinlerinin iddiasına göre bir mühendis gelerek yola giden bazı alanları vatandaşları evlerinin içinde gösterdi. Mahalle sakinlerinin evlerine ise otomatikman üçüncü bir varis çıktı. Bunun üzerine mahalle sakinleri toplanarak duruma tepki gösterdi. Yine iddialara göre, mühendis bazı vatandaşlara metrekaresi bin TL’den evleri satabileceğini söyledi. Mahalle muhtarının ise 1 haftadır ortadan kaybolduğunu belirten Mahalle sakinleri durumlarının bir önce çözülmesi için yardım bekliyor.

KENDİLERİ ÇALIŞMA YAPMIŞ

Konu hakkında bir açıklama yapan mahalle sakini Eyüp Cihanğiroglu: “30 senedir bu mahallede oturuyoruz. Bu mahallenin temel sorunu geçen yıl muhtar ve bir harita mühendisi özel bir şirket buradaki insanlara demişler ki; Tarla tapunuz var bunları müstakil tapuya çevireceğiz diye imza almışlar. O günden sonrada burada imar çalışması yapmışlar kendileri. Bunu yapanlar bir belediye değil, belediyenin kadrosu değil bunlar niyeyse böyle bir şey yapmışlar. Tapu çalışmaları bittiğinde askıya çıkartılmış. 1 ay askı süresi var. Bu süreçte gidin belediyede askı sürecinde yanlış varmış gibilerinden uyarı yapmaları gerekirken bu bile yapılmamış” dedi.

300 AİLE MAĞDUR

Cihangiroğlu şöyle konuştu: “Bunun sonucunda insanlara geçen hafta içerisinde insanlara yazı göndermiş harita mühendisi. Bin lira borcunuz var bunu ödeyin tapularınızı alın diye. İnsanlar konuyu bundan sonra öğreniyor. Askı sürecinde geçtiği için itiraz sürecinde bitiyor. Bin lira verdiğimizde ise karşımıza başka sorun çıkıyor.100 metrekare evi olan birinin metrekaresi 60 metre kare olarak görünüyor.40 metre karesi kayıp. Devletin üçte birini aldığı söylendi. Tamam devlet üçte birini alır. Hakkı ama devlet alır. Mühendis olan kişi bunu yaparken buranın ilk tapu sahibi olan Süleyman Özşahin adına herkes evini yapmış. Burası ölçüldüğünde 100 metrekare, buranın resmi olarak 40 metresi Süleyman Özşahin'e ait. Daha sonraları bu insan gelecek 40 metrekare yerim var dönümü bin lira,40 milyar bana verin diyecek. Senin kaybın yoldaysa bunu belediyeden istersin, vatandaştan değil. Aşağı tarafta bir arazi var ve oradan insanlara 3-5 dönümlük yer verilmiş. Orada verilen 3-5 dönümlük yer kimsenin işine yaramaz. Ama ona tapu çıkmış. Madem arsa sahibinin yoldan dolayı bir tapu kaybı vardı senin 6 dönümlük dediğin yeri arsa sahibinin üzerine yapaydın ama insanların evinin yerini bölmeseydin. Şuan herkesin evinin yerinde hisseci var. Bu iş resmiyeti kazanıp tapular çıktıktan sonra Süleyman Özşahin vefat ettiğiyse kendisinin mirasçıları gelecek ve bizden metre karesine para isteyecek. Bunu yapan mühendis arkadaşa şunu sordum; burada evi varmış senin de evini Süleyman Özşahin'e yaptın mı dedim? Hayır komşuma yaptım dedi. O zaman soruyorum. Beni de komşuma ortak yapaydın, ben kendi aramda halletseydim. Beni hiç tanımadığım adama ortak yaptı. Bu şekilde 300 aile var

İTİRAZ HAKKIMIZ YOK

Bu konuyu daha dün öğrendik. Burada muhtara çok kızıyorum. Bu sürece öncülük eden muhtar o askı sürecinde insanlara söylemesi lazımdı. Eğer o arada haber etseydi itiraz edilirdi. Birileri üzerini kapatmış kimse kimseye söylememiş. Tapular çıktıktan sonra herkesin haberi oluyor. Şuan itiraz hakkımız yok. Devlet alsa kimsenin itirazı yok. Ama şuan herkesin evinde ortak var. Tanımadığı bir ortak var. Bu ortak 3-5 ay sonra gelip benim 40 metrekare yerim var ya evimi ver ya da parasını ver derse kimse para veremez. Ve bu kişi vefat emiş ve bu kişinin çok fazla mirasçısı var. Ben muhtarı burada görmek isterdim. Bu kadar insanın sorunu varken o mühendis olan kişiyle buraya gelip bu sorunu çözmelerini isterdim. Devlet aldı dediler ama devlet almamış. Bir arkadaşımızın 78 metrekare yeri varmış ve halen 78 metrekare olan yeri duruyor. Ama bu 78 metrekare 2 kişinin. Yarısı kendinin yarısı da Süleyman Özşahin arsa sahibinin”

BOŞUNA OTURMUŞUZ

Başka bir mahalle sakini olan Yaşar Karaçalı ise şöyle konuştu: “70 senedir Şeyh Adil mahallesinde oturuyorum. 3 katlı evim var. Benim üzerime hiçbir şey görünmüyor hep bir kadının üzerine görünüyor. Ben boşuna oturuyormuşum orada. Tapuyu almaya gittiğimde benim üzerime olmadığını söylediler. Üstelik benden bin TL para istediler. Tapu benim üzerime olmadığı halde. Üstelik o para isteyen kişi evlere kâğıt dağıtarak bin TL parayı vermeyenleri icraya vereceğini söylemiş. Bizim üzerimize tapu yok hiçbir şey yok bizlerden ne istiyorlar. Muhtar bu konuyla hiç ilgilenmedi. Halende ilgilenmiyor. Buradaki halkın mağduriyetini kim giderecek”

Haber: Mustafa Kılınç/Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz