34 yılda 120 milyar 499 milyon 910 bin 550 kw/h (kilowatsaat) enerji üretimi gerçekleştirerek Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlayan Afşin Elbistan A Termik Santrali, geçtiğimiz aylarda Çelikler Holding’e devredilmişti. Santral büyüklüğü ve üretimi bakımından Türkiye’nin en büyük santrali özelliğine sahip Afşin-Elbistan Termik Santrali, bölge halkının tepkisiyle karşı karşıya kalıyor. Özelleşmeden önce de bölge halkının tepkisiyle gündeme gelen Afşin-Elbistan Termik Santrali, Çelikler Holding tarafından alındıktan sonra filtrelerin takılacağı ve mevcutta takılı olan filtrelerinde bakımlarının yapılacağı söylenmişti.

İHBAR YAĞDI!

Whatsapp İhbar Hattımıza gelen yoğun şikayetler üzerine haber ekibimiz konuyu gündeme getirerek, vatandaşların sorunlarını yetkililere duyurdu. Bölgeye zehir saçmaya devam eden santralde gerekli önlemlerin alınmaması yöreyi yaşanmaz hale getirirken, vatandaşlar zehir solumaktan şikayetçi. Afşin-Elbistan Linyit Havzası’nda düşük kalorili bol miktarda linyit rezervi olduğunun tespit edilmesinin ardından kurulan 2 adet Afşin Termik ve Elektrik Santralleri, çevre köylere zehir saçmasına rağmen Çelikler Holding’e özelleşme yoluyla devredilmişti. Yetkililere tepkilerini her fırsatta dile getiren vatandaşlar, hiçbir yetkilinin bu konuyla ilgili çalışma yapmamasını eleştirdi, yardım istedi.

AFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALİ HAKKINDA

Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçeleri arasında kurulmuş olan Türkiye’nin en büyük termik elektrik santralı. TKİ ve MTA’nın ortak çalışmalarıyla Afşin-Elbistan linyit havzasında düşük kalorili bol miktarda linyit rezervi olduğu tasbit edildi. Bu linyitlerden faydalanarak bir termik santral kurulmasına karar verildi. 5000 MW’lik bir santralın kurulmasıyla bölgedeki linyitlerin altmış yılda tüketilebileceği hesaplanarak hazırlanan proje 1968 yılı yatırım programına alındı. 1973 senesinde santralın yapımına başlandı. Herbiri 344 MW gücünde dört ünite olarak planlanan santralın ilk ünitesi Temmuz 1984’te üretime başladı. Kömürün santrala ulaştırılması için bir nakil hattı kuruldu.

1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde yaklaşık 98 milyar KW/h elektrik enerjisi üreterek, ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağladı.Kurulduğu yıllarda Türkiye’nin ve dünyanın en büyük elektrik santrallerinden biri olan, Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde 98 milyar KW/h elektrik enerjisi üretti. Ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan, zaman zaman yaşanması muhtemel elektrik darboğazlarından kurtulmasında büyük rol oynayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, en yüksek üretim rakamına 1998 ve 1999 yıllarında ulaştı.

1984 yılında elektrik üretimine başlayan santral, Türkiye’nin o güne kadar yaptığı en büyük kamu yatırımı olarak gösterilirken, Kışlaköy Kömür Sahası’ndan beslenen santral bu zamana kadar 200 milyon tonun üzerinde linyit kömürü yaktı. 1998 yılında 7 milyar 693 bin 310 KW/h elektrik enerjisi üreten santral, 1999 yılında ise 7 milyar 689 bin 700 KW/h elektrik üretimi ile rekora koştu. 2000 yılına yapımına başlanan ve 2004 yılında elektrik enerjisi üretmeye başlayan Afşin-Elbistan B Termik Santrali ise bugüne kadar toplam 16 milyar KW/h elektrik enerjisi üretti. Afşin-Elbistan yöresinde bulunan düşük kalorili linyit kömürünün ekonomiye kazandırılması ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla yapılan her iki santralin toplam üretimi ise 116 milyar KW/h’i geçiyor. Her iki santralin ülke ekonomisine 16 milyar YTL’nin üzerinde bir katkı sağladığı tahmin ediliyor.

(Haber Merkezi)

Editör: Mahmut Beyaz